Gå til sidens hovedinnhold

Unni fra Rana måtte vente 38 dager på tarmkreftoperasjon i Bodø i stedet for 14 som anbefalt: – Jeg tenkte, nå er livet over

Da Unni Rølvåg Strand 23. april på en rutinekontroll på sykehuset i Rana fikk beskjed om at det var en kreftsvulst i tarmen, var første reaksjon «nå er livet over». De 38 dagene 71-åringen måtte vente på time til operasjon i Bodø, i stedet for 14 som anbefalt, kaller hun «de verste i sitt liv».

– Jeg var til koloskopi på sykehuset da de oppdaget svulsten, og sendte meg rett i røntgen samme dag. Jeg ble helt nummen da de fortalte om funnet, sier Unni Rølvåg Strand.

Hun blir fulgt opp med jevnlige kontroller fordi det er tarmkreft i familien. Men denne gangen måtte rutinen vike for sjokket.

– Jeg hadde ei tante som var like gammel som meg, og som ikke rakk å bli 40. Jeg forsto med en gang hvor galt det kunne gå. I tankene begynte jeg å forberede hva jeg måtte ordne før jeg ikke var mer, forteller Unni Rølvåg Strand.

I tankene begynte jeg å forberede hva som måtte ordnes før jeg ikke var mer

Unni Rølvåg strand (71), tarmkreftpasient

15. oktober i fjor på et ekstraordinært styremøte og påfølgende foretaksmøte avgjorde Helse Nord å flytte tarmkreftkirurgien ut av Helgelandssykehuset til Nordlandssykehuset Bodø. I mai i år kom det fram at Nordlandssykehuset likevel ikke har kapasitet til å operere alle tarmkreftpasienter fra Helgeland innen fristene som pakkeforløp kreft setter – som er 14 dager.

Les også

29 tarmkreftpasienter fra Helgeland har siden 1. januar fått forlenget behandlingstid: – Denne kirurgien ble flyttet av politiske årsaker, og vi kan ikke gjøre noe. Det er grusomt at det går utover mennesker

På styremøtet i Helgelandssykehuset 30. september i år opplyste medisinsk direktør Fred A. Mürer at 29 tarmkreftpasienter fra Helgeland siden 1. januar i år hadde fått forlenget behandlingstid som følge av for lav operasjonskapasitet.

En av dem er Unni Rølvåg Strand, 71 år fra Rana.

– Tid teller når du venter

I september delte Ragnhild Storvoll sin opplevelse da det ble oppdaget en ondartet kreftsvulst da hun ble akutt innlagt og operert for tarmslyng. Hun ble sydd igjen med svulsten intakt for å vente på time til operasjon i Bodø, fordi kirurgene ved sykehuset i Rana ikke har lov til å operere tarmkreft etter Helse Nords vedtak.

Les også

Ragnhild måtte opereres akutt for tarmslyng, men kreftsvulsten som da ble oppdaget hadde ikke kirurgen i Rana lov til å fjerne: – Det var litt stusselig å bli sendt hjem med kreft i magen

Før sommerferien hevet Liv Bernersen (78), som er kreftoperert to ganger ved sykehuset i Rana, stemmen i protest.

– Tid teller når en kreftsvulst vokser. Det er på tide at mennesker med makt til å avgjøre folks liv og helse, lytter til fagfolk og pasienter, sa hun.

Storvoll og Bernersen kjenner ikke hverandre godt fra før, men nå står de sammen i kravet om at pasientene må settes først i saken knyttet til tarmkreftkirurgi på Helgeland.

Les også

Helse Nord om at tarmkreftpasienter på Helgeland ikke blir operert innen standardfrister: – Vi er ikke fornøyd, men vil forsikre om at pasientene får god og nødvendig behandling

– Jeg har bestandig reagert på urettferdighet, og det tror jeg er grunnen til at jeg står opp nå. Når folk som er svake i utgangspunktet på grunn av kreftsykdom så opplever å måtte vente på behandling fordi det er gått politikk i det, så er det ikke greit, sier Ragnhild Storvoll.

Liv Bernersen har ei fortid som aktiv politiker, men har de siste årene vært tilbaketrukken. Tarmkreftkirurgisaken har fått henne på barrikadene igjen.

– Denne saken er blitt så viktig for meg. Et sykehus er et sted du skal føle deg trygg. Tilliten vi som pasienter har til oppgavene som utføres på sykehuset, er i denne saken brutt. Ikke av Helgelandssykehuset, men av et byråkrati og politikere, sier hun og legger til:

– Jeg savner for øvrig større engasjement fra Brukerutvalget i saken. De har som oppdrag å fremme saker som har betydning for pasienter og pårørende. Det gjelder i høyeste grad det som skjer med tarmkreftkirurgien nå.

Det angår hele familien når en blir kreftsyk.

Les også

Liv måtte ta tarmkreft på dødsens alvor to ganger: – Det er på tide at mennesker med makt til å avgjøre folks liv og helse, lytter til fagfolk og pasienter

– Flaks skal ikke avgjøre

Akkurat det vet Unni Rølvåg Strand alt om. Selv om de fire barna nå er godt voksne, er det tøft for ei mamma å fortelle dem at hun er alvorlig syk. Det var ikke lett å si det til mannen sin, Inge-Per Strand, heller.

Så går tida, sakte. Unni hadde fått beskjed at det ifølge røntgen ikke så ut som det var spredning. I ventetida lurer 71-åringen på hva som skjer med svulsten, hvor mye skade kan den gjøre?

– Det var helt grusomt, det verste jeg har opplevd i hele mitt liv, sier hun.

Les også

Ragnhilds opplevelse var dråpen som fikk Siv med flere til å starte kampanjen som krever tarmkreftkirurgien tilbake til Rana: – Folk er forbannet

Så blir operasjonsdagen bestemt, 31. mai i Bodø. Ventetid på 38 dager. Pakkeforløp kreft anbefaler 14 dager.

– Gråten kom da de etterpå kunne fortelle at det ikke var spredning. Da jeg skulle fortelle det til ungene og mannen min i telefonen, klarte jeg nesten ikke å snakke, sier Unni og legger til:

– Men det var gledestårer.

Tirsdag 12. oktober kommer Cecilie Daae til kommunestyret i Rana for å orientere om situasjonen knyttet til tarmkreftkirurgien. Der har både Unni Rølvåg Strand, Ragnhild Storvoll og Liv Bernersen tenkt å være.

– Nå må de ta til vettet. Det går ikke an å behandle folk sånn, er Unnis klare melding til de øverste helsemyndigheter.

Selv tilskriver hun flaks en stor del av æren for at det tross alt ser ut til å gå bra.

– Det er helt sikkert. Svulsten er ute og ingen spredning. Men helsehjelp skal ikke baseres på flaks. Selv om noen er heldig, er det noen som ikke er det.

Les også

Fred Allan fra Rana har kreft i tykktarmen som krever kjapp operasjon, men må vente: – Hvorfor må jeg leve med usikkerhet og redsel når jeg kunne blitt operert på få dager på Mo?

Ikke før har hun uttalt setningen før ranværingen Fred Allan Jakobsen legger ut følgende status på sin facebookside. Rana Blad gjengir med hans tillatelse:

«Kjære Cecilie Daae. I dag fikk jeg konstatert kreft i tykktarmen, den snørper inn tarmen slik at det er veldig liten åpning. Dette krever en kjapp operasjon, det er bare det at hverken Tromsø, Bodø eller Oslo har kapasitet til å operere meg på 14 dager til en måned. Så svar meg på dette. Hvorfor er ditt politiske spill verdt mer enn mitt liv? Hvorfor må jeg leve med usikkerhet og redsel, når jeg kunne blitt operert på få dager på Mo. Håper du kan svare meg på dette. Hilsen en fortvilt kreftpasient.»

Les også

Bjørn og Helgeland sykehusaksjon gir seg ikke. Nå samler de inn 21 millioner til operasjonsrobot og mobiliserer til oppmøte på fotballbanen: – Nå må vi vise styrke sammen


Fakta

 • Det er ett år siden Helse Nord midlertidig fjernet tarmkreftkirurgien fra Helgeland.
 • Det er ikke kapasitet til å operere alle tarmkreftpasienter fra Helgeland innen fristene for pakkeforløp.
 • 12. oktober kommer administrerende direktør i Helse Nord til Rana kommunestyret.

Dette er saken

2020

 • 31. august blir konklusjonene i de eksterne rapportene kjent gjennom Rana Blad.
 • Samme kveld, 31. august, informerer Helgelandssykehuset sine ansatte om følgende, med referanse til de eksterne rapportene som er gjort på oppdrag fra administrerende direktør i Helgelandssykehuset: «Dessverre viser rapporten funn i strid med god praksis og operasjoner som også har vært til fare for pasienter. Vi kommer til å melde forholdene til Helsetilsynet og iverksette nødvendige tiltak for å sikre trygg pasientbehandling».
 • 1. september innkalles styret i Helgelandssykehuset til ekstraordinært styremøte på Skype.
 • 1. september, dagen etter at Rana Blad omtalte konklusjonene i rapportene, blir forholdene meldt til Fylkesmannen (nå statsforvalteren) som anbefaler å varsle Helsetilsynet.
 • 3. og 4. september meldes saken til Statens helsetilsyn, som umiddelbart starter innledende analyser på dokumentene som sendes inn.
 • Sakene blir på grunn av publiseringen i Rana Blad meldt Helsetilsynet som varsler at de ser alvorlig på saken, før den ellers ville blitt forelagt fagkollegiet internt i Helgelandssykehuset.
 • 10. september melder Helsetilsynet at de kommer på stedlig tilsyn til Helgelandssykehuset. Det skjer 8. og 9. oktober. Det er foreløpig rapport etter dette tilsynet som ble sendt de involverte i går kveld.

For øvrig:

 • 24. august kommer det fram at et eksternt PR-byrå fått tilgang på de tre fagrapportene, i usladdet versjon. Det er Helgelandssykehuset som har gitt dem tilgang.
 • 25. august blir Helse Nord orientert om innholdet i rapportene.
 • 27. august blir Helgelandssykehusets styreleder informert.
 • Mandag 12. oktober avgjør administrerende direktør Hulda Gunnlaugsdottir at det ikke skal utføres tarmoperasjoner i Sandnessjøen fram til uke 2 i 2021.
 • Helgelandssykehusets styre innkalles til ekstraordinært møte for å bli orientert samme ettermiddag, og gir sin støtte til avgjørelsen.
 • Helse Nord innkaller eget styre til ekstraordinært møte for å bli orientert torsdag 15. oktober. Samme formiddag er styret i Helgelandssykehuset innkalt av Helse Nord til foretaksmøte.
 • 18. november bekrefter Helgelandssykehuset at Ida Bukholm har sagt opp sin stilling som fagsjef.
 • Samme kveld sier fagsjef Ida Bukholm i Helgelandssykehuset til Rana Blad at hun har trukket oppsigelsen fordi Helgelandssykehusets foretaksledelse ikke har overholdt avtalen om å fortelle bakgrunnen for oppsigelsen, nemlig en e-post fagsjefen har sendt til Helsetilsynets fagsjef datert 16. september knyttet til det pågående tilsynet. Denne har Bjørn Øglænd i Helsetilsynet bekreftet er relevant informasjon, men som foretaksledelsen i Helgelandssykehuset reagerer på fordi de ikke var informert.
 • 18. desember 2020 inngår partene en avtale, Bukholm sier hun ikke kan fortsette i jobben når hun ikke har tillit. I oppsigelsestida fratas hun arbeidsplikt, men også muligheten til å gjøre en jobb.
 • Oppsigelsen blir tatt opp med helseministeren som skriftlig spørsmål, av Frps helsepolitiske talsperson, Kari Kjønaas Kjos.

2021:

 • 13. januar gis det innsyn i tarmkreftkirurgirapporten, der alle de tre fagekspertene er står samlet om innholdet og konklusjonene. Denne oversendes Statens Helsetilsyn.
 • 13. januar 2021 får Rana Blad og øvrige media innsyn i fellesrapporten, der det også kommer fram at den eksterne fagrevisjonen nå står samlet om konklusjonene, og at de opprinnelig leverte sin sluttrapport 21. desember 2020, men at fagmiljøet ved helseforetaket ba om å få lese gjennom en gang til og komme med ytterligere tilbakemeldinger.
 • Helse Nord må også tåle kritikk i den rapporten fra den eksterne fagrevisjonen, for ikke å ha fulgt opp nasjonale anbefalinger.
 • 8. juni: Statens Helsetilsyn er klar med sin foreløpige rapport, som blir oversendt involverte parter først.
 • Det stedlige tilsynet og rapporten opplyser ikke det enkelte pasientforløpet, men avgrenser tilsynet til å gjelde Helgelandssykehusets arbeid med kvalitetsforbedring og pasientsikkerhet.