Det er Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) som kommer med prognosen, som gjelder hele Europa – fra desember til og med februar neste år.

- Etter fire milde vintre peker nå flere faktorer på at vi denne gang får en kaldere vinter. Høytrykk over nordlige og nordøstlige Europa ser ut til å holde de atlantiske lavtrykkene borte fra Skandinavia i lengre perioder, står det i prognosen.

Merkbart kaldere

Desember vil veksle mellom kulde, snø, mildvær og regn, men altså oftere kuldeperioder enn det vi har hatt de siste årene.

- Det kommer perioder av kaldt og i hovedsak tørt vintervær. Da får vi snø og muligheten til å gå på ski, sier meteorolog Martin Lindberg ved DMI til Expressen.

Når snøen kommer kan meteorologen ikke si noe om, men januar og februar får trolig en snittemperatur under normalen.

- Sammenlignet med de siste fire årenes milde vintre blir det trolig merkbart kaldere denne gangen. Nedbørsmengden blir trolig på normalen, eller under, men store deler av nedbøren faller som snø og blir liggende.

For de som husker de kalde vintrene på 80-tallet, så er ikke årets prognose i nærheten. Mer som vinteren 2012/13 mener Lindberg. Og som han sier:

- Usikkerheten i denne typen prognoser er høy.

Også i nord?

En svensk prognose viser mye av det samme, men har kommet frem til at den kaldere vinteren ikke gjelder i nord. Der kan de neste tre månedene bli mildere enn normalt.

- Man må huske at dette er relativt. Klimatisk sett er nordlige Skandinavia kaldere enn sørlige Skandinavia. «Litt mildere» i nord skyldes at milde luftangrep fra vest kan bli flere enn vanlig. Mens det blir færre milde luftangrep i sør og kulden fra øst lettere når inn med østavind. Denne værsituasjonen oppstår ofte når det kommer høytrykk fra øst, som er det værmønsteret jeg tror vil dominere Skandinavia i vinter, skriver meteorologen .

Også denne prognosen mener det vil bli en relativt tørr vinter, grunnet høytrykkene rundt Skandinavia.