Tall til bekymring: I Rana stemte så vidt over halvparten av de stemmeberettigede

Får ikke komme inn: Noen velgere blir henvist til Mo krets for å få stemt. Her fra Hauknes.

Får ikke komme inn: Noen velgere blir henvist til Mo krets for å få stemt. Her fra Hauknes. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Rana Blad mener det burde bekymre de politiske partiene vel så mye som at noen i dag står igjen som vinnere og tapere.

DEL

Dagens leder Den blå vinden som blåste over Nord-Helgeland ved kommunevalget i 2011, og fortsatte ved siste stortingsvalg, er over. For fire år siden sørget borgerlige koalisjoner, anført av Høyre, for at både Rana, Hemnes og Nesna fikk Høyre-ordførere. Det blåste blått og det blåste godt. Valgresultatet denne gangen viser at vinden har snudd. Det blåste slik på valgdagen i går at vi trolig får et rødt skifte i alle de tre kommunene. Det så i hvert fall slik ut sent i natt.

I Træna vokste Arbeiderpartiet, men ikke nok til å overta ordføreren fra samarbeidslista SP/KrF. Lurøy kommune er eneste stedet på Nord-Helgeland der Arbeiderpartiet sliter. Det siste skyldes trolig ene og alene at den populære sittende ordføreren Bjørnar Skjæran hopper til fylkespolitikken.

Samme hoppet gjør Høyres Kai Henriksen i Rana. Han tok Rana med storm for fire år siden. Stafettpinnen skulle Anita Solli overta. Det trekket lykkes ikke Høyre i Rana med. Arbeiderpartiet gjør et brakvalg, og med et styrket SV, sikrer det trolig alene flertallet i det kommende kommunestyret i Rana. For SV ser bare for seg Geir Waage som ordfører med det valgresultatet som foreligger.

I Nesna ser det også ut til at fire år med Marit Bye og Høyre ved roret er over. Et gigantisk Arbeiderparti og et brakvalg for SV sørger for at Hanne Davidsen fra Arbeiderpartiet trolig blir ordfører i høgskolekommunen de kommende fire årene.

I Hemnes ser det også ut til å bli rødt så det holder. Både Arbeiderpartiet og SV har styrket seg betraktelig. Vi blir ikke forbauset om Tord Johansen (Ap) der forhandler seg rett inn på ordførerkontoret i kommunen.

Noe annet som bekymrer etter et kommune- og fylkestingsvalg er den til dels skremmende svake valgdeltakelsen i noen kommuner

Så skal vi bruke dagene som kommer til å få endelig bekreftet hvordan de ulike kommunestyrene på Nord-Helgeland blir seende ut, og hvem som blir ordførere. Videre god tid til å analysere hva som skjedde og hvorfor. Ikke minst blir det en oppgave for partiene som nå står igjen som tapere av valget. For det er unektelig nokså spesielt at den politiske verden blir snudd opp ned på en slik måte som vi opplevde denne gangen.

Noe annet som bekymrer etter et kommune- og fylkestingsvalg er den til dels skremmende svake valgdeltakelsen i noen kommuner. I Rana stemte så vidt over halvparten av de stemmeberettigede. I Lurøy gikk valgdeltakelsen ned med nesten 10 prosent. Samme utvikling ser vi også i en rekke andre av Nordlandskommunene. Det burde bekymre de politiske partiene vel så mye som at noen i dag står igjen som vinnere og tapere.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken