Flott ferieinitiativ fra Magnhild: Slike initiativ som dette fra 6-åringen varmer i alle fall mitt hjerte, og det varmer at vi i Rana Blad kan formidle ei slik historie

Magnhild Kvåle-Knutsen sammen med lillesøsteren Johanne Kvåle-Knutsen og moren Linn Cathrin Kvåle. Foto: Ingrid Linnea Hatten

Magnhild Kvåle-Knutsen sammen med lillesøsteren Johanne Kvåle-Knutsen og moren Linn Cathrin Kvåle. Foto: Ingrid Linnea Hatten

DEL

MeningerAner du hvor mange barn det er som ikke har råd til å dra på ferie?

Magnhild (6) stilte spørsmålet, tok ferieskjea i egen hånd og samla inn 1.400 kroner.

– En av naboene ga meg alle pengene de hadde i sparebøssa! Jeg ble veldig glad, kunne Magnhild blant anna fortelle.

Denne uka skrev vi om den lille jenta med det store hjertet som starta sin egen innsamlingsaksjon. Det er ei rørende historie, som skapte stort engasjement i kommentarfeltene våre. Dagen saken ble publisert, var den vår mest leste sak og det er tydelig at dette er et tema som berører mange.

Svært mange nyter nå gode sommerdager på ferie. Samtidig er det også mange som bare kan drømme om å reise bort i ferien.

Stadig flere barn i Norge vokser opp i familier som har lav inntekt. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at så mange som hvert tiende barn vokser opp i en fattig familie. 106.000 barn lever i familier med lav inntekt, og dette er ei tredobling siden 2001. Disse barna kan ofte ikke delta på de samme fritidsaktivitetene som klassekameratene sine, og de har kanskje ingen ferieturer å snakke om etter sommerferien.

I feriene kommer gjerne forskjellene mellom familier mer til syne. Om sommeren kan noen familier reise bort til eksotiske reisemål, mens andre definitivt ikke har denne muligheten. Da blir de sosiale forskjellene i samfunnet ekstra tydelige for barna, og ferien blir dermed ei sårbar tid for mange. Alle snakker om hvor de skal og hva de skal gjøre, og da er det tungt å være den familien som «bare» skal sitte hjemme.

Nå er det selvsagt ikke slik at en behøver å reise bort for å få fine ferieopplevelser, men likevel viser en undersøkelse DNB har gjennomført, at en av tre foreldre føler på et press til å reise bort i ferien for at barna skal ha noe å fortelle om når skolen starter opp igjen i august.

I levekårsundersøkelsen for 2018 kommer det fram at en av fem enslige forsørgere ikke har råd til en ukes ferie. I undersøkelsen oppgir også enslige forsørgere og barnefamilier med lav inntekt i større grad at de ikke kan være med på sosiale aktiviteter grunnet stram økonomi, sammenligna med befolkninga for øvrig.

For litt siden kom jeg over denne kommentaren på Facebook: Nå er altså igjen den tida på året da vi skal synes synd på dem som ikke kan dra på ferie!

Dette utsagnet er rett og slett så ovenfra og ned at jeg lar meg opprøre. Det er tydeligvis framsatt av en som kan dra på ferie året rundt, og som har til salt i grøten og mer til.

Faktum er at de som ikke har råd til å dra på ferie, sannsynligvis må snu på krona året rundt. Det er selvsagt ingen barn som har vondt av hjemmeferie, men det som er vondt å tenke på, er at det ikke å kunne reise noe sted som oftest bare er toppen av isfjellet.

Antall barn og unge som vokser opp med svak økonomi i Norge, har økt de siste årene. Dette får konsekvenser for unges mulighet ikke bare til ikke å dra på ferie, men til å delta og være med i et viktig fellesskap.

Heldigvis er det mange frivillige organisasjoner som ser viktigheten av å tilrettelegge for aktiviteter som inkluderer flere i fellesskapet. Gjennom sommeren tilbyr blant andre Røde Kors «Ferie for alle». Det har organisasjonen gjort siden 2001.

– I hele fjor søkte 9.000 om å få være med på våre ferietilbud, og til nå i år har allerede 8.000 søkt. Dette er ei alvorlig utvikling, som krever at både myndighetene og frivillige organisasjoner gjør en solid innsats for å hjelpe disse familiene. Vi har ikke kapasitet til å ta imot alle selv om vi ønsker det, sier Anne M. Biering, avdelingsdirektør for nasjonale programmer og beredskap i Røde Kors.

«Jeg lurer på hva dem sier hvis jeg sier at jeg ikke har gjort noe annet enn å passe på moren min. At jeg har handlet og vasket klær. Jeg kan jo ikke si det, så jeg får finne på noe å si sånn som jeg pleier å gjøre, selv om jeg veit jeg ikke skal ljuge»

«Jeg har en stor klump i magen, som jeg vet kommer til å være der hele sommeren. Den kommer til å bli litt mindre når det nærmer seg skolestart, for da har jeg noen å være sammen med. Men jeg gruer meg litt også, for jeg vet ikke hva jeg skal svare når de andre spør hva jeg har gjort»

Dette er to sommerutsagn fra ungdom som har vært i kontakt med Unicef Norge. Når jeg leser dem stikker det i hjertet mitt. Jeg unner selvsagt alle som har råd til å dra på ferie, å gjøre det. Selv er jeg nylig kommet tilbake fra fine dager i Spania. Det at en selv har mulighet til å dra på ferie, oppleve nye ting og få nye inntrykk, betyr imidlertid ikke at en kan lukke øynene for at andre bare kan drømme om en ferietur eller andre goder. Ei som definitivt har øynene åpne er altså Magnhild fra Åga. Slike initiativ som dette fra 6-åringen varmer i alle fall mitt hjerte, og det varmer at vi i Rana Blad kan formidle ei slik historie. Det får de som ikke liker å forholde seg til at noen ikke har råd til å dra på ferie, pent finne seg i.

Marit Ulriksen, sjefredaktør

Artikkeltags