Partileder tatt for bruk av fleinsopp - degradert til sisteplass på partilista

SISTE: På grunn av bøtlegging for bruk av fleinsopp i den siste kommunestyreperioden er partileder Øystein Meier Johannessen i Hemnes samfunnsparti plassert på sisteplass på partiets liste til høstens kommunevalg. Foto: Øyvind Bratt

SISTE: På grunn av bøtlegging for bruk av fleinsopp i den siste kommunestyreperioden er partileder Øystein Meier Johannessen i Hemnes samfunnsparti plassert på sisteplass på partiets liste til høstens kommunevalg. Foto: Øyvind Bratt

Artikkelen er over 5 år gammel

Men han kan likevel bli ordførerkandidat.

DEL

Partileder  Øystein Meier Johannessen i Hemnes samfunnsparti måtte ta til takke med sisteplassen på partiets liste etter å ha blitt bøtelagt for bruk av fleinsopp.

Nestleder Bernt Heimland i Hemnes Samfunnsparti topper partiets liste foran høstens kommunevalg i Hemnes. Det er ei liste der partiet selv mener de har fått en god geografisk spredning blant kandidatene.

Fleinsoppbot ga sisteplass

Det spesielle med partiets liste er at partileder Øystein Meier Johanessen står oppført på sisteplass.

- Han ble henvist til den plassen etter at han i den siste valgperioden har blitt bøtelagt for bruk av fleinsopp, sier listetopp Bernt Heimland.

Partiet poengterer i en pressemelding at førstekandidat Heimland og andrekandidat Atle Tustervatn tar avstand til bruk av psykedeliske virkestoffer.

- I den forrige valgperioden fikk jeg ei bot for bruk av fleinsopp, sier Meier Johannessen.

- Er det ikke slik at en kommunestyrepolitiker skal framstå som et forbilde?

- Det finnes en hel del velgere, som ikke er ulike meg selv. Mitt ønske er å være deres talsmann, sier Meier Johannessen.

- Bør ikke en politiker tilstrebe å følge loven?

- Jo da, men det finnes andre politikere som banker kjerringa, tjuvfisker, kjører for fort eller i fylla, sier lederen i Hemnes Samfunnsparti til sitt forsvar.

Ordførermakt til folk

Det spesielle med lista i Hemnes Samfunnsparti, i forhold til lister fra andre partier, er at ingen av kandidatene er kumulert på forhånd. Dermed gis de ikke automatisk en ekstrastemme på valgdagen.

Partiet skriver at de er tilhengere av at alle kandidatene stilles likt og at dette i realiteten betyr at alle på lista kan være partiets ordførerkandidat.

- Det er den som får mest tilleggsstemmer som automatisk blir ordførerkandidaten, sier listetopp Bernt Heimland.

Han ser ikke på det som nederlag at hans førsteplass ikke er kumulert.

- Vi har tradisjon for å ikke ha kumulering på vår liste og det fortsetter vi med. Det kan jo hende at jeg får flest slengere, sier Bernt Heimland.

Partigrunnlegger Meier Johannessen vil poengterer at han vil se det som et tillitsvotum om han fra sisteplassen på lista skal få så mange kryss og slengere at han blir valgt inn for en ny periode i kommunestyret.

Venter på godkjenning

Ennå er ikke partiets valgprogram klart, men det vil komme etter hvert.

- Vi venter nå bare på å få vår valgliste godkjent. Totalt har vi samlet inn 120 underskrifter, og det er betydelig mer enn hva som kreves for å kunne delta med ei liste i kommunevalget i Hemnes, sier Heimland.

Lista til kommunevalget

Førstekandidat er Bernt Heimland fra Hemnesberget.

Deretter følger Atle Einride Tustervatn fra Bleikvasslia, Siv Stene Derås fra Korgen, Janne Bjerka fra Bjerka, Jill Tuven fra Finneidfjord, Kurt-Viktor Salomonsen fra Hemnesberget, Jens Johan Valla fra Korgen, Ørjan Martinussen fra Hemnesberget, Odd Hansen fra Bleikvasslia, Øivind Bergvik Johnsen fra Hemnesberget, Elny Finnes fra Bleikvasslia, Camilla Skogvold fra Hemnesberget, Bente Tuven fra Bleikvasslia, Tor Jonny Haugli fra Korgen, Stian Lillemo fra Bleikvasslia, Sigmund Skog fra Hemnesberget, Wilfred Granskogli fra Bleikvasslia, Mellet Andre Tverå fra Korgen, Magnar Asmund Skreslett fra Hemnesberget, Carl Andreas Hope Rydsaa fra Hemnesberget, Arnfinn Bjørnstad fra Korgen, Sissel Renate Trondsen fra Hemnesberget, Torstein Hatten fra Korgen, Asbjørn Sandnes fra Bleikvasslia, Aleksander Mula fra Korgen, Ruben Finbog fra Hemnesberget, Haldor Vassdal fra Korgen, Eivind Tustervatn fra Bjerka og Øystein Meier Johannesen fra Hemnesberget.

Ønsker du å holde deg oppdatert på det som skjer på Helgeland? Følg Rana Blad på Facebook og få nyheter, sport, kultur og meninger rett i din nyhetsfeed.

Artikkeltags