Når ordførerkandidaten samtidig som han oppfordrer til kun å bruke norske flagg i 17. mai-toget, kan fortelle at han er skeptisk til muslimer, er det etter mi vurdering i alle fall ikke langt unna å spre fremmedhat

DEL

UkesluttFRP-Ordførerkandidat Allan Johansen er skeptisk til muslimer. Samtidig understreker han at han slett ikke er skeptisk til nye landsmenn ut fra deres hudfarge, men til dem som tilhører religionen islam.

Dette kom fram da vi intervjuet ham før 17. mai, etter at han på Facebook-sida si fant det formålstjenlig å dele et innlegg som oppfordret til kun å bruke norske flagg på nasjonaldagen.

Da vi publiserte intervjuet, ble det stilt spørsmål ved hvorfor i all verden det var nødvendig å dra opp dette, for det har da vitterlig vært skrevet om slike utspill fra Frp-politikere i forkant av 17. mai mange ganger før. Enkelte mente til og med dette var et «langt gjesp».

Som med mange av sakene vi velger å skrive om, brukte vi også tid på en diskusjon her i redaksjonen, om dette var verdt å vie oppmerksomhet. Det er åpenbart hva vi landet på.

Her er det altså snakk om en ordførerkandidat, som tidligere har vært varaordfører i kommunen vår, som ikke bare tar til ordet for kun å tillate norske flagg i 17. mai-toget. Han deler dette innlegget fra Demokratene, som selv slår fast at de er et nasjonalt folkeparti. Smak litt på akkurat det!

I ettertid forklarer Johansen at han ikke var klar over at det var et innlegg fra Demokratene han delte. Det stemmer sikkert, uten at det gjør saken særlig bedre. Det er vel heller et uttrykk for at både Frps ordførerkandidat, og mange med ham, bør skjerpe kildekritikken sin på sosiale medier, og være adskillig mer nøye med hva de deler – og ikke minst ta inn over seg hva de legitimerer gjennom slik ukritisk deling.

Når framtredende politikere ikke ser åpenbare sammenhenger her, er det fare på ferde

Allan Johansen mener selv at han gjennom å dele Demokratenes innlegg slett ikke bidrar til å spre fremmedhat. Heller ikke at han nører opp under fremmedfiendtlige holdninger i samfunnet ved å gjøre dette. Det må han gjerne mene, men jeg mener han tar grunnleggende feil.

Når framtredende politikere ikke ser åpenbare sammenhenger her, er det fare på ferde. Når ordførerkandidaten samtidig som han oppfordrer til kun å bruke norske flagg i 17. mai-toget, kan fortelle at han er skeptisk til muslimer, er det etter mi vurdering i alle fall ikke langt unna å spre fremmedhat.

Hvordan fremmedhat fortoner seg i praksis, har 14-år gamle Emma Øseth-Pettersen fra Tromsø fått kjenne på. Bare kort tid før nasjonaldagen hadde hun fått nordlandsbunad til konfirmasjonen sin. Den tok hun naturlig nok stolt på seg 17. mai. Da hun ventet på vennene sine i Tromsø sentrum kom en voksen dame bort til henne.

– Først så sa hun «Å ja, dere har bunad også nå», har Emma fortalt.

Emma skjønte ikke helt hva hun sa, og repliserte bare med et «hæ?». Da fortsatte damen og hun sa: «Du er ikke norsk nok til å gå i bunad».

At voksne mennesker tillater seg å snakke slik til barn, er hårreisende. Og det er dessverre et uttrykk for at fremmedhat og rasisme har større grobunn i samfunnet vårt enn det vi kanskje liker å innrømme.

Det hører med til historien at Emma har foreldre fra Senja, og har fått sin mørke hudtone fordi faren hennes ble adoptert fra Ecuador.

Diako Mavlodi (28) og familien rømte fra Iran i 1992. De er kurdere og kom til Norge som politiske flyktninger. Mavlodi vokste opp på Vinstra og nå har han endelig fått seg egen bunad.

Til VG forteller Diako at han opplever at diskusjonen om hva som er «norsk nok» blusser opp hver 17. mai.

– Jeg er hundre prosent norsk, likevel får jeg alltid skråblikk. Jeg ser ikke hundre prosent norsk ut, men jeg kjenner ikke til en annen kultur enn den norske. Derfor er det vondt ikke å bli godtatt, sier Diako.

Selv har han opplevd at folk ser stygt på ham og kommer med sårende kommentarer når han går i bunad.

«Mørkhudede» skal ikke gå i bunad, sier folk.

Sannsynligheten for at Allan Johansen blir Rana-ordfører fra høsten av er ikke-eksisterende

Grensen for hva det er greit å si offentlig om folk med en annen bakgrunn, har definitivt endra seg de siste årene. Særlig kommer dette til uttrykk i de sosiale mediene, hvor det flommer over av hatytringer. Dette vet vi skjer hele tida. Likevel blir i alle fall jeg litt ekstra opprørt når en 14-åring fra Tromsø og en 28-åring fra Vinstra får rasistiske bemerkninger slengt etter seg på 17. mai.

Er det virkelig slik vi vil ha det? Nei, selvsagt vil vi ikke det, og vi har alle et ansvar for å bremse denne uheldige utviklinga. Det kan gjøres på mange vis, blant anna med å spørre ordførerkandidater hva de egentlig mener med å dele flagg-innlegg fra Demokratene.

Sannsynligheten for at Allan Johansen blir Rana-ordfører fra høsten av er ikke-eksisterende. Han og partiet hans har imidlertid gjort det klart at de støtter Senterpartiets Johan-Petter Røssvoll som ordfører, og at Johansen kan bli varaordfører skulle «skolepartiene» få flertall etter kommunevalget til høsten.

I teorien kan da Johansen måtte belage seg å gå først i folketoget neste 17. mai. Der kommer det til å være både muslimer og flagg fra andre land enn Norge. Heldigvis.

For 17. mai handler ikke om hvilke flagg vi bruker eller hva vi har på oss. 17. mai handler om det vi feirer.

Marit Ulriksen, sjefredaktør Rana Blad

Artikkeltags