I år er det bistandsorganisasjonen Plan international som er tildelt aksjonen, for sitt arbeid med å bekjempe barneekteskap. Slagordet er «Barn, ikke brud».

Stein E. Hovind leder aksjonen lokalt i Rana. Med seg i komiteen har han Liv Hauknes, Rolf Solvang og Unni Andersen. Hun er ny i år, og ansvarlig for bøssebærerbasen.

– Nytt i år er QR-koden på bøssene. Skanner du den med mobilen og vipps kan du gi det beløpet du vil, og det registreres lokalt. Det er et stort digitalt framskritt, og ikke minst et smittesikkert alternativ for den som ikke vil berøre bøssene, sier Stein E. Hovind.

– Bli med

Alle som vil bære bøsser i sentrum av Mo i Rana med utgangspunkt i Samfunnshuset kan registrere seg i bøssebærerbasen på blimed.no. Da vil den ansvarlige lokalt få melding, og ta kontakt. For øvrig er det skolekretsene som organiserer innsamlingen.

– Noen kretser når vi ikke uten bil. Er det noen som vil stille opp på disse, ta direkte kontakt med komiteen eller meg, sier Stein E. Hovind.

Samarbeidet med Næringsforeningen er også godt i gang.

– Det blir næringslivsstafett 20. oktober, lover Hovind.

Dette går pengene til

På blimed.no kan du lese mer om Plan International, TV-aksjonen og hva pengene går til. Det er også har du som voksen kan melde deg til bøssebærertjeneste i Mo sentrum med utgangspunkt i Samfunnshuset.

– Hvert tredje sekund blir ei jente giftet bort et sted i verden. Gjennom årets TV-aksjon skal vi sammen gi jenter muligheen til å velge sin egen framtid, og vie seg til livet, skriver Plan International.

Målet er å nå ut til tre millioner mennesker for å få slutt på barneekteskap i de landene der problemet er størst: Bangladesh, Nepal, Malawi, Mali og Niger.

– Vi skal jobbe for at jenter får bli på skolen, at barn, unge og eldre får opplæring i jenters rettigheter og i likestilling og at lovverket skal beskytte barn fra å bli giftet bort. Barn skal få være barn, ikke brud.

  • NRKs innsamlingsråd har som oppgave å følge opp midlene som blir samlet inn. Organisasjonen som mottar TV-aksjonen må også være godkjent av Innsamlingskontrollen.