Gå til sidens hovedinnhold

Jeg begynner å få nok av resirkulerte TV-program, programledere og dårlige seksualfikserte humorpoeng

Artikkelen er over 6 år gammel

Sjefredaktør Tore Bratt har tilbrakt noen timer foran kopekassa.

UKESLUTT Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kjære leser. Her kommer en innrømmelse. I perioder er jeg slave av kopekassa. Også kalt TV. Slaveriet antar ulike former, alt etter hva kopekasseleverandørene har å by på. Av og til blir jeg fullstendig hekta på en serie, nå sist var det den norske serien «Frikjent» på TV2. Der måtte jeg ha med meg smitt og smule. Så har jeg begynt å se på «Okkupert», den nye norske serien bygd på et drama fra Jo Nesbøs penn. Her handler det om hva som skjer med Norge når vi får en statsminister som stenger oljekranene for å berge miljøet. Den tegner godt med et absolutt tidsaktuelt tema som er politisk hett.

Men når jeg ligger der og venter på seriene mine, for jeg har noen, som Vikings og Criminal Minds, så er det ikke til å unngå at jeg får med meg et og annet som gjør at jeg tenker – hva i himmelens navn er nå dette for noe. De tankene kommer som oftest når kanalene, enten det er TV2, NRK, TV3 eller for den del TVNorge, skal by på humor og underholdning.

La OSS ta utgangspunkt i den uka vi har lagt bak oss som et eksempel. Opptakten var sist fredags breaking news på Skavlan; Selveste Rimi-Hagen hoppa ut av skapet som homofil. Etter noen dager ble det homofil light ut av det, uten at jeg på noen måte verken tok anstøt eller ble sjokkert av nyheten. Strengt tatt så skjønner jeg ikke helt nyhetsverdien i at folk, kjente som ukjente, har ulik seksuell legning. For å si det slik, og dette er ironisk ment; Jeg hetero som fy! Det er ingen nyhet. Om jeg hadde konstatert; Jeg er homo som fy! Vel, så har det etter min mening heller ikke vært noen nyhet som fortjente plass i media. Jeg tviler dessuten på at jeg hadde havnet på skjermen i Skavlan på lørdag av den grunn.

Så det er opptakten til mine betraktning rundt humor og underholdning på TV for tiden. Forresten. Det har pågått lenge. I floraen av humorprogrammer og realityserier blir jeg nemlig i perioder veldig påminnet om at Norge faktisk er et lite land. For makan til resirkulering av kjendiser med A, B, C, D og enda lenger ut i periferien-status, skal du lete lenge etter. For det første så virker det som om det er gått sport i å invitere hverandre til hverandres programmer. Denne uka var eksempelvis Else Koss Furuseth, som selv har programmet «Det er lov å være blid med Else» gjest i «Dritseint med Edel» (Edel Hammersmark Gjervan alias Henriette Steenstrup), sammen med Leo Ajkic. Talkshow altså, men av det humoristiske slaget, gjerne med et forsøk på å ha et ukorrekt politisk skråblikk på det som har skjedd på nyhetsfronten. Jeg så på. Så fikk jeg med meg Elses eget program, og der dukka Sigrid Bonde Tusvik opp som gjest. Og gjett en gang. Hun har også eget talkshow sammen med Lisa Tønne. På samme kanal.

Og slik fortsetter det uka gjennom. Fredag og lørdag kulminerer det med Nytt på Nytt, Senkveld og Skavlan. Sistnevnte skal imidlertid ha for å tenke stort og internasjonalt når det kommer til gjester. Skavlan er i en egen klasse etter mitt skjønn, men han har holdt på lenge nå. Kanskje er det det som kjennetegner de beste! Som du skjønner så kopekassa jeg mye denne uka, og fikk med meg på nyvinningen Hæsjtægg og Truls Oppdrag-Norge. Så peisa jeg på med både Farmen og Jakten på Kjærligheten, toppa det hele med kokke- og kakeprogrammer i alle kanaler, sjekka ut at de medaljebefengte idrettsutøverne våre er i form i «Best av de Beste» eller måtte gå i kne for Aamodt og Kjus. Jeg rakk også å svitsje innom 71 grader Nord på TVNorge, og snart kommer både 4-stjernes Middag og Thomas Giertsen på den kanalen.

Jeg har helt sikkert glemt noe av det jeg har sett eller svitsja innom. Men jeg merker meg altså at de som står foran kameraene i denne mengden av talkshows, humorprogram og serier og ikke minst realityshow, tar godt vare på hverandre. De promoterer hverandre og det de skaper, som gjester hos hverandre. Som seer slipper du rett og slett ikke unna. Det blir fort Else, Truls, Edel, Leo, Harald og Thomas i alle kanaler til alle tider.

Utfordringen med dette over tid er at det blir kjedelig. Ikke bare persongalleriet. For det er ikke bare personene som resirkuleres, men også tema og innretning i programmene. Så denne uka har det gått hardt ut over nevnte Stein Erik Hagen som i Skavlan sto fram som homofil i godt voksen alder. Forretningsmannen har måttet tåle å bli raljert med av både Else og Edel, og mens dette skrives er vi ennå ikke kommet helt til helga. Tekstforfatterne og researcherne i TV-selskapene er åpenbart ikke en døyt bedre enn andre journalister – de løper i flokk. Rettere sagt; de skriver i flokk om Hagen og forsøker å være artig på fyrens bekostning i til dels grove og etter mitt skjønn langt over streken akseptable ordelag.

Nå tror jeg Hagen tåler akkurat det godt. For min del har jeg begynt å få nok av resirkulerte TV-program, programledere og dårlige seksualfikserte humorpoeng. Så jeg tar en pust i bakken. Men ikke lenge. I slutten av oktober ryktes det at Justin Bieber skal besøke Senkveld. Da er det på'an igjen foran kopekassa.

 

Kommentarer til denne saken