UPs harde innsats mot russjåfører ga gevinst - 182 mistet lappen i 2017

FLERE: Geir Marthinsen, distriktsleder UP i Nordland, Troms og Finnmark, er glad for at det legges en ekstra UP-patrulje til Mo.

FLERE: Geir Marthinsen, distriktsleder UP i Nordland, Troms og Finnmark, er glad for at det legges en ekstra UP-patrulje til Mo. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Antall sjåfører som ble lappløse på grunn av kjøring i ruset tilstand i Nord-Norge, økte fra året før.

– Vi er spesielt fornøyd med at vi har klart å avsløre langt flere rusførere enn tidligere år, skriver Marthinsen i ei pressemelding.

Distriktsleder i distrikt 5 i Utrykningspolitiet, Geir Marthinsen, forklarer til Rana Blad at økningen i rusavsløringer skyldes større fokus fra UP. 182 fører ble fratatt lappen på grunn av ruskjøring, mot 143 i 2016.

I færre enn halvparten av rustilfellene ble førerkortet beslaglagt. Dette skyldes at det i statistikken også loggføres førere med lavpromille og sjåfører som kjører uten førerkort.

Marthinsen mener dette ikke nødvendigvis skyldes at folk tar flere sjanser, da disse tallene har økt proporsjonalt med rus totalt.

I 2017 ble det beslaglagt færre førerkort enn i 2016 i de tre nordligste fylkene. De fleste førerkortene røk i forbindelse med fartsovertredelser, men her er det en nedgang fra året før (se faktaboks under for detaljer).

I pressemeldinga skriver UP-leder Marthinsen at til tross for flere fartsovertredelser og rusførere, ser de ingen grunn til å svartmale.

– Vi har ikke grunnlag for å påstå at det er en negativ utvikling med hensyn til trafikantenes adferd. De aller fleste ferdes rundt på veiene med en adferd det står respekt av, skriver Marthinsen.

Tallene i tabellen under viser UPs aktivitet totalt for Nordland, Troms og Finnmark. I tillegg tar lokalt politi mange rusførere, som føres i egne statistikker.

Kontrollaktivitet i Nordland, Troms og Finnmark

ÅRPågrepneForenklede foreleggGebyrerFartRusAnnet (adferd)Totalt beslag
2016323122921910773143 (284*)65981
2017397133821399684182 (380*)41907

(*tall i parentes er antall rusførere totalt sett - inkludert rusførere med lavpromille og uten førerkort)

Overtredelser for fart, rus og annet medfører førerkortbeslag.

Kilde: Utrykningspolitiet

Artikkeltags