Stadig flere amerikanske atomubåter i norske farvann - det skaper bekymring

I oktober 2016 dukket denne amerikanske atomubåten opp ved Hekkingen for på ta om bord forsyninger. Foto: Eirik Bjørklund

I oktober 2016 dukket denne amerikanske atomubåten opp ved Hekkingen for på ta om bord forsyninger. Foto: Eirik Bjørklund

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Amerikanske atomubåter dukker nå opp i norske fjorder 3-4 ganger hver måned. Det melder The independent Barents Observer.

Ubåtene kommer til overflaten for å bytte mannskap eller ta i mot forsyninger. Bare et fåtall av gangene går ubåtene til havn. I de fleste tilfellene blir de møtt av forsyningsskip. Orlogskaptein Per Thomas Bøe sier til nettavisen at dette nå foregår jevnlig.

I følge Statens strålevern har det vært en markert økning i antall søknader om å gå inn i norsk terriitorialfarvann med atomdrevne fartøyer, skriver Nordlys.

Norge har ikke kontroll

Bakgrunnen for den økte aktiviteten er russernes nye stillegående ubåter som skaper hodebry for Nato. Katt og mus-leken i nordatlanteren har økt betydelig i omfang de siste årene.

Norges evne til selv å holde kontroll i havområdene er betydelig svekket fordi Orion-kapasiteten er blitt dårligere. I tillegg er fregattenes evne til å finne ubåter dårlig så lenge de må seile uten helikopter om bord.

Ved Tromsø

I fjor ønsket amerikanerne å bruke den nye havna på Tønsnes for anløp av atomubåter. Den planen ble skrotet, blant annet som følge av lokale protester.

Håkonsvern i Bergen har hatt flere anløp, men ettersom de operative toktene gjerne går lengere nord, blir det en stor omvei å måtte gå sørover til Bergen for å gjøre strandhugg.

Økt risiko for ulykker

Nils Bøhmer i Bellona sier til Barents Observer at den økte aktiviteten representerer økt risiko for atomulykker.

– 3-4 slike anløp i måneden representerer en markert økning i risikonivået, sier Bøhmer.

Han mener også at den økte seilingsaktiviteten med atomubåter i nord, i seg selv gir økt risiko for atomulykker.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken