Utland foran landskampen tirsdag kveld: – Gir oss ekstra motivasjon

Lisa-Marie Karlseng Utland på trening foran landskampen mot Wales tirsdag kveld. Foto: Vegard Grøtt/Bildebyrån

Lisa-Marie Karlseng Utland på trening foran landskampen mot Wales tirsdag kveld. Foto: Vegard Grøtt/Bildebyrån Foto:

RBK-spiller Lisa-Marie Karlseng Utland synes det er gøy å se den økende interessen rundt kvinnefotball.

DEL

Aldri før har interessen rundt kvinnelandslaget og Toppserien både kommersielt og mediemessig vært større, og i den neste handlingsplanperioden har NFF målsetting om å styrke kvinneandelen i alle ledd i norsk fotball. Dette skriver Norges Fotballforbund i en pressemelding i forkant av landskampen mot Wales tirsdag kveld.

Den økende interessen og NFFs ambisjoner gleder Lisa-Marie Karlseng Utland, som i likhet med resten av de norske landslagsjentene er samlet for første gang på lenge på grunn av koronasituasjonen. Tirsdag venter EM-kvalifiseringskamp mot Wales på Ullevaal stadion.

– Jeg synes det er veldig gøy å se hvordan interessen rundt oss har økt den siste tiden og dette vil bare bidra til enda mer positivitet. Det gir oss ekstra motivasjon og energi til å prestere enda bedre. Nå skal vi gi alt for tre poeng mot Wales, og forhåpentligvis kan jeg bidra med scoring, sier Karlseng Utland.

Deler samme ambisjon som NFF

DNB er ny samarbeidspartner for kvinnelandslaget og flere kvinnefotballprosjekter i NFF, som trenerprosjektet hvor 11 utvalgte kvinnelige topptrenere blir fulgt tett opp med egen veileder over en periode på fem år.

NFF har som målsetting i den kommende planperioden at kvinner skal være representert med en andel på minst 40 prosent i styrer (29 prosent i 2019), 45 prosent i klubbadministrasjon (39 prosent i 2019) og 20 prosent blant trenere (14 prosent i 2019).

– Fremover ønsker vi å bidra til at enda flere jenter kommer hele veien til toppen. Vi er også veldig imponert over alt det gode arbeidet som gjøres med trenerprogrammene rundt om i landet. Jenter trenger gode forbilder, enten det er idretten, økonomi eller utdanning, sier leder for personmarked i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten i pressemeldingen.

Tung satsing på utvikling

Tidligere landslagskaptein og landslagsprofil, Heidi Støre, er i dag seksjonsleder toppklubbutvikling på kvinnesiden i NFF. Fotball er i dag den største jenteidretten i Norge med over 100.000 aktive spillere, og de siste årene har andelen aktive jente- og kvinnespillere økt til cirka 30 prosent (av alle som spiller fotball).

Like viktig er de store satsingsprosjektene som er iverksatt for at jenter skal få likere mulighet til å utvikle seg. Det nevnte topptrenerprosjektet for kvinner, den økonomiske støtten til ansettelse av toppspillerutvikler og utviklingssjef i toppklubbene, er eksempler på nettopp det.

– De siste årene er det sendt ut et entydig og sterkt signal til alle jenter i fotballen: Dere er viktige, og vi satser på dere. Det er ikke bare på i toppen vi ser endringer med flere storklubber på herresiden som nå også satser i Toppserien. De siste fire årene har det også vært over en dobling av antall kvinnelige trenere som tar barnefotballkurs del 1. Fra 538 deltakere i 2015 til 1136 deltakere i 2019. Noe er definitivt i ferd med å skje, og vi er glade for å få enda en stor og tung aktør som samarbeidspartner som vil og ønsker det samme som oss, sier Heidi Støre.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken