Gå til sidens hovedinnhold

Som sjåfør er jeg redd for å få en person kledd i mørke klær slengt oppå panseret

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå er vi kommet til den siste delen av november. Det betyr vi har kommet godt inn i den mørke årstiden. Det er ennå såvidt litt lys i det man drar til jobb, men allerede nesten mørkt i det man skal kjøre hjem. Den kjøreturen kan tidvis bli en utfordring. Ikke fordi at det er glatt og ekkelt føre, men fordi jeg som sjåfør er redd for å få en person kledd i mørke klær slengt oppå panseret.

De som velger å gå langs fortau og krysse gater som mørkkledde personer vises svært dårlig. Det hjelper ikke at de sannsynligvis selv tror de vises, siden de går på et opplyst fortau. Er det en kombinasjon av regn og mørke, blir situasjonen betydelig forverret. Da hjelper det knapt å stå rett under gatelyset. Med litt snø på bakken, økes kontrasten en god del, men man blir ikke mye mer synlig av det.

Det er ikke mye som skal til for at disse personene vises. Det hjelper godt med et refleksband rundt armen og foten eller en dinglede refleks som henger fra jakkelomma. Selvsagt vil disse personene vises betydelig mer om de hadde dratt en gul refleksvest over overkroppen. Det finnes heldigvis en del som velger å benytte vesten. De skal ha ros for sin trafikksikrende adferd.

Er det en kombinasjon av regn og mørke, blir situasjonen betydelig forverret. Da hjelper det knapt å stå rett under gatelyset

 

De viser i alle fall til omgivelsene at de ønsker å bli sett. Det er meget bra. De gåerne, som dropper refleksen, vil jeg kalle for kamikazegåere. Tydeligvis må de ha et eller annet ønske om å bli hardt skadet eller drept. Det vil nemlig fort være utfallet om en mørkkledd gående krysser gata og tror at han er synlig.

Heldigvis er det slik at de yngste langs veien ofte vises godt. Her er det sydd reflekser på klærne og det er reflekser på skolesekkene. Også arbeidsfolk i yrker der man oppholder seg og arbeider utendørs, vises. På dagens moderne arbeidsklær er store refleksstriper standard. Dette er et svært enkelt HMS-tiltak, som bidrar til å sikre at disse arbeidstakerne ikke blir skadet eller kvestet av trafikk, mens de er på jobben.

Kommer man derimot opp til barn på mellomtrinnalder, de som går i ungdomsskolen eller elever på videregående er refleksgraden lav. Det blinker i få reflekser hos dem som står og venter på bussholdeplassene i de sentrale delene av Gruben om morgenen. Jeg antar at det er det samme i andre bydeler.

Kommer man derimot opp til barn på mellomtrinnalder, de som går i ungdomsskolen eller elever på videregående er refleksgraden lav

 

Det virker som det er et regelrett problem at mange synes det å ha på seg refleks ikke er kult eller hipt nok. En gul refleksvest er sjelden et vakkert plagg, men det finnes muligheter å integrere refleks i ytterplagg på en måte, slik at det ikke framstår som lite vakkert. Det er mulig å bruke refleksstoff til dekorative motiver, som vises i mørket. Det er mulig å benytte tråd med refleksfunksjon på sentrale sømmer på plagget. Det er mulig å strikke inn mønster av refleksgarn i luer. En idé jeg gir bort gratis til dem som jobber med innspurten av håndstrikka julegaver til slekt og venner.

Det å ha liggende noen reflekser i jakkelomma, som man tar fram i det man skal ut å gå er normalt ikke noe problem. Jeg har slike reflekser i alle mine vinterjakker. Hjemme har jeg to små som jeg er opptatt av tidlig skal lære å bruke refleks. Det er ikke mange meter fra husdøra til bilen eller fra bilen og inn i barnehagen, men refleksen er på. Ungene er opptatt av å ha på den og de passer på at pappa også har på sine refleksbånd rundt armene. For skal vi som foreldre få våre barn til å benytte refleks, må man selv gå foran som gode eksempler og bruke det samme sikkerhetsutstyret. Helst burde jeg hatt på vesten selv også. Vårt lille familiefokus rundt refleks fører også til en del diskusjoner i bilen. Hun som er størst følger med på trafikkbildet framover og legger merket til om folk vi passerer bruker refleks eller ei.

Det handler om å bli sett. Effekten av hvor mye en refleks betyr for å bli sett, har jeg selv sett på sånne refleksaksjoner. Jeg minnes da jeg som skoleelev på barneskolen ble tatt med på en busstur til et øde sted for å se effekten av hva en refleks betyr. Ett av punktene under en slik demonstrasjon er at det kommer en gruppe av folk gående mot oss som sitter inne i bussen. Noen av dem har på refleks, andre har det ikke. De uten refleks vises ikke før gruppen av folk kommer ganske nært bussen. Er man bilist da, kan det bli vanskelig å stoppe.

For skal vi som foreldre få våre barn til å benytte refleks, må man selv gå foran som gode eksempler og bruke det samme sikkerhetsutstyret

 

På sosiale medier er det mange som irriterer seg over dem med mangelfull refleksbruk. Der er budskapet til de uten refleks klart. Registrer deg som organdonor, så bidrar du til å redde ett eller flere liv.

Jeg håper selvsagt at jeg slipper å kjøre på disse kamikaze-gåerne. Jeg vil slett ikke ha dem opp mitt panser. Jeg tror heller ingen andre bilister vil ha dem der. Let fram refleksen, så slipper du å havne på ett eller annet bilpanser.

Arne Forbord, journalist i Rana Blad

Kommentarer til denne saken