Ligger an til et knallrødt flertall

FÅR FLERE AP'ere i benkeradene: I dag har Arbeiderpartiet 13 representanter i kommunestyret i Rana. Den neste perioden er det hevet over en hver tvil at Geir Waage får selskap av flere partifeller. Foto. Arne Forbord

FÅR FLERE AP'ere i benkeradene: I dag har Arbeiderpartiet 13 representanter i kommunestyret i Rana. Den neste perioden er det hevet over en hver tvil at Geir Waage får selskap av flere partifeller. Foto. Arne Forbord

Artikkelen er over 5 år gammel

Kan belage seg på å få følge av 20 andre røde politikere inn i det nye kommunestyret.

DEL

Ei uke før valget sier 43,8 prosent av ranværingene at de vil gi sin stemme til Geir Waage og Arbeiderpartiet på mandag.

Det er ei oppslutning som Waage er fornøyd med, selv om det er et markant dropp siden i juni og siden valgkampen tok av.

Svimlende 51 prosent

I juni hadde faktisk Ap ei oppslutning på svimlende 51 prosent. Oppslutninga hadde imidlertid i august falt til 44,5 prosent og den nedadgående trenden fortsetter.

– Det er gjennomgående at Arbeiderpartiet svekker seg, sier Knut Weberg som er ansvarlig for partimålinger i InFact.

Mens Waage i juni kunne satt seg på en Ap-benk med til sammen 19 representanter, kan 17 Ap-representanter sette seg på Ap-benken i neste periode, dersom valgresultatet blir likt med målinga.

Små marginer

Men marginene er små, for Ap er bare en eneste stemme fra å gå fra 17 til 16 representanter uten at Waage depper av den grunn for sammenligna med valget for fire år sida går partiet hans fram hele 7,5 prosentpoeng.

– Dette er selvsagt hyggelige tall for Arbeiderpartiet, sier Waage som registrerer at tallene i målinga viser at det ligger an til et regimeskifte i Rana.

Dette er selvsagt hyggelige tall for Arbeiderpartiet

Geir Waage, Ordførerkandidat, Rana Ap

For både SV og Rødt styrker seg, og med ei oppslutning på 8,2 prosent vil SV gå fra to til tre representanter i kommunestyret, mens Rødt igjen kommer inn med en.

Det betyr at de røde partiene vil få 21 av 37 representanter i kommunestyret de neste fire åra.

– Ap har kjørt fram Linda Eide som varaordførerkandidat. Nå trenger dere støtte fra andre for å ha et rødt flertall. Er det aktuelt å ha en varaordfører fra et annet parti enn Ap?

– Det får vi komme tilbake til. Valgresultatet og forhandlinger i dagene etter valget vil avgjøre dette, sier Waage.

Fra 10 til 6–7

Mens Arbeiderpartiet gjennom valgkampen har tapt terreng, har det nest største partiet i Rana, Høyre, stort sett stått stand by. Høyre fikk i juni ei oppslutning på 17,4 prosent, nå har partiet 17 prosents oppslutning.

Sammenligna med 2011-valget er tilbakegangen stor, for da hadde Høyre 27,4 prosent i Rana.

– Vi hadde selvsagt håpet på ei bedre uttelling etter den voldsomme innsatsen vi har lagt ned gjennom valgkampen, sier gruppeleder Espen Haaland.

Ifølge Infact-målinga ligger Høyre nå an til få seks representanter i kommunestyret, i dag har de ti. Og mens Ap er skummelt nært ved å miste et mandat, er H tilsvarende hyggelig nært å vinne et mandat. Partiet mangler bare 16 stemmer på å få syv og ikke seks representanter den neste perioden.

Rimelig fornøyd

Selv om Høyre taper terreng sammenligna med for fire år sida, er likevel Haaland rimelig godt fornøyd.

– 17 prosent er et historisk godt tall for oss, for åtte år sida hadde vi ei oppslutning på åtte prosent, understreker han.

– Det utføres mange målinger nå og vi ser at særlig vår ordførerkandidat Anita Sollie øker sin popularitet, og vil folk ha Sollie som ordfører må de stemme Høyre, sier Haaland.

Artikkeltags