Varaordfører Anita Sollie har ankommet teateret. Hun skal påføres glam og glitter til støtte for Mo i Rana Pride som starter i neste uke. Pridemarkeringen lover fest, glede og masse glitter.

– Husker dere Wenche Myhre med den frisyren hun hadde? spør Sollie. Hun sikter til et bilde av sangeren med håret i alle retninger.

I helga deltok Sollie på musikkfestivalen Verket.

– Jeg merket en elektrisk stemning, folk er jo utsulta på kontakt.

Tida er inne for glitter og glam. Halvard Leirvik forteller at det viktigste er å ha det gøy og gå helt bananas når man bruker glitter. Varaordføreren har funnet seg til rette i sminkestolen.

Vanskelig sommer

Tidligere i sommer trakk den politiske ledelsen i Rana seg fra solidaritetsmarkeringen etter terroren i Oslo. Politiet anbefalte å avlyse markeringen, men ga ingen påbud som kunne stoppe den. Det gjorde at situasjonen ble uavklart for mange. Ordføreren og varaordføreren i Rana valgte å følge politiets anbefaling, og trakk seg fra markeringen.

– Vi fulgte anmodningen på grunn av politiets vurdering av situasjonen, forteller Sollie som selv har deltatt i pridemarkeringen i Mo i Rana i mange år.

– Det er et veldig fint arrangement som jeg støtter opp om.

Første pridetog

Hun husker første gang hun deltok. Det lå utenfor komfortsonen hennes da. Det eneste toget hun var godt kjent med var 17. mai-toget.

– Da jeg gikk i pridetoget så jeg folk som nærmest gjemte seg, men som så på toget jeg gikk i. Ansiktene gjorde inntrykk og er en sterk motivasjon til å gå igjen. Jeg blir rørt av å tenke på det, sier Sollie som mener at det er viktig å gå for andre som kanskje føler at de ikke kan.

Det er Jill Larsdotter og Halvard Leirvik helt enige med Sollie i.

Viktig å markere

– Det er en viktig markering. Det er 50 år siden det ble avkriminalisert å være homofil i Norge. Pride handler om våre demokratiske rettigheter, sier Leirvik som er bekymret for utviklingen han ser i tidligere østblokkland og i USA.

– Det er mystisk, hvem er egentlig normal om man begynner å ta en nærmere titt. Hva er normalt? Om du tilhører en bokstav eller ikke, er ikke viktig. Aksept for at vi er forskjellig, er det viktigste for meg.

Bildeserie

SE BILDENE: Fargerik parade under Mo i Rana Pride

– Vi blir av og til beskyldt for indoktrinering, men det er ikke det vi vil med Pride. Vårt mål er at det skal være greit å være annerledes. Hver forelder bør fortelle barna sine at de elsker dem uansett hva de føler. Fra første gang Pride har vært avholdt i Mo i Rana har det vært fullt oppbud av barnefamilier. Vi vil skape aktivitet for dem, sier Leirvik.

Årets Pride

– Årets pride, det blir sterkt. Vi ble frarøvet et tog i Oslo denne sommeren. Det at politikere støtter opp, gjør at folk tør å ta steget ut, sier Larsdotter. Hun er representant for Pride-arrangementet og det er hun som har invitert Sollie til sminkestolen.

Leirvik og Larsdotter lover fest, glede og glitter gjennom hele uken.

Det starter med en egen glitterstasjon. Filmframvisning, framsnakk med et par håndballkjendiser og et sjørøvertokt.

– Jeg håper mange kommer og går i lag med oss, sier Larsdotter.

En som gir sin fulle støtte er varaordføreren.

– Livet er kort, det er for lite fest og moro, sier Sollie ferdig pyntet. Hun ønsker med det at Pride i Mo i Rana gjennomføres med masse glitter i år.

Mo i Rana Pride 2022

 • Mo i Rana Pride 2022 arrangeres fra 5. september til 10. september.
 • Hovedarena for festivalen er Nordland Teater.
 • Leder av Mo i Rana Pride er Margrethe Møllevik. Hun har sagt hun gleder seg til intet mindre enn ALT.
 • Festivalen er en feiring av skeiv kjærlighet og kjønns- og seksualitetsmangfold. Pride synliggjør grupper som bryter med normer for kjønn og seksualitet, markerer samhold, solidaritet, respekt og toleranse og uttrykker alles rettighet til fritt å velge sin egen identitet. Arrangøren lover en uke fylt med arrangementer for alle aldre med ulike foredragsholdere og artister.
 • På årets program finner vi:
 • Mandag 5. september er det Skeiv film i samarbeid med Rana filmklubb.
 • Tirsdag 6. september er det framsnakk med håndballessene Anja & Gro på Hovedscenen til teatret.
 • Onsdag 7. september er det Pride ungdomsklubb i Teaterkafeen
 • Torsdag 8. september er det flere Sjørovertokt for barna med Nykværing.
 • Fredag 9. september er det Viser & vafler for det eldre publikumet i Teaterkafeen.
 • Fredag 9. september er det Pridemiddag med tapasbufé og underholdning. I år er det klart for Mo i Ranas første Drag me out, der Andre Stensland og Lars-Sivert Larssen skal forvandles til dragartister. Det blir konsert med Iris Severine, både med og uten band, og arrangøren sier de har flere overraskelser på lur.
 • Lørdag 10. september er det egen glitterstasjon der du kan glitre og glæmme deg opp. I Teaterkafeen blir det også ansiktsmaling, neglelakking, hårfiksing og plakatskriving. Det er også barneteater med Håvard Paulsen denne lørdagen. Det skjer i Teaterkafeen.
 • Selve prideparaden er også lørdag 10. september. Her pleier det å være god oppslutning og toget er fargerikt og flott å se på, eller delta i. Arrangøren har som mål å lage tidenes lengste og mest fargerike prideparade i Mo i Rana. Lag og foreninger er oppfordret til å delta og melde seg på, mens alle andre kan møte opp og gå sammen i toget. Oppstart blir i Kirkegata ved Nordland Teater. Paraden avsluttes på Rådhusplassen der årets appell blir holdt av Sven Henriksen, og kanskje blir det noen musikalske innslag.
 • Festivalen avsluttes med pridefest 10. september om kvelden i Teaterkafeen. Her blir det Dragshow med Dean, Eurovision-konsert med Voi Voi, etterfulgt av DJ Voi Voi.
 • Alt for for barn og ungdom er gratis under årets arrangement. Det samme er Rosa kompetansekurs for voksne og Skeiv film. Det er likevel lurt å hente ut gratis billetter for å sikre seg plass.
 • Det er bare 50 år siden det ble avkriminalisert å være homofil i Norge. 2022 er døpt Skeivt Kulturår, og Nasjonalbiblioteket markerer 50-årsdagen for opphevingen av loven med et tettpakket program. Skeivt arkiv og Nasjonalmuseet står også som medarrangører.
 • Mo i Rana Pride ble for første gang arrangert juni 2017.
 • Pride i Korgen i Hemnes kommune så dagens lys våren 2022. Initiativtaker her er Hilde Karin Skreslett, som jobber i Nordland teaters markedsavdeling.
 • For første gang i år skal Mo i Rana Pride også kjøre Rosa kompetansekurs i Hemnes kommune. Dato for dette er 7. september.