Gå til sidens hovedinnhold

Reinsdyrene på kirkegården i Mosjøen vekker nasjonal oppsikt

Artikkelen er over 3 år gammel

[HELGELENDINGEN]: Som Helgelendingen skrev i romjula har en rekke reinsdyr begynt å trekke inn på Mosjøen kirkegård for å forsyne seg av gravkranser.

Det var på Facebook-gruppen «Spør om hva du vil Mosjøen» problemstillingen først ble tatt ut, der det ble sagt at reinen spiser mosen på gravkransene. Kirkeverge Ernst Hegdal sa da at han ikke hadde fått noen reaksjoner fra folk.

Oppslag i NRK og VG

– Ikke en eneste. Det er bare en av våre ansatte som rapporterte til meg at reinen hadde spist av mosen på gravstedet til faren hans. Han syntes bare det var koselig.

– Har reinsdyr på kirkegården vært et problem tidligere år?

– Jeg har vært kirkeverge i åtte år, og har ikke vært borti det før. Andre steder er det rådyr som er på pletten ti minutter etter at begravelsesseremonien er ferdig. De har prøvd alt mellom himmel og jord for å få dem bort, men det nytter ikke. Da jeg var på Vega og skulle på gravstedet til min tidligere svigerfar, var det rådyr der. Men jeg er helt sikker på at min tidligere svigerfar ville syntes det var greit å få besøk, sa Ernst Hegdal til Helgelendingen den 28. desember.

Nå, snart to uker senere, vekker saken nasjonal oppmerksomhet, og både NRK og VG har slått opp saken i sine nettaviser.

Reinsdyr foran gravfølget

Reineier Torstein Appfjell beklager overfor NRK dyrenes valg av beitemark.

– Såpass respekt har jeg for dem som ligger der og deres pårørende. Reinen skal ikke være på kirkegården, og vi tar dette på alvor, sier reineier og lederen for beitedistriktet Jillen-Njaarke, Torstein Appfjell til NRK.

VG omtaler også saken og har snakket med sokneprest Kari Sjursen, som sier at innbyggerne i byen stort sett tar dyrene med fatning.

– På fredag hadde jeg en begravelse der et reinsdyr løp foran gravfølget inne på kirkegården. Jeg fikk inntrykk av at de pårørende tok det med fatning og et lite smil. Dette er en bit av det å bo her, sier Sjursen til VG.

Kommentarer til denne saken