Til syvende og sist vil spørsmålet reise seg - hvilke barneskoler skal vi legge ned for å spare?

Varaordfører Linda Veronika Eide (t.v.), ordfører Geir Waage, begge Ap, og Hilde Rønningsen fra SV under presentasjonen sist fredag. Foto: Øyvind Bratt

Varaordfører Linda Veronika Eide (t.v.), ordfører Geir Waage, begge Ap, og Hilde Rønningsen fra SV under presentasjonen sist fredag. Foto: Øyvind Bratt Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Rana Blad tror det blir et krevende samarbeid.

DEL

DAGENS LEDER Rana og ranværingene fikk før helga presentert en felles politisk plattform for de fire partiene som inngår i koalisjonen som skal styre Rana de kommende fire årene. Samtidig ble det klart at det politiske godstoget i koalisjonen, Arbeiderpartiet, stikker av med både ordfører og varaordfører. De andre partiene har på sin side fått utvalgsposisjoner og formannskapsplasser som gjør at de i utgangspunktet er fornøyd. Spørsmålet er om plattformen, som koalisjonen betegner som en bred plattform, gir grunn til bekymring.

Vi tror at det kan bli tøft å holde sammen i fire år for Arbeiderpartiet, SV, Rødt og KrF. Ikke fordi intensjonene ikke er gode, men fordi den politiske hverdagen vil komme fort på når hvetebrødsdagene er over.

Når SVs Hilde Rønningsen, godt fulgt opp av Rana Arbeiderpartis forhandlingsleder og partileder, Linda Veronika Eide, gir utrykk for at de er trygge på at samarbeidet vil holde, skal de ha for optimismen. Bakteppet er imidlertid at de fire samarbeidende partiene brukte lang tid på å komme til enighet om både plattformen og fordelingen av posisjoner.

I seg selv tyder det på at det har gått ei kule varmt under forhandlingene, og at det er gitt og tatt. Senterpartiet var med på forhandlingene en stakket stund, men måtte forlate.

Det er også et signal om at ikke alt som er i plattformen ha vært like lett å finne løsninger på. Det gjør spekulasjoner om hva fireparti-styret vil sprekke på helt naturlig. For fire år siden opplevde vi samme brede plattform og enighet med Høyre i førersetet. Det sprakk da Miljølista og KrF fant ut at nok er nok.

I seg selv tyder det på at det har gått ei kule varmt under forhandlingene, og at det er gitt og tatt

Plattformen vi snakker om denne gang virker i utgangspunktet å være rimelig solid og omforent. Men vi merker oss at det i den betente skolestruktursaka snakkes mye om prosess, grundig gjennomgang og kvalitet på tjenester, spesielt fra partiet Rødt sin side. Til syvende og sist vil spørsmålet reise seg - hvilke barneskoler skal vi legge ned for å spare? Når spørsmålet skal ha svar etter seg, tror vi det smeller uavhengig av enigheten og plattformen vi nå ser.

Samarbeidet de fire partiene nå legger opp til blir altså krevende. De økonomiske utfordringene til Rana kommune er i seg selv tøffe å finne gode løsninger på. Ikke minst når det loves full barnehagedekning, to barnehageopptak i året, ny barnehage og en eldreomsorg det skal skinne av. Sparekniven må settes inn et sted, og vi tror det kommer til å medføre at koalisjonen blir redusert fra fire til to rimelig kjapt. Men det spiller liten rolle all den tid AP og SV alene gjør kjøttvekta tung nok til flertallsvedtak.

Vi tror at det kan bli tøft å holde sammen i fire år for Arbeider-partiet, SV, Rødt og KrF.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags