Slik det ser ut nå kan det være begynnelsen på slutten for den Høgskolen i Nesna som vi kjenner

TAUS REKTOR: Rektor Sven Erik Forfang, i midten, sier at han ikke kan uttale seg om Oslo-møtet da det kun er Kunnskapsdepartementet som skal svare. De har svart med å kreve rask avvikling av utenlandsstudiene. Foto: Øyvind Bratt

TAUS REKTOR: Rektor Sven Erik Forfang, i midten, sier at han ikke kan uttale seg om Oslo-møtet da det kun er Kunnskapsdepartementet som skal svare. De har svart med å kreve rask avvikling av utenlandsstudiene. Foto: Øyvind Bratt

Artikkelen er over 5 år gammel

Rana Blad mener HiNe har gjort seg selv en bjørnetjeneste ved å irritere departementet unødvendig lenge.

DEL

Dagens lederKunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og hans Kunnskapsdepartement har talt. Høgskolen i Nesna må snarest mulig avvikle utenlandsstudiene de har drevet noen år nå. Det som på folkemunne og i media er kalt badestudiene, ser dermed ut til å være historie i løpet av kort tid. Målet til høgskolen da de møtte i departementet tidligere denne uka var å få utsatt avviklingen til 2016, men de lykkes ikke med å få gehør for dette.

LES MER: Rektor ved Høgskolen i Nesna har fått munnkurv av departementet

At departementet og ministeren står steilt på sitt standpunkt i denne sak er til å forstå. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, opphavsmann til benevnelsen badestudier, har flagget kraftig at tilbudet som Høgskolen i Nesna driver med er på kanten av, om ikke godt over, det han kan akseptere.

- Disse studiene kan ikke begrunnes med kvalitet, ikke med god internasjonalisering og det er heller ikke god bruk av skattebetalernes penger. Derfor må vi nå sette ned foten slik at dette ikke brer seg videre, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Aftenposten allerede i fjor sommer.

Styret til høgskolen har kjempet imot ministeren i denne saken, og regelrett gjort det de kan for å vri seg unna styringssignalet fra ministeren og hans departement. Kampen har vist seg å være fånyttes.

LES OGSÅ: Ved å måtte nedlegge disse studiene øyeblikkelig slår KD bena under HiNe. En må nesten spørre om dette er en villet strategi?

I møtet med departementet har høgskolen fått klar beskjed om at utenlandsstudiene skal avvikles så raskt som mulig. Visstnok skal høgskolen og departementet være enig om dette etter møtet, men det er vanskelig å få bekreftet all den tid rektor Sven Forfang har fått departemental munnkurv i saken.

Konsekvensen av det som nå har skjedd er at 250-300 studenter som til høsten kunne tenke seg å påbegynne studiene utenlands, på Bali, nå trolig er tapt for høgskolen. Igjen sitter høgskolen med økonomiske konsekvenser som får dyptgripende virkninger. Resultatet blir trolig et stort inntektstap og færre ansatte på Nesna.

Akkurat det kunne ikke passet dårligere for en høgskole som er satt under et kraftig press ikke bare i denne saken, men også i saka som omhandler framtidig universitets- og høgskolestruktur i landet. Høgskolen i Nesna har alltid vært en liten høgskole og den har levd godt med det. Den har tatt rollen som forsyner av spesielt lærere og førskolelærere til Helgeland på alvor, historisk sett. De seinere år har de bygd ut tilbudet med utdanninger innenfor både sykepleie og IKT.

Slik det ser ut nå kan det være begynnelsen på slutten for den Høgskolen i Nesna som vi kjenner. For heller ikke i saka om ny struktur på høgskolene og universitetene i Norge har høgskolen vært utpreget villig til endring. De har slåss for å få fortsette som egen høgskole på tross av kraftige signaler om at en reform er på gang, og at regjeringen her kommer til å bruke tvang hvis det ikke løser seg på andre måter.

Vi tror Høgskolen i Nesna her har gjort seg selv en bjørnetjeneste ved å irritere departementet unødvendig lenge i ikke bare en - men to viktige signalsaker politisk. Å påstå at høgskolen her har undervurdert motstanderen er kanskje å ta det noe langt, men det er nærliggende å tenke nettopp den tanken. Det er synd, for Helgeland trenger en vital høgskole.

FØLG SAKEN: Her finner du alt om Høgskolen i Nesna

Ønsker du å holde deg oppdatert på det som skjer på Helgeland? Følg Rana Blad på Facebook og få nyheter, sport, kultur og meninger rett i din nyhetsfeed.

At departementet og ministeren står steilt på sitt standpunkt i denne sak er til å forstå.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags