Gå til sidens hovedinnhold

Verksdirektør Frode Bergs påstand om at EØS-avtalen er helt avgjørende for å sikre konkurranse-kraft er ikke korrekt

Artikkelen er over 2 år gammel

Den største trusselen mot vår kraftforedlende industri er importen av europeisk strømpris presset fram av EU og norske kraftselskap, skriver Atle Hiller.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

SVAR TIL FRODE BERG, OLE HJARTØY OG MARGUNN EBBESEN (RB 21.jan, 2018)

I et stort oppslag i Rana Blad 21.januar d.å. hevder verksdirektør ved Elkem Rana, Frode Berg, at EØS-avtalen «er helt avgjørende for å sikre konkurransekraft og sikre arbeidsplasser. Selv usikkerhet rundt avtalen kan påvirke negativt. Vi er helt avhengige av forutsigbare og langsiktige rammebetingelser». Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen(H) spør «Hvor ville Nordland vært uten EØS-avtalen», og viser til Nordland fylkes posisjon når det gjelder eksport.

Les også

Elkem-direktør: – EØS-avtalen er helt avgjørende for å sikre konkurransekraft og arbeidsplasser

 

Eksport til EU var tollfritt både før og etter at EØS-avtalen ble inngått, 1.januar 1994. Ferrolegeringsindustrien i Mo i Rana har i mange år levert legeringer til stålindustrien i EU. Det er altså ikke EU som er kunden, men en rekke stålbedrifter som definerer pris, kvalitet og leverings-sikkerhet. EU har stort sett ikke påvirka våre lokale eksportbedrifters konkurransekraft verken negativt eller positivt. Det er det bedriftseiere og ansatte lokalt som har gjort, gjennom mange års fantastisk utviklings- og forbedringsarbeide.     

Norsk smelteverksindustri ble utsatt for dumpingavtaler før EØS-avtalen. I sju tilfeller ble det innført minstepriser. Det kunne bedriftene fint leve med økonomisk, rett og slett fordi norsk prosessindustri stort sett er råvareleverandører til europeisk stålindustri. De er ikke interessert i å presse opp prisen på sine råvarer.

Verksdirektør Frode Bergs påstand om at EØS-avtalen er helt avgjørende for å sikre konkurranse-kraft er ikke korrekt. Celsa Armeringsstål ble i 1999 dømt i EFTA-domstolen (på grunnlag av EØS-avalen) til å betale full arbeidsgiveravgift (14,1%) mens øvrige bedrifter betaler 5,1%. Dette har kosta stålbedriften 350 – 400 mill kr! Det er merkelig at Berg ikke «husker» dette, da han selv var valseverksjef i Celsa i mange år!

Gjennom norsk tilslutning til ACER, EUs energiunion, sammen med storstilt bygging av kraftkabler til utlandet, merker vi allerede nå hvordan dette påvirker strømprisen, både for forbrukere og kraftforedlende industri i Norge. Er dette rammevilkår prosessindustrien kan overleve med? Den største trusselen mot vår kraftforedlende industri er importen av europeisk strømpris presset fram av EU og norske kraftselskap.

Atle Hiller, pensjonert jernverksarbeider

Kommentarer til denne saken