Problemet i Rana er at her har ikke alle fått stemt, og det sår tvil rundt legitimiteten til valgresultatet

Får ikke komme inn: Noen velgere blir henvist til Mo krets for å få stemt. Her fra Hauknes.

Får ikke komme inn: Noen velgere blir henvist til Mo krets for å få stemt. Her fra Hauknes. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Rana Blad konstaterer at valggjennomføringen i Rana er sterkt kritikkverdig.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Valgdagen i Rana ble ikke den valgdagen ranværingene fortjente å få. Vi tenker da ikke på valgresultatet. Et flertall av velgerne har sagt sitt. De ville ha et skifte politisk. Det fikk de. Derimot gikk mye galt i selve avviklingen av valget. Resultatet ble at mange hundre, kanskje enda flere, ikke fikk gjort sin plikt og stemt slik de ønsket. Ranværingene ville nemlig stemme i langt større grad enn valgdeltakelsen på 54,9 prosent viser. Mange fikk rett og slett ikke stemt.

LES MER (RB PLUSS): – Vi fikk bare klar beskjed om å forlate. Det var ikke rom for diskusjon

LES OGSÅ (RB PLUSS): – Rutinene ble lagt om blant annet med mål å få valgresultatet fortere ut. Hvis konsekvensene ble at folk ikke fikk stemt, er det uholdbart

LES OGSÅ (RB PLUSS): - Det er første gang jeg ikke stemmer

LES OGSÅ (RB PLUSS): Politiet kritiserer parkeringsforholdene ved valglokalet

Årsaken til er at de som har planlagt gjennomføringen av valget regelrett bommet grovt med planen som var lagt. Dessverre var den planlagte kapasiteten i valglokalene altfor liten, med for få stemmeavlukker. Heller ikke alle de valgte valglokalene fungerte optimalt, eksempelvis på Gruben. Når så kommunen i tillegg hadde bestemt seg for å stenge valglokalene i alle valgkretsene unntatt Mo klokka 19:00, for å få valgresultatet ferdig tidligere enn før, måtte det gå galt.

LES MER: Tall til bekymring: I Rana stemte så vidt over halvparten av de stemmeberettigede

Mange av de som hadde bestemt seg for å stemme møtte nemlig opp, men måtte vende heim med uforettet sak. Noen ga rett og slett opp. Andre opplevde at køene var så lange at da de kom fram til valgdøra, så var den stengt. De ble anmodet å dra til Mo før å rekke det før stenging klokka 21:00 der. For en god del viste det seg å være fånyttes, for der var køen lengre enn lang.

Det som bekymrer i tillegg er at vi har en nagende følelse av at stemmene som ikke ble avgitt på grunn av valgrotet kunne ha endret på resulatet - og det betydelig for noen

Hvem som har skylda for fadesen skal vi ikke spekulere i, annet enn at valgstyrets leder i Rana, ordfører Kai Henriksen, lover full gjennomgang av det som har skjedd. Han kaller avviklingen i Rana for uholdbar og uakseptabel. Samtidig er han tydelig på at ansvaret ligger hos valgstyret han selv leder. At målet med endringene var å få ferdig valgresultatet tidligere enn det Rana har maktet før, får så være. Rana var heller ikke i år blant de beste i klassen på å levere valgresultatet raskt. Vi konstaterer derfor at valggjennomføringen i Rana er sterkt kritikkverdig. Her må det ryddes opp til neste valg om to år.

LES MER (RB PLUSS): Slik stemte naboen din på valgdagen i Rana

Det som bekymrer i tillegg er at vi har en nagende følelse av at stemmene som ikke ble avgitt på grunn av valgrotet kunne ha endret på resulatet - og det betydelig for noen. Vi vet at KrF bare var en stemme unna å få et mandat i kommunestyret. Det hadde trolig Arbeiderpartiet mistet i så fall. Kanskje har det i seg selv ikke endret på at vi får et rødt styrt Rana, men det ville definitivt endret dynamikken i den lokalpolitiske andedammen. Hver stemme teller, heter det. Problemet i Rana er at her har ikke alle fått stemt, og det sår tvil rundt legitimiteten til valgresultatet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken