Heim til deg

60 år med kunnskap og blomsterglede

Kunnskap og glede blir større når man deler, og de deler gjerne med deg. Er du ny i hagestell eller bare har en dårlig dag, er Lønnum stedet å gå.

Båsmofjæra 4, Mo i Rana 

Blomster til alle anledninger 


Tlf: 75 16 91 32
lonnum@hageland.no
Følg oss på Facebook!

Allerede i begynnelsen av mars startet arbeidet med å dyrke opp 70 000 sommerblomster. Blomstene som har vokst opp på Lønnum har hatt en lykkelig barndom, og det merkes både på kvalitet og livsglede. 

Familiebedriften

Hver dag går tre generasjoner med grønne fingre rundt og sørger for at både planter og kunder trives. Sindre Lønnum jr. har rollen som daglig leder. Ihvertfall på papiret, i en familiebedrift kan det fort bli mange sjefer. Kona Anita og deres datter Irene sørger for at butikken ser flott og innbydende ut. Sindre sr. er egentlig pensjonist, men tilbringer mye tid i veksthusene hvor han viderefører verdifull kunnskap til barnebarnet Martin. Mor i huset, Lilian, bidrar også. Foruten familien er det tre ansatte i bedriften, og i hovedsesongen kommer det et par ekstra. 

Drømmer du om grønne fingre selv, finner du ikke noe bedre sted for gode tips og frodig inspirasjon.

Julie Stene Åseng (t.v.) er ferdig med lærlingetiden som blomsterdekoratør i disse dager. Her sammen med kolleger Eva Engø og Karin Ramberg.

La det gro

Sindre jr. kan fortelle at klima og korona har satt fart på en økende interesse for frø og utstyr til å dyrke planter hjemme. Blomster, men også grønnsaker og urter. Kan det være en kombinasjon av bedre tid og et ønske om å klare oss selv? Enhver nybegynner kan i alle fall få mye ut av en tur til Lønnum. Sindre har gode råd. 

– Et godt tips til deg som ønsker å så hjemme, er å lage seg en sådagbok. Her skriver du opp dato og hvilken sort du har plantet. Etterhvert noterer du når plantene kommer opp og hvordan det går med utviklingen. Kanskje er du for ivrig og sår for tidlig, slik at plantene blir for lange og tynne. Noen planter kan klippes ned dersom dette skjer. Du kan lære mye av å notere alt ned, forteller han. 

Urter er en fryd både for øye og gane, og brukes stadig mer. Enten man sår selv eller kjøper ferdig utvokste, klare til bruk.

Ellers kan han fortelle at god jord er noe av det viktigste for å få planter til å trives. Mange kaster seg over den billigste jorda og tenker at den er like bra som hvilken som helst annen jord, men slik er det ikke.

– Helst bør man unngå det som kalles "hagejord". Denne inneholder lite næring og bør suppleres med kugjødselkompost dersom man vil bruke den, opplyser han. 

Det finnes flere typer jord å velge mellom. Siden plantestell er en vitenskap i seg selv kan det lønne seg å spørre de med kunnskap før du setter i gang. Ulike planter trenger ulike typer næring og forskjellige vekstforhold. Vi må også tenke på hvor vi bor. 

Uterommet har tidligere vært mye brukt som lager, men har nå blitt et flott utstillingsrom for krukker, dekorgjenstander og andre varer.

Hver til sin tid

– Tidlig på sommeren er det viktig å ta hensyn til hvilke planter som tåler lav temperatur. Har du plantene under tak og nært veggen tåler de litt mer, forklarer Sindre og kommer med eksempel på planter som tåler en frostnatt eller to: 

 • Stemor
 • Superpetunia/hagepetunia
 • Hengende bacopa 
 • Perleblomst 
 • Tulipan i potte 

Når det blir litt varmere i været kan disse få plass ute: 

 • Georgine
 • Fuksia
 • Nellik
 • Lobelia
 • Geranium
 • Million Bells
 • Margeritt
Denne begoniaen trives i veksthuset sammen med Martin Lønnum.

Har du litt hageplass å boltre deg på, skal du vite at hos Lønnum finner du både stauder og trær. Prydtrær, men også kirsebær- plomme og morelltrær. 

– Disse overrasket positivt, og gav en fin avling. Men man bør velge en lun plass til dem, sier Sindre om de trærne man kanskje mest er vant til å se sørpå. 

Hekken som passer for deg 

Midt mellom trær og blomster finner du hos Lønnum også et godt alternativ til hagegjerdet, som kanskje er sprukkent og ikke særlig innbydende etter en lang vinter. Hva med en hekk? Dette er noe Sindre stadig svarer på spørsmål rundt, og akkurat nå er tiden kommet for å plante den dersom du ønsker deg hekk. Hekken er nesten evigvarende, og alt etter type trenger den forholdsvis lite vedlikehold. Også dette temaet kan diskuteres opp og i mente, men de viktigste rådene får du her, og den beste ekspertisen får du på Lønnum. Kos deg i hagen! 

Under faktaboksen finner du flere bilder fra Lønnums gartneri. 

Sindre Lønnum jr.'s gode tips om hekk

Alle busker kan brukes som hekk. Du velger selv høyde, bredde og form. Du kan velge om hekken din skal være av typen formklipp eller frittvoksende. Dette er forskjellene: 

Formklipp: 

 • Plantes tettere. Tre planter pr. meter slik at det blir tett og ugjennomtrengelig. 
 • Ved planting er det lurt å grave en grøft og fylle den med samme type jord for å sikre enkel planting og jevn vekst. 
 • Klippes tilbake første året, og deretter klippes den 1-2 ggr hvert år. 
 • Arter som passer: Alperips: Hardfør, lett å forme. Ledve: Hardfør, grovere vekst. 

Frittvoksende: 

 • Vokser i en naturlig form. 
 • Plantes med større avstand, grav en grop til hver plante. Ha plantejord og kugjødselkompost i gropen. 
 • Trenger kun vedlikeholdsbeskjæring. Tynne ut, klippe bort tørre og døde greiner 0-1 ggr i året. 
 • Arter som passer:  Brudespirea, søtmispel, buskmure. 

Mispel og svartsurbær kan brukes både som formklipt og frittvoksende hekk. 

Hekken er 30-40 cm når du kjøper den, og kan plantes fra tæla er ute av marka og utover sommeren. Blir hekken for stor og grov kan du skjære den helt ned og begynne på nytt.

I uterommet finner du årets stiligste hagemøbler. Bak ser vi agaveplanter. 
Småtroll i hagen lokker fram smilet.
Et hav av blåstråle i veksthuset. 
Margeritten bugner av glede, og kan ikke vente med å komme seg ut når det blir varmere i været.
I gave og interiørkroken finner du mye fint.
Mellom to cordyline gjemmer det seg en frosk. Under skimter vi rosa og røde million bells.
Måker for de som ønsker en maritim stil.
Rosa million bells i veksthuset. 
Hortensiaen kikker drømmende opp på de orange million bells som blomstrer på hylla.
Morsomme fugler pynter opp.
Rød cordyline omkranset av geranium. 
Snacks og gaveartikler finner du også på Lønnum.
Ingenting er så godt som ferske, hjemmedyrkede jordbær eller tomater.
Hawaiirosens store, fine blomster er et blikkfang.