Å bli fortørnet over at Ap, SV og Høyre krever ei forklaring på hvordan 33,4 millioner kroner på drifta skal hentes inn når den gamle skolestrukturen skal gjeninnføres, er bortkasta

Artikkelen er over 1 år gammel

I Ukeslutt skriver sjefredaktør Marit Ulriksen at de som sitter med makta har et ansvar, for alle i kommunen, ikke bare de som kan gå i fakkeltog i gågata eller drive kampanjer på Facebook.

DEL

UkesluttSkole skal prioriteres. Det skal prioriteres ved at den allerede vedtatte, men meget omdiskuterte skolestrukturen, skal reverseres, koste hva det koste vil. Skole er det som skal avstedkomme et regimeskifte i Rana.

Det er i alle fall det en bred, og broket, politisk koalisjon i Rana legger opp til. Fem partier, fra Rødt til FrP, har i lang tid vært klinkende klar på at de går til valg med ett mål for øye: Å gå tilbake til den gamle skolestrukturen.

Hva Rødt, Frp, KrF, Sp og Venstre ellers har slags ambisjoner og planer om å styre denne kommunen etter, er foreløpig uuttalt. Så langt er skole den store fellesnevneren for disse partiene, og de kjører knallhardt på det. Ikke til å undres over, for skole er alltid er en valgvinner.

Det kan altså ligge an til en periode med real staurbæring

Skulle de vinne fram, og lykkes med å bytte ut Ap-ordfører Geir Waage med Senterpartiets Johan Petter Røssvoll, som altså de fem partiene på bakgrunn av skolesaken kommer til å stille seg bak, skal det bli mer enn interessant å se hvordan denne koalisjonen skal håndtere andre politiske saker. Som for eksempel søndagsåpne butikker, utvidelse av scooterløyper, småkraftutbygging og brøytetilskudd til private. For å nevne noe.

Blant de fem er det KrF som har best kompetanse når det gjelder å starte i posisjon, for så i løpet av perioden å si takk for seg og ende i opposisjon. Det gjorde de i forrige periode, og det har de også gjort i inneværende periode. Det kan altså ligge an til en periode med real staurbæring.

Rødts Alte Hiller må gjerne påpeke at kommunestyret ikke er Stortinget. Ønskene om lokal fred og fordragelighet i et politisk lag som spenner så vidt, er sikkert oppriktige, men i praksis vil skillelinjene vise seg rimelig raskt når den politiske hverdagen nødvendigvis må dreie seg om mer enn skole.

Rådmannen har blitt kritisert for å ta en politisk rolle, og det påstås at enkelte har ei direktelinje til rådmannen og hans stab

Skole er likevel så viktig for disse fem forskjellige partiene, at de tidligere denne uka la fram et felles budsjettforslag for 2019 i kommunestyret. Der fikk forslaget gjennomgå. For etter litt mer nøye utregninger, viser det seg at forslaget kommer til å koste kommunen 33,4 millioner kroner ekstra i året i drift. Ikke overraskende tror ikke de fem partiene på rådmannens tall, men mer om det senere.

I budsjettprosessen har det vært mulighet for alle til å stille spørsmål til administrasjonen, og det har vært stilt mange spørsmål rundt tall og kuttforslag. I perioden fra formannskapet, der skolekoalisjonen presenterte budsjettforslaget sitt for første gang, grep Høyre begjærlig muligheten til å få administrasjonen til å ettergå forslaget. Dette har blitt mistenkeliggjort. Rådmannen har blitt kritisert for å ta en politisk rolle, og det påstås at enkelte har ei «direktelinje» til rådmannen og hans stab.

Det har faktisk alle hatt. Etter formannskapet fikk alle beskjed om at det fortsatt var mulighet til å stille spørsmål ved tallene. Bare Høyre hadde politisk teft nok til å gjøre det, mens skolepartiene med Senterpartiet i spissen ikke fikk med seg at de kunne gjøre akkurat samme øvelse. Det burde kanskje skolekameratene gjort, for da ville nok muligens Høyre fått mer tyn for sitt budsjettforslag.

I posisjon vil en bli avkrevd helt andre svar, og forklaringer, enn når en er i opposisjon

Tyn fikk imidlertid skolekoalisjonens forslag mer enn nok av. Noe annet kunne de umulig ha forventa. For når de gjennom et budsjettforslag vil snu opp ned på den vedtatte skolestrukturen, når de vil øke driftsutgiftene med langt over 30 millioner kroner, når de ikke vil fortelle hvor de skal kutte, når de selv kaller pengene i forslaget for lottopenger og når to av partiene (Frp og KrF) i løpet av fem og en halv time ikke engang behager å innta talerstolen for å si ett ord om sine budsjettvalg, ja så gir de sannelig Ap, SV og Høyre mer enn nok skyts i en livlig budsjettdebatt.

Å bli fortørnet over at Ap, SV og Høyre krever ei forklaring på hvordan 33,4 millioner kroner på drifta skal hentes inn når den gamle skolestrukturen skal gjeninnføres, er bortkasta. De sikter seg nemlig inn mot en posisjon, og der vil det vise seg at det kan være ganske så krevende å være. I posisjon vil en bli avkrevd helt andre svar, og forklaringer, enn når en er i opposisjon. Kommer skolekoalisjonen til makta, må de tenke helhet på en helt annen måte enn det de har kunnet gjøre, og profilere seg på, til nå. Rett nok tror de ikke på rådmannens tall.

Det har de for så vidt ikke gjort tidligere heller, og de har gitt rådmannen betydelig pes fordi tall og beregninger som er gjort har blitt forhøyet og forandret underveis. Når gjennomgangsmelodien fra dem så langt har vært at alle tall rådmannen legger fram, sprekker, så er det kanskje på sin plass å spekulere i om ikke ei påplusning på 33,4 millioner på budsjettforslaget deres er et for lavt anslag? Og at kuttene på andre sektorer følgelig må bli enda større?

Med makt følger ansvar. Ansvar for alle i kommunen vår

Den siste tida har vi i Rana Blad brakt en rekke saker som belyser at kommunen har store utfordringer når det gjelder rus, psykiatri, helse og omsorg. Likevel mener altså fem av kommunens parti at det som er aller, aller viktigst er skolesektoren og den skal prioriteres.

Kommunen har imidlertid ikke ei seddelpresse, og uansett åssen en snur og vender på det, så vil økte driftsutgifter stramme inn på handlingsrommet. «Makta rår» var et hjertesukk i budsjettdebatten. Ja, selvsagt rår makta, også kalt flertallet De som stiller til valg, i alle parti, søker makt og med makt følger ansvar. Ansvar for alle i kommunen vår, ikke bare de som kan gå i fakkeltog i gågata eller drive kampanjer på Facebook.

Marit Ulriksen, sjefredaktør Rana Blad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags