Nyoppstartet pilotkurs i automatisering: – For oss som bare har fagbrev, er dette en gyllen mulighet

Fagskolen Tinius Olsen startet i dag sitt første kurs utenfor Kongsberg. Det ble holdt på nye Polarsirkelen videregående skole.

Fagskolen Tinius Olsen startet i dag sitt første kurs utenfor Kongsberg. Det ble holdt på nye Polarsirkelen videregående skole. Foto:

DEL

Det var ikke bare elever og ansatte som strømmet til nye Polarsirkelen videregående skole mandag morgen. Om lag 25 voksne studenter med mye arbeidserfaring fant også veien inn dørene. Målet var det nyoppstartede pilotkurset Moderne automatisering i regi av Fagskolen Tinius Olsen på Kongsberg.

– Dere er ganske heldige som er her i dag, for vi har hatt enorm respons på tilbudet ennå vi bare har tilbudt det til medlemsbedriftene i Arctic Cluster Team, sa Tone Jakobsen fra Kunnskapsparken Helgeland under kursåpningen.

Blant annet hadde Celsa armeringsstål på forhånd meldt på 14 deltakere og Alcoa Mosjøen åtte.

Fagskoleingeniør

Pilotkurset som er støttet av Kompetanse Norge, tilbyr desentralisert opplæring for å utvide kompetansen hos fagarbeidere.

Studentene Jørgen Solbakk (26) og Frank Bruvold (52) er klare for start på Moderne automatisering.

Studentene Jørgen Solbakk (26) og Frank Bruvold (52) er klare for start på Moderne automatisering. Foto:

– Målet er å kunne få flere moduler som man kan bygge på inntil man blir fagskoleingeniør, fortsatte Jakobsen og la til at et annet mål på sikt, er kontinuerlig å kunne tilby kurset i Nordland.

Akkurat det falt i smak hos 26-åringen Jørgen Solbakk.

– Det frister å bygge videre på dette. For min del syns jeg det er bra at vi får muligheten til å bli fagskoleingeniører, og for oss som bare har fagbrev, er dette en gyllen mulighet. Det er bare å gunne på, sier Solbakk fra Nexans på Rognan.

Første utenom Kongsberg

Kurset gir deltakerne 35 studiepoeng og består av to samlinger på Mo, to på Kongsberg pluss hjemmearbeid.

– Fagskolen har studenter fra hele Norge, men vi har ikke hatt samlinger utenfor Kongsberg før, så dette er uvant, sa Tommy Hvidsten som er pedagogisk leder på Fagskolen Tinius Olsen.

Pedagogisk leder Tommy Hvidsten fra Fagskolen, tok de nye studentene gjennom de ulike modulene de skal igjennom.

Pedagogisk leder Tommy Hvidsten fra Fagskolen, tok de nye studentene gjennom de ulike modulene de skal igjennom. Foto:

Selv dro han fram hvor mye erfaring de nye studentene har med seg fra arbeidslivet.

– Den kompetansen dere kommer hit med, er viktig i undervisninga, vi får automatisk kunnskapsoverføring mellom alle som er med.

30 år siden sist

Med på kurset var også Mikkel Heien Bjonge fra Norsk Industri.

– Jeg er her for å observere og for å få et inntrykk av hvordan kurset funker, og hvordan vi kan utvikle det videre til et e-læringstilbud som ligner på dette.

For ingeniør Frank Bruvold (52) fra Siemens, var det en god del år siden sist han satt på skolebenken.

– Jeg fikk vite om kurset i forrige uke, og tenkte: Hvorfor ikke? Det er 30 år siden jeg gikk på skolen, og selv om jeg hele tiden har jobbet innenfor feltet, er det mye som har skjedd. Jeg har lyst til å friske opp kunnskapen, og er spesielt interessert i kunstig intelligens og det å bygge data. Det er noe jeg jobber med, og er i startgropa med gjennom et prosjekt på Celsa, sier Bruvold.

Tilbudet er helt nytt i Norge og utviklet av Fagskolen Tinius Olsen på Kongsberg, med støtte fra Kompetanse Norge.

Dersom det går som blant annet Kunnskapsparken Helgeland ønsker, blir pilotkurset bare starten på faste kurs i Nordland, og mulighet for videre påbygging til fagskoleingeniør.

Dersom det går som blant annet Kunnskapsparken Helgeland ønsker, blir pilotkurset bare starten på faste kurs i Nordland, og mulighet for videre påbygging til fagskoleingeniør. Foto:

Artikkeltags