Gå til sidens hovedinnhold

Ekstremværet «Cora» raser på kysten – vind med orkan styrke på Sør-Helgeland: Politiet fraråder all ferdsel

Artikkelen er over 3 år gammel

Helgelendingen: Oppdatert 17.54: E6 Nordland: Sperret ved Majavatn pga uvær. Det er store problemer, og lange køer. Bilene snør inne, opplyser Statens vegvesen. Trafikk som kommer sørfra bør stoppe og vente enten ved Brekkvasselv eller Namskogan. Ikke kjør videre nordover! Da blir du stående, skriver NRK trafikk på Twitter.

Oppdatert 16.53: Mosjøen: De fleste veier er snødd igjen. Kommunen kan kun brøyte med traktorer da det ikke er forsvarlig å brøyte med brøytebil. All ferdsel frarådes inntil videre, skriver politiet på Twitter.

Oppdatert 15.54: Mosjøen: Flere veier har føket igjen. Flere biler står fast i sentrum.

Oppdatert 15.33: Politiet anmoder folk til å holde seg innendørs: - Helgeland er rammet av uvær. Sterk vind og snø medfører stengte veier og liten sikt. Vi oppfordrer alle til å holde seg innendørs.

Oppdatert 15:17: Taket til et bolighus har blåst av, melder politiet i Nordland. Brannvesen og politi er på stedet.

Oppdatert 15:11: Litt over 1.200 av Helgeland Kraft sine kunder er strømløse, melder bedriften på sine nettsider.

Oppdatert 14:25: Helgeland Kraft merker seg uværet og har hatt en del strømutfall av kortere varighet. Klokken 14:00 melder bedriften på sin egen nettside at det er svært kraftig vind på ytre strøk og at Helgeland Kraft har fått inn flere høyspentfeil og lavspentfeil i områdene rundt Brønnøy og Sømna.

– Den store nedbørsmengden i form av snø med økende vindstyrke på Helgeland gjør at mye snø på linjer og trær løsner. Dette fører til at mange linjer slår imot hverandre og fører til kortere strømbrudd. Mellom Sundsåsen og Varntresk, er montører på vei opp for å starte feilsøking. Den store snømengden gjør feilsøkingsarbeidet utfordrende for vår montører. Gjennom søndags formiddag har spesielt ytre strøk hatt kortere strømutfall, på øyene utenfor Sandnessjøen og Brønnøysund, skriver Helgeland Kraft, og oppfordrer kunder om å gi beskjed dersom de opplever strømbrudd, har informasjon om hendelser i strømnettet og mulige farlige situasjoner som bedriften bær vite om.

12:10: – Akkurat nå blåser det orkan på Skrinda fyr på Skrindabanken rett vest for Sømna. Det er også ganske heftig ute på oljefeltene, vi har registrert orkan på Heidrun og Norne i formiddag, sierstatsmeteorolog Eirik Samuelsen til Helgelendingen klokken 12:10 på søndag.

Han forteller at det samtidig er nesten vindstille i Brønnøysund, så ekstremværet byr på store variasjoner fra sted til sted.

– Det som er bra er at den kraftige vinden er veldig kortvarig. Så når den nå kommer inn mot de sørlige delene av Helgeland blir det kraftig og kortvarig, men kommer til å gi lite sikt, det er kraftige snøbyger i tillegg til vinden. Det drar seg gjennom nå i løpet av par timer, fortsetter Samuelsen.

Han kan berolige beboerne i Mosjøen og Sandnessjøen med at det kommer til å bli relativt rolige vindforhold selv om Cora passerer området.

– Lavtrykkssenteret går midt over deres område, så ekstremværet er egentlig ute på kysten i sør ved Sømna og langs overgangen mellom Trøndelag og Helgeland. Det ser ganske heftig ut der. Ved Sandnessjøen og Mosjøen kommer det litt nordvestlig kuling utover ettermiddagen og noen vindkast, og dere kan forvente bra med snøbyger resten av dagen, sier Eirik Samuelsen.

Uværet langs kysten har ført til at ferjesambandet mellom Herøy og Søvik er innstilt inntil videre. I tillegg har det gått et snøras over fylkesvei 17 ved Lia på strekningen Nesna–Kilboghavn. Raset gikk i dag formiddag og Rana Blad får opplyst at det blir gjort en ny vurdering av om man skal åpne veien klokken 16:00.

Ferjestrekningen Igerøy – Horn og Horn – Andalsvågen er innstilt grunnet uvær, melder Statens vegvesen.

Statens vegvesen melder at Fylkesvei 17 over Sjonfjellet tidligere i dag var stengt på grunn av uvær, men at veien nå er åpen. E6 over Saltfjellet hadde kolonnekjøring tidligere på dagen, men fra 13:31 ble veien åpnet for vanlig trafikk.

Kommentarer til denne saken