Varsler ekstremnedbør i Nordland

Oslo  20180911.
Mye regn og vått vær preger hovedstaden tirsdag ettermiddag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oslo 20180911. Mye regn og vått vær preger hovedstaden tirsdag ettermiddag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Meteorologisk institutt har varslet om ekstremregn med faregrad gul for Nordland torsdag og natt til fredag. Utover i neste uke blir det kaldere.

–Vi har sendt ut et farevarsel for Nordland. Det kan komme 30–50 millimeter på 12 timer. Det kommer pålandsvind med regn, men det vil avta ut over fredag, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes til NTB.

Værvarselet for Nord-Norge de neste dagene betyr en del nedbør, men temperaturene vil holde seg til helgen. Etter det vil derimot vinden dreie mot nordvest og det kommer sur og kald vind over hele landsdelen. Temperaturene vil falle, og lengst øst i Finnmark vil det kunne gå helt ned mot null grader selv på dagtid.

Tørt i nord

– Det er ikke nødvendigvis vinteren som kommer, men det er jo ofte slik at slutten av oktober viser en overgang på temperaturene, sier Moxnes.

Hun legger til at Finnmark så langt ligger over gjennomsnittet for måneden, men at siste halvdel av oktober normalt er mye kaldere.

– Det ikke er mye nedbør å vente på i tiden framover for Finnmarks del. Det blir kaldt og oppholdsvær, sier meteorologen.

Sol andre steder

Få steder kommer kvikksølvet til å krype under frysepunktet på dagtid, men stabile temperaturer på mellom to og åtte grader og sur vind fra nordvest vil prege nær hele landet, viser langtidsvarslene fra Meteorologisk institutt.

I Trøndelag viser varslene at det blir vind, regn og kaldt, noe som fort kan gjøre nedbøren om til sludd eller snø i høyden.

Selv i innlandet rundt Mjøsa vil det bli relativt varmt i helgen. Lett skydekke og perioder med sol vil gi dagtemperaturer på ti grader eller mer. Litt lenger sør og ut mot kysten varsler meteorologene opp mot 15 grader i Skien og Porsgrunn. Helt i nord, i Hammerfest, blir det varslet om fem grader i helgen.

(©NTB)

Artikkeltags