Gå til sidens hovedinnhold

Den lokalpolitiske andedammen har normalisert seg, slik vi ser det

Artikkelen er over 5 år gammel

Rana Blad mener augustmålingen gir et bilde av et kommunestyre med en fortsatt betydelig rød dreining, om enn noe blekere rødt enn i juni.

Dagens leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Selv om Arbeiderpartiet (Ap) i Rana mister 6,5 prosent av velgerne fra meningsmålingen i juni i år, er partiet fortsatt desidert størst i vår august-meningsmåling. Juni-målingen ga Ap flertallet i Rana kommunestyre alene med smått utrolige 50,8 prosent av stemmene. Et resultat som nesten var for godt til å være sant. Tilbakegangen i den ferske meningsmålingen vi har presentert, bekrefter på mange måter at det var nettopp det, og gjør at partiet nå må alliere seg med andre parti for å sikre et rødt flertall og ordførerposten. Den lokalpolitiske andedammen har normalisert seg, slik vi ser det.

LES MER (RB PLUSS): Fersk meningsmåling: Frp er i siget

Det interessante hvis en sammenligner meningsmålingene i juni og nå i august, er at de 6,5 prosentene som har forsvunnet som Ap-velgere i sommer, ikke er blitt Høyre-velgere i nevnverdig grad. Høyre (H) i Rana vokser nemlig med bare noen tidels prosent fra siste måling. Ap-avhopperne har nemlig hoppet til de mindre partiene. Spesielt Fremskrittspartiet (FrP) har pen framgang i denne målingen, sammen med Sosialistisk Venstreparti (SV) og Senterpartiet (Sp).

LES OGSÅ (RB PLUSS): KrF vil ha en garanti for at det ikke blir søndagsåpne butikker i Rana

Mandatfordelingen i kommunestyret basert på den siste meningsmålingen, sett opp mot dagens sammensetning, viser at Høyre mister 3 representanter og sitter igjen med 7. Ap får på sin side fire nye og ender opp med 17. FrP vokser med en til fem, SV med en til tre, mens Venstre på sin side forsvinner ut av kommunestyret. KrF som ved siste måling var ute av kommunestyret, er i augustmålingen inne med en representant. Det samme har partiet Rødt.

Spørsmålet nå er om rødfargen vi fortsatt ser lyse sterkt, vil blekne ytterligere før valglokalene stenger. I så fall kan Høyres ordførerkandidat Anita Sollie sine hender nærme seg ordførerklubba i kommunestyresalen mer enn rivalen Geir Waage setter pris på

 

Samlet gir augustmålingen et bilde av et kommunestyre med en fortsatt betydelig rød dreining, om enn noe blekere rødt enn i juni. Slår Ap og SV sine pjalter sammen, har de flertallet. De trenger ikke støtte fra Rødt sin ene representant, eller drive med intens flørt mot sentrum i form av Sp, for å sikre seg makta.

Med under en måned igjen til valgdagen, og en valgkamp lokalt som har skutt fart i alle partier, blir det interessant å følge med på utviklingen. Mye politisk fotarbeid skal gjennomføres i ukene som kommer i form av dørbank, stands, roseutdelinger, kick-offs, debatter og ytringer i ulike medier. Spørsmålet nå er om rødfargen vi fortsatt ser lyse sterkt, vil blekne ytterligere før valglokalene stenger. I så fall kan Høyres ordførerkandidat Anita Sollie sine hender nærme seg ordførerklubba i kommunestyresalen mer enn rivalen Geir Waage setter pris på.

 

Kommentarer til denne saken