Stein Erik Hagen kan når som helst flytte hvor som helst og fortsatt føre en meget bekvem tilværelse. Like enkelt er det ikke for alle

Artikkelen er over 2 år gammel

Sjefredaktør Marit Ulriksen tar for seg utspillet om formueskatt fra Stein Erik Hagen i Ukeslutt.

DEL

UkesluttHvor vondt kan det være å være steinrik? Åpenbart må det være temmelig smertefullt. En må tåle å få kasta skjellsord etter seg og angivelig å bli ansett og behandla som en pariakaste. Ja uka må sannelig fortone seg som en sammenhengende rekke av mandager, for sånne typer som Rimi-Hagen.

Stein Erik Hagen, som altså har tjent en formue som kjøpmann, har denne uka klart å terge på seg hele det norske kommentariatet, og det er slett ikke til å undres over når han går ut i Dagens Næringsliv og proklamerer at å være rik er et skjellsord.

I løpet av uka håper jeg han har tatt seg tid til og bryet med å lese seg opp på hva som faktisk ligger i begrepet pariakaste

Han er skuffa over at formuesskatten ikke er fjerna helt, og til avisa sier han: Det er provoserende at norske bedriftseiere, som bidrar med formidabel verdiskapning, blir behandla som en pariakaste her til lands.

I løpet av uka håper jeg han har tatt seg tid til og bryet med å lese seg opp på hva som faktisk ligger i begrepet pariakaste. Det står i alle fall rimelig klart for meg, at Hagen og hans formuende familie står rimelig langt fra det som naturlig faller inn under betegnelsen.

Finanstoppen stiller seg så ubegripelig lett tilgjengelig for hogg når han adresserer formuesskatten ved å sutre og komme med en personlig klagesang.

Selv om klagesangen har runget høyt utover det ganske land denne uka, stemmer svært få rikinger i. I alle fall i samme toneleie

Det er skikkelig umusikalsk og skjærer i ørene. Hagen og hans styrtrike familie har sikkert sitt å slite med, men de får finne seg i at folk, som ikke har milliarder på bok, og som faktisk opplever hets og mobbing rister oppgitt på hodet og definerer DN-utspillet som sutring.

Selv om klagesangen har runget høyt utover det ganske land denne uka, stemmer svært få rikinger i. I alle fall i samme toneleie.

En måned før valget er altså formuesskatten blitt en av de store kampsakene. Høyre har vedtatt gradvis å fase ut formuesskatt på såkalt arbeidende kapital. Forslaget vil innebære ei skattelette på 7,5 milliarder kroner. Regjeringas egne beregninger viser at Norges 4.300 rikeste personer vil få halvparten av skattekuttet, ifølge VG. De 1.600 rikeste vil i gjennomsnitt få 1,7 millioner kroner i skattelette. Arbeiderpartiet ønsker på si side å skjerpe formuesskatten med om lag fem milliarder kroner, sammenligna med 2017-nivået.

cvewv 

Når Hagen tar skattesats og lander med et solid magaplask, ler sosialistiske politikere godt i valgkampskjegget. Det har de god grunn til, og SVs Snorre Valen slår skadefro fast at Hagen er den beste valgkampmedarbeideren SV har.

– Jeg håper han deltar i full vigør i debatten om utjevning i hele valgkampen, sier Valen til VG.

Også investor Jens Ulltveit-Moe mener Hagens utspill er en gavepakke til de rødgrønne.

– Én måned før valget er klaging om formuesskatt en gavepakke til Arbeiderpartiet, sier Ulltveit-Moe til samme avis.

Å gi en gavepakke til Arbeiderpartiet, var neppe Hagens intensjon.

I DN-intervjuet viser Hagen til at familien har spart 2,2 milliarder i skatt ved at dattera Caroline Hagen Kjos har flytta til Sveits. Hun er hovedeier i Hagen-familiens investeringsselskap Canica, som blant anna har en vesentlig eierandel i næringsmiddelkonsernet Orkla.

– Når stortingsflertallet velger å prioritere utenlandske eiere, er det ikke så rart at mange, inkludert min familie, velger å flytte ut. Skattepolitikken er næringsfiendtlig, argumenterer Hagen.

Dette er faktisk argumenter det er verdt å låne øre til i langt større grad enn at Hagen synes det er plagsomt å være rik. Hans gode poeng angående formuesskatten drukner i støyen rundt ordbruken hans. Mens det holder hardt å skulle opparbeide seg en spesielt stor empati for at Hagen angivelig skjelles ut for å være rik, er det på ingen måte vanskelig å ha forståelse for at det finnes bedrifter som sliter med en formuesskatt som heller burde vært investert i bedriften med tanke på utvikling, og sikring og skaping av arbeidsplasser.

– Vi mener debatten burde handle om hvordan vi kan ha et best mulig system der alle bidrar etter evne, men der vi samtidig skaper arbeidsplasser, poengterer NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

– Vi har mange eksempler på at eiere må tappe bedriften for kapital for å betale eiendomsskatten. I den store summen av norsk næringsliv, er ikke dette et flertall. Men det er ofte mindre bedrifter på små steder der alternative arbeidsgivere kanskje ikke er så tilgjengelige.

Det er altså mange som er enige med Hagen, selv om de klokelig nok ikke kliner til med pompøse uttalelser på førstesida av landets største finansavis.

Stein Erik Hagen kan når som helst flytte hvor som helst og fortsatt føre en meget bekvem tilværelse

En undersøkelse fra Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) viser at ni av ti bedriftsledere ønsker å fjerne skatten på arbeidende kapital. Undersøkelsen er tatt opp blant 200 personer som har eierandeler i norske bedrifter.

Et stort flertall, 90 prosent av respondentene, svarer at formuesskatten på arbeidende kapital bør fjernes. Samtidig sier 58 prosent at det absolutt vil skapes flere arbeidsplasser de neste tre til fem åra dersom formuesskatten på arbeidende kapital fjernes.

Og 42 prosent sier de definitivt ville ansatt flere dersom skatten på arbeidende kapital hadde blitt fjerna. Over halvparten av bedriftslederne mener også at det kommer til å bli færre arbeidsplasser de nærmeste årene dersom formuesskatten øker. Ei så klar tilbakemelding kan ikke oversees.

Det er selvsagt ikke vondt å være steinrik. Det er imidlertid ikke vanskelig å skjønne at det kan gjøre vondt å måtte tappe bedriften for kapital for å betale denne skatten, og på den måten ikke kunne pløye tilbake så mye som en ønsker for å sikre arbeidsplasser.

Stein Erik Hagen kan når som helst flytte hvor som helst og fortsatt føre en meget bekvem tilværelse. Like enkelt er det ikke for alle, og i alle ikke dersom en ikke har jobb, langt mindre formue.

Marit Ulriksen

Sjefredaktør i Rana Blad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags