Venter kraftige vindkast på Helgeland - har sendt ut farevarsel: – Mest i fjellene og på kysten

Foto:

DEL

Det er meteorologene som har sendt ut et gult farevarsel for kraftige vindkast. Farevarslet gjelder for Helgeland, Saltfjellet og Salten.

I farevarslet heter det at det er ventet kraftige vindkast på 30 til 33 m/s fra tirsdag kveld på Helgeland og fra onsdag morgen i Salten grunnet sterk vind fra sørøst. Vinden er ventet å minke onsdag kveld.

Anbefalingen fra meteorologene er å sikre løse gjenstander og unngå unødvendig ferdsel på utsatte steder.

Til Rana Blad opplyser statsmeteorolog Per Egil Haga ved Vervarslinga for Nord-Norge at det er særlig i fjellene og langs kysten man vil merke vinden.

– Det er et lavtrykk som ligger i sør, nord i Nordsjøen, samt et høytrykksområde som bygger seg opp over Nordkalotten som skaper disse vindkastene. Det er snakk om kraftig vind som skapes mellom disse to systemene, sier han, og fortsetter:

– Det er særlig fjellområdene som vil merke godt til vindkastene, i tillegg vil også deler av kysten, og da spesielt der man har fjorder som ligger slik til at vinden vil kunne følge fjorden utover fra østlig retning, merke vindkastene.

Haga sier videre at man også i enkelte fjellparti i indre strøk, der man har fjellformasjoner hvor det kan danne seg kanaler vinden kan følge, vil kunne merke godt til vinden.

På Yr.no ser det ikke ut til at man vil merke noe særlig til vinden i Mo i Rana.

Imidlertid meldes det liten kuling fra sørøst over Umbukta tirsdag kveld, økende til sterk kuling onsdag kveld. På Saltfjellet meldes det om laber bris tirsdag kveld økende til stiv kuling onsdag kveld.

På Lovund meldes det om liten kuling tirsdag kveld, økende til stiv kuling onsdag morgen. På Træna meldes det om stiv kuling tirsdag kveld og utover til onsdag ettermiddag. På Nesna meldes det liten kuling tirsdag kveld og utover til onsdag ettermiddag.

Artikkeltags