Uværet: – Akkurat nå er det litt under 50 prosent sannsynlighet for at uværet blir ekstremt

VERSTE PROGNOSE: Slik kan uværet ramme Nord-Norge, i følge det verste scenariet. Grafikken ble publisert av meteorologisk institutt på Twitter like etter kl 12 tirsdag formiddag.
Grafikk: Meteorologisk institutt

VERSTE PROGNOSE: Slik kan uværet ramme Nord-Norge, i følge det verste scenariet. Grafikken ble publisert av meteorologisk institutt på Twitter like etter kl 12 tirsdag formiddag. Grafikk: Meteorologisk institutt

Av og
Artikkelen er over 3 år gammel

De er sikre på at det blir uvær i nord på onsdag. Men hvor sterk blir vinden?

DEL

[NORDLYS] Meterologene er usikre. Prognosene viser alt fra liten storm til orkan.

- Lavtrykket som nå ligger sørvest for Island er ganske kraftig og det blir en god del vind. Men prognosene har endret seg. Vi har flere ulike scenarier, og det er litt usikkerhet om hvor det blir mest vind og hvor mye vind vi snakker om, erkjenner statsmeteorolog Justina Wodziczko ved Vervarslinga for Nord-Norge tirsdag formiddag til Nordlys.

Helgeland kommer etter all sansynlighet ut til å slippe det verste været, men det er meldt obs-varsel med tanke på underkjølt regn og fare for vanskelige kjøreforhold.

Allerede er veiene blitt glattere på Helgeland. Politiet melder i 13-tiden at på E6 i Fallmoen i Vefsn er meget glatt i stigningen og at mellom ti og 20 vogntog har stått på vent for å legge på kjetting.

Alarm mandag

Mandag gikk alarmen, da meteorologene publiserte en melding om økt overvåking for Salten, Ofoten, Lofoten, Vesterålen og Troms. Utgangspunktet var følgende:

«Onsdag kveld nordvest sterk storm, kan hende orkan i Vesterålen og Troms. I tillegg ventes sterke vindkast på 35-45 m/s. Minkende natt til torsdag.»

Melder nå mindre vind

Tirsdag formiddag lå denne meldingen fortsatt ute på yr. no, men samtidig var symbolvarslene for de enkelte stedene i Troms blitt mye mer snille i løpet av det siste døgnet.

I følge den siste oppdateringen kl 11 tirsdag, kan Tromsø vente seg maks liten kuling fram mot torsdag ettermiddag.

Mens det mandag ble varslet vind opp til sterk storm 30 m/s i Mjølvik på Sandøya, på yttersia i Tromsø kommune, er varselet nå betydelig nedgradert. Nå ligger det an til maks sterk kuling for torsdag kveld.  I følge de nye varslene meldes det maks sterk kuling på Torsvåg og maks stiv kuling på Sommarøy. Ikke særlig ekstremt, med andre ord.

Fortsatt overvåking

- Akkurat nå er det litt under 50 prosent sannsynlighet for at uværet blir ekstremt, men det betyr ikke at det ikke kan bli opptil orkan styrke ett eller annet sted i nord, sa meteorolog Wodziczko tirsdag formiddag.

USIKKERT: Et kraftig lavtrykk er på vei mot Nord-Norge, men meteorologene er usikre på hvor ille det blir.
Foto: Meteorologisk institutt

USIKKERT: Et kraftig lavtrykk er på vei mot Nord-Norge, men meteorologene er usikre på hvor ille det blir. Foto: Meteorologisk institutt

- Prognosene nå er forskjellig fra de vi hadde i går, men det blir mye vind. Derfor har vi fortsatt en ekstra overvåking av denne værsituasjonen.

Usikkerheten knytter seg til hva som vil skje når dette lavtrykket beveger seg over havet fra Island mot Nord-Norge.

Stor usikkerhet

- Lavtrykket kan få litt mer energi fra havet, eller kan også bli svakere. Kommer lavtrykket litt lengre vest ute i havet, blir det litt mindre vind over land. Men går lavtrykket litt nærmere land, kan det bli sterk vind.

På satellittbildet som vervarslinga la ut på Twitter midt på dagen tirsdag, understreker de usikkerheten:

På Vervarslinga i Tromsø følges lavtrykket nå med argusøyne.

- Vi er inne i det vi kaller fase A, som innebærer økt overvåking av værsituasjonen. Uansett tenker jeg at vi vil beholde denne overvåkingen, fordi det er så stor usikkerhet rundt ulike prognoser, sier meteorolog Justina Wodziczko.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken