En ny vurdering av om vi kan gå til trinn 4 vil skje i midten av august, opplyser regjeringen. Dette er i tråd med anbefalingene fra Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet.

– Pandemien er ikke over. Det er en bekymringsfull utvikling i flere europeiske land som følge av Delta-varianten, også i land med høyere vaksinasjonsdekning enn i Norge, slik som Storbritannia og Nederland. Det er knyttet usikkerhet til hvordan Delta-varianten vil slå ut i Norge når det gjelder smittespredning og sykdom. Regjeringen har derfor valgt å følge rådet fra Helsedirektoratet og FHI og ikke iverksette trinn 4 i gjenåpningsplanen nå, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Solberg: Vi ønsker en mest mulig normal skolestart

Regjeringen venter med trinn fire av gjenåpningen fordi de vil at skolestarten skal bli så normal som mulig. Det kommer fram etter at regjeringen kunngjorde onsdag at de ikke vil iverksette det siste trinnet av lettelser i koronatiltak ennå.

– Vi ønsker å ha litt flere vaksinerte før vi gjør det, fordi vi vil aller helst sørge for at vi kan starte skolene, universiteter og høyskoler på grønt nivå, et nivå som gjør at vi kan starte mest mulig normalt, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Hun gjentar regjeringens motto om at det er «data og ikke datoer» som er viktigst for gjenåpningen.

– Dataene nå er at det er mye positivt, men Delta-viruset er større. Vi har en del utbrudd rundt omkring. Vi har sagt vi vil prioritere barn og unge, og det gjør vi gjennom å ikke gå til trinn fire nå, men sørge for at de kan starte som normalt i barnehager og skole, sier statsministeren.

Solberg sier vi må være forberedt på å leve med smitte framover.

– Alle kommer ikke til å være fullt vaksinert og alle kommer ikke til å ha full beskyttelse. Men det vi vet er at disse vaksinene virker veldig godt mot alvorlig sykdom, det betyr at faren rundt dette blir mindre, men vi passer også på at vi ikke må ta steg tilbake igjen, derfor venter vi litt nå med trinn fire.

Høie: Har ikke nullvisjon for smitte i samfunnet

Selv om en større andel av befolkningen vaksineres, vil det være smitte i samfunnet, og vi må akseptere en større risiko framover, ifølge helseministeren.

– Vi vil oppleve at vaksinerte blir både syke og dør som følge av dette viruset. Det må vi som samfunn være forberedt på. Vi har ikke og kommer aldri til å ha en nullvisjon knyttet til smitte og risiko i samfunnet vårt, sa helseminister Bent Høie (H) på regjeringens pressekonferanse onsdag på spørsmål fra NTB.

Det ble da opplyst om at trinn fire i gjenåpningsplanen utsettes i to uker. Hovedbegrunnelsen for det er å sørge for at flest mulig skoler kan starte på grønt nivå.

Kommuner med økt smitte må likevel være forberedt på skolestart på gult nivå, ifølge Høie. Det løses i så fall med lokale tiltak.

– Det sitter langt inne å foreslå nye tiltak nasjonalt, sa helsedirektør Bjørn Guldvog.

Unge under 18 år slipper smittekarantene

Fra 16. august vil barn og unge under 18 år stort sett bli unntatt plikt til smittekarantene, opplyser regjeringen.

Ungdom må fortsatt i smittekarantene når de er husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære kontakter til den smittede personen, som for eksempel en kjæreste.

– Dette øker risikoen for smitte i samfunnet, men det er en risiko vi er villig å ta for at barn og unge skal ha en så normal hverdag som mulig til høsten, sa helseminister Bent Høie (H) på regjeringens koronapressekonferanse onsdag.

Unntaket fra smittekarantene gjelder bare hvis det gjennomføres testing i tråd med retningslinjer fra kommunen.

– Det vil bli utarbeidet en nasjonal veiledning om hvilket testregime kommunene bør ha. Hvis ikke testregimet gjennomføres har vedkommende plikt til karantene, opplyser regjeringen.

For personer over 18 år opprettholdes dagens plikt til smittekarantene, men kommunene får mulighet til å gjøre unntak og erstatte karantene med testing.