[HELGELENDINGEN] – Jeg må si jeg er overrasket og skuffet over at banken legger penger inn i et slikt prosjekt, sier Rune Krutå.

Varaordføreren i Vefsn er kritisk til at SpareBank 1 Nord-Norge og SpareBank 1 Helgeland vil sammen bidra med 30 millioner til Rana Utvikling. 25 millioner går til flyplassinvesteringen, mens SpareBank 1 Helgeland øremerker 5 millioner til destinasjonsutvikling for å gi effekter på hele Helgeland.

– En ny lokalbank med mål om å være en drivkraft for Helgeland skiltet de med når den nye banken var en realitet. At de skulle legge penger inn i det mest konfliktfylte samferdselsprosjektet vi har hatt på Helgeland skaper i alle fall ikke harmoni blant kundemassen, sier Rune Krutå.

Økt konflikt

– De bærer mer ved til bålet og skaper mer konflikt. Dette er en jævlig dårlig sak, sier Krutå.

Han har allerede fått flere reaksjoner fra folk som vurderer å bytte bank.

– Tenker at Sparebank1 skal prise seg lykkelig for at Grong Sparebank ikke har vist seg fram som en lokalbank på sponsorbanen i Vefsn. Hadde så vært, så hadde nok veien vært veldig åpen for å bytte bank. For det skal Sparebank1 ha, de legger igjen viktige kroner til frivillighet, kultur og idrett i nærområdet, sier Krutå.

Administrerende direktør i Sparebank1 Helgeland, Hanne Nordgaard, sier at hun ikke personlig har mottatt mange tilbakemeldinger fra kunder, men har argumentene for pengestøtten klare.

Behov for flere flyplasser

– Flyplassprosjektet i Rana er modent nå og flyplassen kommer. Jeg har respekt for de som er redde for sine lokale flyplasser, men jeg tror vi vil ha veldig bruk for småflyplassene også i framtida, sier Hanne Nordgaard.

Hun tror kombinasjonen av stor flyplass i Rana og småflyplasser andre steder på Helgeland vil være gunstig for blant annet reiselivet.

– Vi vil løfte hele Helgeland. Derfor har SpareBank 1 Helgeland øremerket 5 av de 15 millionene til destinasjonsutvikling, sier Nordgaard.

Pengene som banken bruker til støtte kommer fra bankens overskudd.

Ingen sammenheng med flytting

– Det er en viss sum, og det avhenger av resultatet til banken. Vi gjør prioriteringer hvert kvartal om hvem vi skal støtte, sier Nordgaard som minner om at banken har gitt store beløp til andre prosjekter på Helgeland tidligere i år.

– Hall i Mosjøen, hall i Sandnessjøen og Nordland Teater for eksempel, sier Nordgaard.

18. oktober flyttes kunder i SpareBank 1 Nord-Norge over til SpareBank 1 Helgeland, men Nordgaard avviser at dette har en sammenheng med tidspunktet for pengestøtten til flyplass.

– Det har ikke noe med det å gjøre. Vi og Sparebank 1 Nord-Norge ønsket å gå ut med denne gavestøtten samtidig, avslutter Hanne Nordgaard.