Gå til sidens hovedinnhold

Ved å innta ei overtolerant holdning, er vi i ferd med å tolerere voldsromantiske nazister, med ekstreme holdninger og tilbøyeligheter

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Grunnlovens paragraf 100, retten til å ytre seg, står sterkt i Norge. Heldigvis. Likevel må det være lov å stille spørsmål ved om retten til å ytre seg skal stå så sterkt at det er riktig å tillate den høyreekstreme organisasjonen «Den nordiske motstandsbevegelsen» å gjennomføre en demonstrasjon i Fredrikstad til sommeren.

Under parolen «Knus homolobbyen», skal de dele ut nazistisk propaganda med homohets og oppfordre til en «hvit arisk rensing» i Norden. Det går sikkert kaldt nedover ryggen på flere enn meg, for ifølge NRK er over halvparten av deres norske medlemsmasse tidligere straffedømte – flere av dem for alvorlig kriminalitet.

På nordisk nivå har organisasjonen de siste åra drap og terrorbombinger på samvittigheta. Den norske avdelinga av organisasjonen består av rundt 40 aktivister, og Politiets sikkerhetstjeneste har tidligere sagt til NRK at de høyreekstreme miljøene har blitt sterkere de siste åra.

For det første har vi sett en større aktivitet. De er tydeligere framme og gjennomfører propagandaaksjoner. For det andre har vi sett en større selvtillit i miljøet. Man er ikke opptatt av å skjule seg eller maskere seg i forskjellige sammenhenger, men man er opptatt av å stå fram med at dette er noe vi støtter og noe vi står helt og fullt inne for, sa seksjonsleder Jørn Presterudstuen til NRK i februar.

Denne organisasjonen har altså fått tillatelse til å demonstrere i plankebyen i Østfold som her om dagen ble kåret til Norges beste by å bo i. Fredrikstad har garantert mange gode kvaliteter, men jeg vil ikke trekke fram på plussida at nynazister får boltre seg der, og at de bruker ytringsfriheta som et feigt skjold for å spre sitt hatefulle budskap.

Ytringsfriheta dekker ikke systematisk hat og hets, verken mot homofile, jøder, mørkhudede eller religiøse

Ytringsfriheta dekker ikke systematisk hat og hets, verken mot homofile, jøder, mørkhudede eller religiøse. Mens jeg rister på hodet over at vi her i landet aksepterer at nynazister får denne tillatelsen, er jeg overbevist om at både min bestefar og min farfar ville mottatt denne beskjeden med langt mer enn hoderisting. De ville blitt sjokkert og forbanna. Det samme ville min bestemor og min farmor blitt. De ville garantert forlangt å få et bedre svar fra juristene ved Øst politidistrikt enn at ytringsfriheta står så sterkt at dette må vi tillate.

De, som risikerte livet under andre verdenskrig fordi de gjemte unna en radio på mørkeloftet fra tyske nazist-tyranner, de som sydde «frigjøringskjoler» av silken fra engelske fallskjermer og de som kunne fortelle om et ubeskrivelig møte med kong Haakon VII på norgesturné etter at nazistene var kasta ut av landet, ville ikke slått seg til tåls med at ekstreme nazister skal kunne ta til gatene våre under dekke av ytringsfriheta. Det synes ikke jeg heller at vi bør gjøre.

Å lære av fortida og historia vår er klokt, og å begå samme feil flere ganger burde vi holde oss for gode til. Det kan dessverre se ut til at vi ved å innta ei overtolerant holdning, er i ferd med å tolerere voldsromantiske nazister, med ekstreme holdninger og tilbøyeligheter. Det er ikke en god følelse. Det er i det hele og store ingen god følelse at vi her i Norge tillater ekstreme grupper, som Den nordiske motstandsbevegelsen, å vokse fram.

Hva svarer vi hvis det kommer en søknad fra Ku Klux Klan om å demonstrere for hvitt overherredømme, hvit nasjonalisme og anti-immigrasjon på Mo?

 

Det er heller ingen god følelse at vi ved å vende tommelen opp for at nazister på lovlig vis får spre hatbudskapet sitt, sender et farlig signal om at de forkvakla ideene og idealene de bringer til torgs er aksepterte. Det er de nemlig ikke, og det bør vi si meget klart fra om. Dette er farlige strømninger å lefle med.

Vi bør sette foten ned og si tydelig fra at det faktisk ikke er greit at en slik organisasjon får grønt lys til å spre budskapet sitt i norske gater. Ved å gi en slik tillatelse som det Den nordiske motstandsbevegelse nå har fått i Fredrikstad, sendes helt gale signaler. Ekstreme grupperinger som ønsker å splitte samfunnet vårt og som hetser mennesker med ulik opprinnelse, kan rett og slett ikke aksepteres. De kan ikke få fritt spillerom. De kan selvsagt ignoreres og ikke vies oppmerksomhet, verken i kronikker eller i motdemonstrasjoner i Fredrikstads gater. Å lukke øynene for et problem er imidlertid sjelden en fruktbar strategi, og ved ikke å adressere de ekstreme holdningene de har, gir vi dem muligheten til å spre disse i stillhet.

Det er derfor nødvendig å snakke høyt om at vi i Norge har en grunnlov og en ytringsfrihetsparagraf som gir disse folka anledning til med rak rygg og nazisymboler marsjere i gatene våre. Ville vi vært tilsvarende tolerante hvis IS ønsket å marsjere i gatene i Oslo? Hva svarer vi hvis det kommer en søknad fra Ku Klux Klan om å demonstrere for hvitt overherredømme, hvit nasjonalisme og anti-immigrasjon på Mo? Skal de kunne slå grunnlovens paragraf 100 i bordet? Svaret er selvsagt nei, for ett sted går grensen – også for ytringsfrihet. Heldigvis.

Hadde min kloke avdøde bestefar Leif fått nyss om at barnebarnet hans så seg nødt til å peke på det er betenkelig at nazister får marsjere i Norges beste by, hadde han garantert slått den kraftige arbeidsneven sin i bordet og gitt klar beskjed om at nok fikk være nok. Han ville helt sikkert stilt det helt betimelige spørsmålet: Har dere ikke lært noe som helst?

Dessverre ser det slik ut.

Sjefredaktør Marit Ulriksen

Kommentarer til denne saken