Det må et politisk jordskjelv til for at den sittende posisjonen skal få fortsette i Rana

Valgdebatt i regi av LO Geir Waage Anita Sollie

Valgdebatt i regi av LO Geir Waage Anita Sollie

Artikkelen er over 4 år gammel

Rana Blad mener alt tyder på at Rana går fra å være politisk blå og borgerlig styrt, til rød og sosialistisk.

DEL

Dagens lederDen siste meningsmålingen før valgdagen levner liten eller ingen tvil om at det blir et maktskifte i Rana. Alt tyder på at Rana går fra å være politisk blå og borgerlig styrt, til rød og sosialistisk. Arbeiderpartiet anført av Geir Waage kan glede seg over at glideflukten fra smått utrolige 51 prosent av stemmene i den første av til sammen tre meningsmålinger før valget, ser ut til å flate ut på nær de 44 prosentene som de to siste målingene viser.

LES MER (RB PLUSS): Ligger an til et knallrødt flertall

Samtidig kan SV og Rødt i Rana glede seg over at de er i godt sig framover siden forrige kommunevalg. SV vil styrke seg i kommunestyret med minst en representant i tillegg til de to har fra før. Rødt ser dessuten ut til å kunne kapre to representanter. Samlet gir dette et solid rødt flertall og grep om kommunepolitikken i Rana de kommende fire år. Da forutsetter vi at resultatet valgdagen blir omtrent som meningsmålingene har vist.

For den sittende posisjonen, og ikke minst Høyre i Rana, må det unektelig svi. Selv om 17 prosent av stemmene i siste meningsmåling er bra for et parti som for få år siden slet med å komme seg over 10 prosent stabilt, er det ingen tvil om at den jevne ranværing ikke er fornøyd med det som er levert de siste fire årene av Kai Henriksen & Co.

Vi tror at posisjonens vingling i saka om skolestruktur og åpning for flere privatskoler rett og slett har vært en større tapssak for det sittende regimet en de selv har klart å regne med.

Årsaken til det er trolig at det ikke har kommet nok endringer til det bedre fra Kai-kanten. Endringene som posisjonen har gjennomført har nok heller ikke falt i god jord hos mange av dem som skal stemme. Vi tror at posisjonens vingling i saka om skolestruktur og åpning for flere privatskoler rett og slett har vært en større tapssak for det sittende regimet en de selv har klart å regne med.

Dessuten har nok strategien med å kjøre hardt på at kommunevalget mer enn noe annet skulle handle om valg av ordfører, ikke vært en strategisk genistrek. En viss Anita-effekt kan vi spore, men politikk på lokalnivå handler om mer enn personer. Den skal og bør handle om politiske saker, innhold og ideologi. Rana er åpenbart ikke moden for utstrakte forsøk med konkurranseutsetting av offentlige tjenester og oppgaver. Ordet privatisering klinger ikke godt i ørene til den jevne innbygger i kommunen vår.

Etter vårt skjønn må det et politisk jordskjelv til i løpet av de få dagene som gjenstår før folk går til valgurnene, hvis den sittende posisjonen skal få fortsette, og da med Anita Sollie som ordfører. Vi er vel vant med jordskjelv i vårt område av landet, men da av jordisk art. Politisk tyder alt på vi går tilbake til et stabilt rødt Rana, og et comeback som ordfører for Geir Waage.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags