- Jeg var forbausende rolig

Lisbeth Berg-Hansen og Kjell-Idar Juvik er to av fire helgelendinger som får plass på nordlandsbenken. Foto: Helge Grønmo

Lisbeth Berg-Hansen og Kjell-Idar Juvik er to av fire helgelendinger som får plass på nordlandsbenken. Foto: Helge Grønmo

Artikkelen er over 7 år gammel

Trege Rana sikret Kjell-Idar Juvik stortingsplass.

DEL

Til langt ut på natta så det ut til at Sp og Janne Sjelmo Nordås skulle sikre seg det åttende mandatet fra Nordland, mens SV og Marius M. Jøsevold lå an til å ta utjevningsmandatet. Kjell-Idar Juvik innså at det så vanskelig ut, men ville vente på de siste fire kommunene i fylket. Deriblant Rana. På Nordland Arbeiderpartis valgvake i Bodø hadde man nemlig regnet ut at det var mulig å stjele Sps mandat. Hvis Sp bikket under sju prosent, og Arbeiderpartiet holdt seg over 35 prosent, ville nemlig Juvik og ikke Nordås få det åttende mandatet.

Og da trege Rana endelig var ferdig med tellingen var det akkurat det som var skjedd. Dermed var Juvik - som forsvant inn og ut av Stortinget stort sett hele valgkvelden og -natta - plutselig inne igjen. Jøsevold, som han lenge hadde kjempet om utjevningsmandatet med, forsvant helt ut siden Nordås og Sp får utjevningsmandatet.

- Det ble en thriller helt inn. Det var selvsagt spennende, men samtidig var jeg forbausende rolig. I utgangspunktet var jeg ikke inne, så jeg var mentalt forberedt på det. Samtidig så jeg muligheten, og det var derfor jeg sa jeg ville vente til alle kommuner var inne, sier Kjell-Idar Juvik dagen etter valget.

- Jeg er ikke 100 prosent sikker på stortingsplassen ennå, men 99,9 prosent sikker føler jeg meg. Det lille forbeholdet går på å få sikret at den tellingen som er gjort er riktig, sier den tidligere Hemnes-ordføreren.

- Jeg er veldig glad for å få denne tilliten fra Nordland. Samtidig er jeg litt ydmyk. Dette er en stor rolle å påta seg for partiet og fylket. Men da jeg sa ja til å stå på fjerdeplassen på Ap-lista, så var det fordi jeg har lyst til å gjøre en jobb. Den første seieren var å få tilliten på nominasjonsmøtet.

Trodde på plass hele tiden

Meningsmålingene i forkant av valget levnet ikke Juvik store sjanser til å få plass på Stortinget. Lenge så det ut til at Høyre kunne få inn tre representanter. Jøsevold har på flere målinger ligget an til å ta utjevningsmandatet. På tampen viste målingene at Janne Sjelmo Nordås lå an til stortingsplass. På tross av dette påstår Juvik at han selv hele tiden hadde tro på at det kunne gå veien.

- Helt ærlig så trodde jeg på det. Det har jeg følt og trodd hele veien. Jeg har møtt mye folk rundt omkring i fylket og følt på stemningen - og den stemningen har vært god. Jeg visste at det kunne sitte langt inne og at mange brikker måtte falle på plass, men jeg visste det var mulig, sier Juvik.

- Men det er jo ikke snakk om mange stemmer. Det er vel bare noen hundre stemmer som skiller i kampen om det åttende mandatet.

Arbeiderpartiet ser ut til å få 35 prosent av stemmene, mens Høyre må nøye seg med 21 prosent av stemmene. For Ap er det dog en nedgang på 4,2 prosentpoeng siden forrige stortingsvalg, mens Høyre går fram 9,7 prosentpoeng.

- Målet var å få inn fire fra Nordland, så vi må være fornøyde med det valget vi har gjort her selv om vi helst skulle sett at det gikk bedre også på landsbasis. Det er godt og se resultatet av en hard valgkamp og ikke minst den innsatsen jeg har sett bli lagt ned av frivillige rundt i fylket, sier Juvik.

Koste seg med en øl

Men noen stor feiring ble det ikke i natt.

- Det var lite feiring. Jeg koste meg med ett glass øl, men det ble ikke noe mer enn det. Det var litt med tanke på at det er nå en dag i dag også. I forbindelse med jobben skal jeg kjøre en bil fra Bodø til Bjerka bil, og jeg visste også at det kunne bli en situasjon der jeg måtte kommentere valget. Feiringen får vi ta senere, sier han.

Av de ni representantene på nordlandsbenken, kommer fire fra Helgeland. Juvik fra Hemnes, Sjelmo Nordås fra Hattfjelldal, Høyres Margunn Ebbesen fra Brønnøy og Aps Lisbeth Berg-Hansen fra Bindal.

- Det er flott for Helgeland. Vi har noen store, viktige saker på gang som vi må holde trykket på og følge opp. Vei, flyplass, kommuneøkonomi. Det er bra med representanter fra ulike kommuner av ulike størrelser. Og vi er greit fordelt i regionen.

Juvik har hatt full fokus på valgkampen fram til nå, og har ikke tenkt over hvilken stortingskomité han ønsker å sitte i.

- Hva blir de viktigste sakene for deg de fire neste årene?

- Jeg brenner for mange saker. Det er viktig å sikre rammebetingelser, at vi har en god kommuneøkonomi. Å skape nye arbeidsplasser er en annen viktig sak. Vi må få lov til å ta i bruk ressursene i kommunene. Vi har rovdyrproblematikken og motorferdsel for å nevne noen enkeltsaker. Næringssatsing er viktig, sier Juvik.

- Jeg er litt bekymret for kommuneøkonomien og de store sakene for Helgeland etter dette valget. Det blir blant annet spennende om de tar tak i veipakken for Helgeland, eller om de lar den gå gjennom som den er.

Tror ny regjering sprekker

Ap-politikeren tror en eventuell regjering med Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF ikke nødvendigvis vil vare i hele stortingsperioden.

- Jeg er ikke så sikker på at de holder i fire år. I utgangspunktet danner de vel regjering, men spørsmålet er hvor lenge den holder. Om den sprekker, er det to alternativer slik jeg ser det. Det ene er en mindretallsregjering med Høyre, det andre en mindretallsregjering med Arbeiderpartiet, sier Juvik.

- Men vi har en ny situasjon der Frp vil få sterkere innflytelse enn noen gang tidligere. Etter all sannsynlighet havner de i regjering. Det gir mange usikkerheter - for landbruk, for kommuneøkonomien for eksempel. Og det er ikke slik at man ved å gi store skattelettelser bare kan hente inn disse pengene andre steder.

Uansett - Juvik er klar for å gjøre en jobb for Helgeland og Nordland på Stortinget.

- Vi skal bli en sterk og konstruktiv opposisjon. Det er mange dyktige folk i Ap-gruppa med folk med regjerings- og stortingserfaring. Det skal bli spennende å være en del av en så stor gruppe, sier han.

Artikkeltags