Den som ikke ser at unnfallenhet og manglende vilje til å ta et oppgjør med grumsete holdninger, enten ved Kongens bord eller på nett, fører galt av sted, er blind

Av

Sjefredaktør Marit Ulriksen skriver om hatet og hetsen Utøya-overlevende utsettes for, i Ukeslutt.

DEL

UkesluttJeg vil ikke dø. Glad i dokk. Politiet må komme snart og forte seg.

Dette sto det i ei av 26 tekstmeldinger den da 14-år gamle Iselin Stenersen fra Mo sendte hjem i løpet av to skrekktimer på Utøya 22. juli 2011. Iselin overlevde ved å gjemme seg på et toalett.

Benjamin Eriksen fra Gruben ble skutt i magen av massedrapsmannen.

Fra skjulestedet vårt hørte vi hvordan han skjøt og drepte andre ungdommer. Han kom bare nærmere og nærmere meg, men da han skjøt meg skjønte jeg først ikke at jeg faktisk var skutt

Dette fortalte Benjamin meg da jeg intervjuet ham etter at han kom hjem fra Ullevål sykehus. Da var han blitt operert fem ganger. Benjamin var 15 år da terroristen jaktet på ham og andre, og slaktet ned ungdommer for fote.

Ni dager før hun skulle fylt 16 år, ble Utøya-offeret Karin Elena Holst stedt til hvile fra Ytteren kirke. Rana-jenta ble brutalt drept i terrorangrepet.

Å være til stede i Karins begravelse er det tristeste og vakreste oppdraget jeg noen gang har hatt som journalist.

Da statsråd Lisbeth Berg-Hansen, som representerte regjeringen i begravelsen, slo fast at de ordene som kunne gi trøst til Karins nærmeste faktisk ikke fantes og at det hjalp lite at hele landet sørget med familien, eller da ordfører Geir Waage slo fast at vi skulle stå sammen videre, og slå ring om dem som var rammet, hadde jeg ikke i min villeste fantasi sett for meg at jeg syv år etter skulle lese følgende på nett:

Håper og se deg liggans under Utøya til neste år :) Din feige jævel. Synd ikke Breivik tok livet ditt, ellers gjorde han en helt grei jobb.

Jeg kommer tilbake til deg etter hvert. I mellomtiden kan du kvitte deg med skurefilla og kommunistspirenes håndbok som du kan utenat. Anders Behring Breivik gjorde en kjempejobb. Godt gjort. Hva skulle vi gjort uten han. Håper han gjentar sine bravader så blir vi kvitt asylelskerne på Utøya.

Tror det hadde vært best for oss om du hadde blitt på Utøya og ikke overlevd. Synd Breivik ikke traff bedre.

Dette er bare noen eksempler på hatmeldinger overlevende fra Utøya har mottatt, og som Aftenposten i forrige uke kunne fortelle om i en rystende reportasje i A-magasinet.

Disse ytringene er like opprørende som de er skremmende. Det er på høy tid at vi i dette landet som sørget sammen med berørte familier og gikk i rosetog sommeren 2011, nå sier klart fra at nok er nok

Voksne «gode» nordmenn får seg altså til å komme med drapstrusler til unge mennesker, som ble jaktet på av en terrorist da de var barn på sommerleir. Barn som så vennene sine bli brutalt myrdet. Barn som bokstavelig talt svømte for livet. Barn som ble skadet og merket for livet.

Disse ytringene er like opprørende som de er skremmende. Det er på høy tid at vi i dette landet som sørget sammen med berørte familier og gikk i rosetog sommeren 2011, nå sier klart fra at nok er nok. Vi kan ikke være bekjente av at det blir stadig mer stuerent å hetse AUF og Arbeiderpartiet, og at høyreekstremistisk tankegods og ville konspirasjonsteorier får et enda sterkere fotfeste her i vårt lille land.

På lederplass skriver Aftenposten at det i konspiratoriske miljøer på ytre høyre fløy lenge har versert en fortelling om landssvik fra venstresida og særlig Arbeiderpartiet. Denne forestillingen om at Ap er forrædere, lå også til grunn da morderen gikk til aksjon i Oslo og på Utøya. Og det er derfor det er så opprørende når framstående politikere og samfunnsdebattanter fortsetter å gi disse tankene næring.

At det er opprørende er lett å være enig i, og i så henseende kan oppmerksomheta ledes til det smakløse utspillet til tidligere justisminister Per-Willy Amundsen på Facebook på selveste 22. juli, hvor han blant annet skiver: Det er skremmende at personer på venstresiden bruker syvårsdagen for de forferdelige terrorhandlingene som rammet AUF og regjeringskvartalet, som begrunnelse for å stilne innvandringskritiske ytringer.

Er det noen ytringer som ikke står i fare for å stilne, så er det med respekt å melde i alle fall ikke de innvandringskritiske. Debattklimaet hardner til, og unge overlevende fra Utøya får vanvittige hatmeldinger. Dette blir legitimert blant anna av at toneangivende mennesker til stadighet nører oppunder hatet.

Det var ikke statsministeren som avsatte Amundsens etterfølger, det var stortingsflertallet som sørget for å rydde opp.

Per-Willy Amundsen og andre på høyresida må gjerne bli ukledelig fornærma, men de fisker med overlegg i rørt vann. At vi har en statsminister som så langt ikke har maktet å ta et kontant oppgjør med sine ministre når de begynner å lefle med slike holdninger, er intet mindre enn trist.

Det var ikke statsministeren som avsatte Amundsens etterfølger. Det var stortingsflertallet som sørget for å rydde opp da Sylvi Listhaug, i kjent lik og del-stil på Facebook, beskyldte Arbeiderpartiet for å mene at terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet

Å dekke Karins begravelse er altså det tristeste jeg noen gang har gjort på jobb. Skulle AUF og Arbeiderpartiet rammes av et terrorangrep igjen og dette skjer på Ernas vakt, er jeg slett ikke sikker at regjeringsmedlemmer vil være like velkomne i begravelsene som i 2011. For den som tier samtykker. Og den som ikke ser at unnfallenhet og manglende vilje til å ta et oppgjør med grumsete holdninger, enten ved Kongens bord eller på nett, fører galt av sted, er blind.

Sommeren 2011 dro ni glade og forventningsfulle unge ranværinger på sommerleir. Bare åtte kom hjem.

Marit Ulriksen

Sjefredaktør

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags