Venter mye regn i ettermiddag, pøser på med obs-varsel

Som vi ser av klippet fra yr.no fra utvalgte steder i distriktet, er det mange obsvarsel for tiden. Vær særlig oppmerksom på skredvarselet som er rødt farenivå.

Som vi ser av klippet fra yr.no fra utvalgte steder i distriktet, er det mange obsvarsel for tiden. Vær særlig oppmerksom på skredvarselet som er rødt farenivå.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Tirsdag morgen ble det sendt ut gult farevarsel på mye regn fra i kveld i store deler av Nordland, Troms og Vest-Finnmark. Nedbøren kommer først inn i Nordland, og beveger seg etterhvert nordøstover.

Også på Helgeland er det en rekke obsvarsler.

Med utgangspunkt i Mo i Rana er det obsvarsel for snøskredfare, jordskredfare og glatt veibane.

Snødskredfare - rødt farenivå:

På tirsdag ventes stor snøskredfare i region Svartisen. Snøskredproblem er våt snø. Rødt farenivå betyr ekstrem fare. Ferdsel i skredterreng anbefales ikke. Skred kan også treffe skredutsatte veier og bebyggelse.

Jordskredfare - gult farenivå:

Gjelder for Midt-Norge og deler av Nord-Norge. En varmfront som passerer vil føre til høye temperaturer for årstiden og mye nedbør neste døgn, noe som vil føre til stor snøsmelting. Nordland er ventet å få mest nedbør, opp mot 70-90 mm i løpet av neste døgn. I Trøndelag er vannmetningen i jorda allerede stedvis høy. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt for jordskred og flomskred. Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 40 cm snø. Sørpeskred kan løses ut i relativt slake hellinger der vann samles opp. Skredene kanaliseres ofte ned forsenkninger og bekkeløp og kan da utvikle seg til flomskred. Varselet ligger i nedre del av gult nivå.

Glatt veibane - gult nivå:

Gjelder for Nordland. Fra tirsdag morgen er det ventet lokal is pga regn.

Anbefaling: Vær ekstra oppmerksom; isen kan være vanskelig å se. Vurder bruk av brodder. Beregn ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene. Sjekk veimeldinger.

(Saken fortsetter under tweeten)

Fra Saltfjellet og nordover til Salten, Ofoten og Vesterålen, er det også meldt om mye regn med gult farevarsel.

Fra tirsdag kveld ventes mild og fuktig luft over Nordland som vil gi mye regn, lokalt oppi 70-100 mm på 24 timer, først i sør. Mest regn ventes natt til onsdag i Salten og Ofoten.

Anbefaling: Vurder behov for forebyggende tiltak. Sjekk veimeldinger. Tilpass farten og kjør etter forholdene.

Konsekvenser: Fare for overvann i tettbygde områder. Fare for stengte veier og/eller overvann ved bekke- og elveløp. Noen reiser vil kunne få lenger reisetid. Lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning.

På kysten er det også gult farenivå da det er kuling.

Gjelder for Rørvik - Bodø. Tidlig tirsdag morgen økning til sørvest periodevis stiv kuling 15 m/s, tirsdag ettermiddag minkende. Anbefaling: Vurder å la båten ligge. Sjøen bygger seg opp og det kan være farlig å være ute i småbåt.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken