Regnet klarte ikke å holde ungene borte fra å delta. Kirketunet barnehage og Barnas hus stilte, kledd for anledningen og med godt humør. Litt færre, men spent og i godt humør kom også ukrainske unger som har flyktet sammen med familiene sine fra krigen, og nå bor på mottak i Rana.

– Vi gleder oss til å plante solsikker og treffe andre norske barn, sa Ilona Dudina (5), Bogdan Bykov (10), Gordei Tischenco (7), Arina Gorbunova (12), Yarina Tischenko (10), Polina Ascerova (7) og Zlata Pronina (7).

De har ikke lært seg norsk ennå, men heldigvis hadde de med seg Mykyta Konovalov, Alona Sergienko Olsen og Julia Opanashchuk Pedersen fra Den ukrainske foreningen i Rana, da de skulle møte unger i Kirketunet barnehage og Barnas Hus ved undergangen til Havmannen.

Lise Eliassen fra Kraft Dansestudio visste hvordan hun skulle få varmen opp. Alle, store og små, måtte danse til musikken hun hadde med, og smilene var så store at til og med sola klarte å jage regnet vekk, sånn av og til.

– Det er fint å få lov å bidra her, sier Lise til Rana Blad.

Det synes Josiah Murungi, Julianne Bulow Gaustad, Henrik Benden og Jesper Breung Hjulstad også. Fireåringene, som alle snart blir fem, går i Kirketunet barnehage og lang fartstid når det gjelder å få solsikker til å gro og blomstre.

– Vi har plantet frø fra solsikkene i fjor, som nå vokser i barnehagen vår, forteller Christin Kjerrvang.

Barna fra Ukraina fikk også solsikker med seg hjem, for å ta vare på dem. På den måten kan de ha med seg blomstene, også hvis de flytter til et annet sted.

– Det viktigste for oss nå er at vi føler oss trygge. Vi går på skole og vi har fått norske venner, sier Ilona Dudina (5), Bogdan Bykov (10), Gordei Tischenco (7), Arina Gorbunova (12), Yarina Tischenko (10), Polina Ascerova (7) og Zlata Pronina (7).

SOS barnebyer som inviterte til solsikkeaksjon, og alle som møtte håper på fred i Ukraina. De ønsker god omsorg for alle barn i hele verden.

– Unger er som solsikker. De trenger kjærlighet, omsorg, næring og sol for å gro og blomstre, sa Heidi Otting.

Solsikkene som plantes denne dagen skal selges når de er blitt større. Pengene skal gå til SOS barnebyer som så skal gi dem til Ukraina. Sparebank1 Helgeland har tjuvstartet og gitt 5.000 kroner allerede.

– På denne måten er unge ranværinger og ukrainere sammen om å hjelpe Ukraina, sa Heidi Otting.

Solsikkeaksjonen

  • Solsikkeaksjonen er en aksjon der vi igjennom ulike aktiviteter lærer om barn i andre land, sin egen påvirkningskraft og at alle kan gjøre en forskjell.
  • Alle barnehager som deltar på Solsikkeaksjonen eller på annet vis engasjerer seg for SOS-barnebyer bidrar til at barn som er alene får omsorg, beskyttelse og et trygt hjem.
  • SOS-barnebyer er en internasjonal profesjonsorganisasjon med 70 års erfaring i å sikre barn den omsorgen de trenger for å vokse og utvikle seg til selvstendige voksne.
  • Målgruppa er barn som har mistet eller lever med stor risiko for å miste omsorg fra familien sin.