Tidligere landslagskokk holdt matkurs for barn i Utskarpen: – Jeg har ikke smakt så god fisk på årevis!

Angelica Hansten, Mathilde Sakshaug Martiniussen og
Trygve Dalos var tre av 45 barn som deltok på matkurs for barn på Til Elise fra Marius.

Angelica Hansten, Mathilde Sakshaug Martiniussen og Trygve Dalos var tre av 45 barn som deltok på matkurs for barn på Til Elise fra Marius. Foto:

DEL

– Still dere i kø borte hos Marius, så viser han dere hvor dere vasker hendene, sier Elise Bratteng Rønning til de 15 ungene som er deltakere på matkurs. Det foregår på restauranten Til Elise Fra Marius i Utskarpen.

I takt med at hendene blir rene, går skravla lett. Mange av ungene er godt kjent med matlaging. Ikke minst Ingrid Syverud. Hun liker aller best å lage hamburger.

– Spesielt liker jeg når man skal spise det, gliser hun, men hun legger også til at hun liker å spise fisk.

Ved siden av står Eskil Nyrud Millerjord. Han lar seg ikke skremme av at kveldens meny består av fisk.

– Jeg er glad i fisk, mest laks og sånt.

Vil vise mamma og pappa

Tidligere landslagskokk, nå eier og kokk på Til Elise Fra Marius, Marius Martinsen, tar ordet.

– Ok, da er vi klare. Nå skal jeg først vise dere den fine kveita her.

– Hæ? responderer Eskil riktig, for det er slettes ingen kveite som ligger på benken, det er en vaskeekte laks.

– En gang fikk jeg storkveite på min første krok, smetter Ingeborg Elvine Pedersen Bolne inn.

Martinsen fortsetter med å vise barna hvordan laksen fileteres. Til slutt er bare halen, ryggen og hodet igjen.

– Er det noen som vil ha med hodet hjem?

– Nei, æsj! kommer det fra ungene.

– Jeg bare tulla, forsikrer han.

Selv om Trygve Dalos kanskje ikke vil ha med hodet hjem, kan han godt tenke seg å få kjenne på skinnet. Han har nemlig planer om å lage mat hjemme.

– Jeg kan vise mamma og pappa hvordan man gjør det, og så kan jeg lage middag hjemme eller for å ta med på tur.

Sanne Mellingen Hagen sikrer seg godsaker til skattekista si.

Sanne Mellingen Hagen sikrer seg godsaker til skattekista si. Foto:

 

Kjennes godt ut å holde i fisken

Kurset som holdes flere ganger også i neste uke, arrangeres gjennom et samarbeid med Fiskeridepartementet og 3 i uka.

Det er på tide å fylle hvert sitt sølvpapirark med laks og grønnsaker. Ungene forsyner seg av det de liker best. Både mais, potet, smør, purre, majones, brokkoli og andre godsaker ligger ferdigkuttet i skåler.

– Må vi stå? kommer det fra ei lita jente?

– Ja, når vi er på kjøkkenet, så står man, smiler Elise og tar en runde for å se hvordan gjestene ligger an.

– Se her, damer, kanskje dere skal bli kokker? sier hun vendt mot søstrene Sanne og Sofia Mellingen Hagen.

– Jeg elsker å lage mat, svarer Sanne.

Pappa Harald Hagen følger med på hva småkokkene lager.

- Vil du sussen den? erter kokk Marius Martinsen og holder fram laksen.

- Vil du sussen den? erter kokk Marius Martinsen og holder fram laksen. Foto:

– De er interesserte i å lage mat hjemme. De vil gjerne prøve selv, men det blir lite fisk, da. Så jeg syns det er veldig artig at de får lage det her.  

– Det er artig og litt rart, og det kjennes godt ut å holde i fisken, sier Sofia.

Godt vant med oppskriften

Angelica Hansten og Mathilde Sakshaug Martiniussen har laget skattkiste også tidligere.

– Vi har gjort det på skolen noen ganger når vi skal tømme fryseren på skolekjøkkenet, sier Mathilde.

– Vi bruker å lage det i grillkøta og da kan vi velge mellom kylling og laks. Jeg bruker å velge laks, forteller Angelica som har en stefar som jobber på Nova Sea. Derfor har de en god del laks hjemme.

– Pleier dere å lage fisk hjemme?

– Fiskepinner, fiskekaker, fiskeboller og laks, svarer Angelica.

– Og jeg er mest glad i laks eller fiskekaker i brun saus, sier Mathilde.

Høster lovord

Skattekistene er på tur inn i ovnen og ungene venter mens middagslukten brer seg over lokalet. Snart plinger det i ovnen. Ingrid er en av de aller første som får skattekista si på fat.

– Se på dette kunstverket! utbryter hun.

– Dette er verdens beste skattkiste, men det var varmt!

- Se på dette kunstverket! utbryter Ingrid Syverud.

- Se på dette kunstverket! utbryter Ingrid Syverud. Foto:

Også Ingeborg har rigget seg til med en fiskemiddag foran seg.

– Smaker det godt?

– Jeg har ikke fått den smaken i munnen ennå, men jeg tror det smaker godt, sier hun og tar en munnfull.

– Det smaka godt.

Lovordene høres over hele restauranten.

– Ubeskrivelig godt, sier Mathilde.

– Jeg har ikke smakt så god fisk på årevis, bedyrer Trygve.

- Jeg har ikke smakt så god fisk på åresvis, sier Trygve Dalos etter at middagen er servert.

- Jeg har ikke smakt så god fisk på åresvis, sier Trygve Dalos etter at middagen er servert. Foto:

Artikkeltags