Valgthriller mellom Juvik og Jøsevold

Anna Ljunggren, Kjell Juvik, Lisbeth Berg Hansen fra Arbeiderpartiet.

Anna Ljunggren, Kjell Juvik, Lisbeth Berg Hansen fra Arbeiderpartiet. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Da Kjell-Idar Juvik var i ferd med å innse at SV tok siste plass på Nordlandsbenken, smatt han selv inn igjen.

DEL

Da Rana Blad snakket med Juvik like før klokken 21.30 var stemningen god på Arbeiderpartiets valgvake i Bodø. De var nemlig inne med fire representanter på nordlandsbenken på siste oppdatering da. Det vil i så fall bety at den tidligere Hemnes-ordføreren får plass på Stortinget.

- Det er vi selvfølgelig kjempefornøyd med. Jeg har vært ute hele tiden, men jeg har visst at det kan være mulig. Det ser vi nå. Men det er selvsagt kjempetidlig ennå, sa Juvik.

Og like etterpå var det ny oppdatering av stemmefordeling og mandater i Nordland og Juvik var ute igjen... I stedet var KrF inne med et utjevningsmandat. Etter det var Juvik inn og ut, inn og ut. Etter hvert var det Marius M. Jøsevold fra SV han stadig byttet plass med.

- Det endrer seg nesten hver gang jeg er inne og trykker oppdater. Tendensen ser ut til å være at dersom SV havner under sperregrensen så er jeg inne, sa Juvik klokken 23.15.

Han understreket da at mange store byer ikke var ferdig opptalt og at resultatene kunne endre seg mye.

- Dette blir nok spennende helt inn. Det er egentlig mer spennende enn jeg trodde på forhånd. Så jevnt som det er betyr det vel at nesten alle stemmene må være meldt inn før det er avgjort.

Uansett om han havner på tinget eller ikke, er Juvik fornøyd med jobben som er gjort i valgkampen i fylket.

- Jeg har reist rundt i Nordland og fått se hvilken innsats som gjøres i valgkampen. Jeg er kjempeimponert over apparatet i fylket. Det har vært fantastisk mye folk på husbesøk. Det har vært et skikkelig grasrotarbeid med AUF og partilag i sving. Jeg er uansett fornøyd med jobben som er gjort. Så blir det en opptur hvis jeg kommer inn, sier Juvik.

- Sjansen har vært 50/50 fra jeg ble nominert. Jeg har sett at det er mulig, men har registrert at ikke veldig mange har vært enig med meg. Vi skal ha gjort et godt valg for å få inn fire fra Nordland, men det får vi svar på i kveld.

Juvik sier seg også fornøyd med at Arbeiderpartiet er største parti i Nordland tross Høyrebølgen.

Da Rana Blad snakker med Juvik klokken 00.45 natt til tirsdag var han nærmest begynt å innse at SV tok utjevningsmandatet.

- Så lenge de er over sperregrensen, ser det ut som om SV drar utjevningsmandatet i land. Det gjelder alle nordnorske fylker ser det ut som. Men jeg følger med i spenning. Ennå er det fire kommuner igjen i Nordland, sa han.

På dette tidspunktet var 91 prosent av stemmene både på landsbasis og i Nordland talt opp. SV hadde ifølge prognosene 4,1 prosents oppslutning, noe som gjør at de så vidt er over sperregrensen.

- De siste prognosene har vært stabile, og det ser ut som at jeg sakker akterut på oppløpet. Men dette har vært veldig spennende og jeg skal ha med de siste kommunene før jeg konkluderer, sa Juvik.

Det han da hadde begynt å håpe på var at de skulle kunne stjele et mandat fra Senterpartiet. Og jammen skjedde ikke det like etterpå. Klokken 01.33 natt til tirsdag er situasjonen den at Arbeiderpartiet har inne fire representanter fra Nordland - og dermed har Juvik plass på benken. Det har derimot ikke lenger SVs Jøsevold, for det er Senterpartiet og Janne Sjelmo Nordås som nå har utjevningsmandatet.

Det som endret situasjonen i favør Juvik var da resultatene fra Rana omsider ble ferdige. Ap fikk 46,5 prosent av stemmene.

Artikkeltags