Vaktlag C skal passe på nyttårsaften, men liker ikke regn og vind sammen med krutt. Her er deres råd

Vaktlag C består av Harald Hagen, Kay Haugli, Espen Røberg, Ole Solli, Ørjan Olsen og Stig Larsen. De skal være på vakt nyttårsaften.

Vaktlag C består av Harald Hagen, Kay Haugli, Espen Røberg, Ole Solli, Ørjan Olsen og Stig Larsen. De skal være på vakt nyttårsaften.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Ole Solli er vaktleder for vaktlag C i Rana. Han ber folk være forsiktige på nyttårsaften.

– Mye regn og vind kombinert med fyrverkeri er ikke akkurat det beste vi vet. Derfor ber vi folk være ekstra forsiktige på nyttårsaften. Det vil være lite eller ingen snø å sette batteriene i og da må man følge nøye med. Det er store mengder krutt i de største batteriene og hvis de eksploderer eller treffer folk kan det være svært farlig.

Bruk en bøtte med sand eller støtt dem opp på annen måte slik at de står skikkelig. Vi skal passe på så godt som mulig, men vi trenger også at folk tenker seg om før de fyrer av. Det å håndtere fyrverkeri går ikke godt sammen med mye alkohol så her bær det være måtehold. Husk også briller slik at man beholder synet. Vi vil også ønske alle i Rana et riktig godt nyttår, sier Ole Solli.

Gode råd for bruk av fyrverkeri

Øyne og ansikt er spesielt utsatt for skader, så bruk beskyttelsesbriller. Husk også beskyttelsesbriller til små og store som skal være i nærheten av fyrverkeri. De fleste fyrverkeriutsalg deler ut beskyttelsesbriller gratis eller selger dem for en billig penge.

Slik bruker du fyrverkeri riktig:

  • Sørg for at bakkebatteriet står trygt og støtt, pakk gjerne rundt med snø hvis det finnes.
  • Les bruksanvisningen og følg rådene for sikker avstand ved oppskyting.
  • Bruk beskyttelsesbriller for å unngå øyeskader.
  • Tenn aldri lunta to ganger. Hvis den ikke tenner første gang, vent 30 minutter, dynk med vann og lever tilbake til forhandler.

Regler for fyrverkeri

Privatpersoner kan bare avfyre fyrverkeri på nyttårsaften i perioden 18:00 – 02:00. Ellers i året er det ikke lov, med mindre du har fått spesiell tillatelse. Det skal ikke avfyres fyrverkeri i tett bebyggelse, nær tørr skog eller andre brannfarlige omgivelser.

Kommunen kan fastsette lokale forskrifter om begrensninger i bruk av fyrverkeri i spesifikt angitte områder der det erfaringsmessig vil oppstå fare for liv, helse, miljø eller materielle verdier. Det kan også opprettes lokale forbudssoner i kommuner, men ikke et totalforbud.

Det ligger en begrensning på hvor mye en privatperson kan lagre hjemme uten tillatelse. I romjulen er det 10 kg pyroteknisk vare, ellers i året 5 kg.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken