Ut på oppløpssiden

Artikkelen er over 7 år gammel

SVs Marius Meisfjord Jøsevold ser ut til å miste stortingsplassen han hadde grep om så lenge.

DEL

De første prognosene tydet på at det ikke ble noen stortingsplass på SVs toppkandidat i Nordland, Marius Meisfjord Jøsevold. Men utover kvelden byttet han og Aps Kjell-Idar Juvik på utjevningsmandatet.

- Nervene ligger tykt utenpå kroppen. Dette er en thriller, det er det ikke noen tvil om, sa Jøsevold til Rana Blad kl. 23.15.

Akkurat da var det han som hadde en hånd om utjevningsmandatet.

- Akkurat nå er vi over sperregrensen og jeg er inne både hos NRK og TV2, sa Jøsevold.

- Det kan se ut som at det er meg og Juvik det står mellom. Det ser ut som at jeg tar plassen hvis SV kommer over sperregrensen. Det er visstnok mange stemmer som ikke er talt i Oslo ennå. Jevnt over gjør vi det betydelig bedre i Oslo enn andre steder i landet. Jeg tror derfor de drar oss over sperregrensen.

Jøsevold har dermed god tro på at han kan bli stortingspolitiker.

- Det ser lovende ut. Men det er ingen tvil om at SV og den rødgrønne regjeringen gjør et dårlig valg. Det må vi ta på alvor. Vi får en betydelig høyredreining i Norge. Da er jeg glad for at det ser ut som at vi kan få såpass mange fra SV inn på Stortinget, slik at vi får en sterk venstreside. Men vi må nok vente et par timer før vi vet noe sikkert. Kanskje vet vi ikke med 100 prosents sikkerhet før i morgen, sa Jøsevold.

- Jeg tror det er bra om vi får inn en representant fra Nord-Helgeland som kan fronte de sakene som er viktig for regionen de neste fire årene. Om det blir jeg eller Kjell-Idar vil tiden vise, men jeg er i hvert fall klar for å stå på for alle kommunene.

Når 91 prosent av stemmene var talt opp både i fylket og på landsbasis, var fortsatt SV over sperregrensen og Jøsevold inne på utjevningsmandatet.

- Trygg er jeg ikke. Jeg ligger inne nå og håper dette går veien, men vi er ikke i mål ennå. Det ser lyst ut for min stortingsplass og det er et lyspunkt i et dårlig valg. Det gjør at jeg kan få være med å gjenreise skuta. Det ser ut som at vi får SV-representanter fra Nordland, Troms og Finnmark. Det er bra for å gjenreise SV som et sterkt nordnorsk og distriktsparti. Men før noen fra Stortinget ringer og sier at det er helt sikkert, tør jeg ikke være kategorisk, sier han til Rana Blad like før kl. 00.45 natt til tirsdag.

Det gjorde han lurt i. For kort tid etterpå - etter å ha ligget stabilt inne på de siste prognosene - forsvant Jøsevold ut av Stortinget igjen.

At det blir regjeringsskifte innser også selvsagt Jøsevold.

- Det synes jeg selvsagt ikke noe om. Vi har gått til valg på at vi skal fortsette i den regjeringen vi var i. Det er en regjering som har levert mye bra, og en regjering som SV har preget godt, sier SV-toppen i Nordland.

- Når jeg er skuffet, er det ikke først og fremst på egne vegne, eller partiets vegne. Det er på vegne av de i Norge som kommer til å oppleve en mye dårligere hverdag i Norge de neste fire årene.

I Nesna kommune er stemmene ferdig opptalt. Med 995 avgitte stemmer er valgdeltagelsen på 75,7 prosent. Selv om Nesna har toppkandidaten i Nordland SV, må partiet tåle en liten nedgang på 0,4 prosent sammenlignet med forrige stortingsvalg. Med 10,1 prosent av stemmene er SV femte største parti i Nesna kommune.

- Jeg kan ikke si meg misfornøyd med de tallene. Om landsgjennomsnittet hadde vist at SV bare gikk ned 0,4 prosent så ville jeg blitt jublende glad. I så måte tror jeg SV får et bedre resultat i Nesna enn i resten av landet. Det tar jeg som en personlig oppmuntring, understreker han.

- Men dette handler ikke om meg først og fremst, understreker han.

Artikkeltags