Vi har kommet langt i Norge når det gjelder likestilling, men vi har fremdeles mange saker å kjempe for

Linda Eide

Linda Eide Foto:

Av

Mange tar til orde for at 8. mars har utspilt sin rolle, men er det slik?, spør Linda Eide (Ap).

DEL

LeserbrevMensmoms, abortlov, fødetilbud og likestilt arbeidsliv.

Mange tar til orde for at 8. mars har utspilt sin rolle, men er det slik? Kvinnepolitiske saker debatteres fremdeles høylytt i media. Den siste saken som har vakt oppmerksomhet, er den såkalte mensmomsen. Er det riktig at de som blør mest skal betale mest? Norske Kvinners Sanitetsforening har også engasjert seg i debatten og ber regjeringen kutte momsen eller i det minste bruke momsen til å forske mer på kvinnehelse.

Mange er fremdeles opprørte over regjeringens kjøpslåing med Krf i fjor, som førte til innstramming av abortloven. Denne kampen er ikke over, kvinners selvbestemmelse er svekket og denne lovendringen vil bli reversert ved et regjeringsskifte.

I forbindelse med forslag om nedleggelse av fødetilbud har det vært et stort engasjement rundt om i landet. I Rana mobiliserte flere hundre personer seg i forbindelse med nedlegging av fødetilbud på Helgeland. Det er viktig at kvinner har et trygt og godt tilbud i forbindelse med oppfølging i svangerskapet og fødsel.

Når det kommer til likestilt arbeidsliv har vi kommet lengre, men har ennå en lang vei å gå. I enkelte yrkesgrupper er det et gap mellom kvinners andel av menns lønn, spesielt i høyere stillinger og blant fagarbeidere. Statistikken viser, jo høyere utdanning, dess større lønnsforskjeller.

I følge SSB hadde kvinner i 2018 en gjennomsnittlig månedslønn på 42 170 kroner, som utgjør 87,1 prosent av gjennomsnittlig månedslønn for menn.

En vesentlig faktor som påvirker lønnsnivået, er arbeidstid. Deltidsarbeid er fremdeles langt vanligere blant kvinner, og lønnsnivået er generelt lavere for deltidsstillinger enn for heltidsstillinger. I 2018 var andelen deltidsstillinger med utbetalt lønn 48,4 prosent blant kvinner og 26,4 prosent blant menn. Vi har en stor jobb å gjøre for å få flere i heltidsjobb.

Vi har kommet langt i Norge når det gjelder likestilling, men vi har fremdeles mange saker å kjempe for.

Vi kan dermed slå fast at 8.mars ikke har utspilt sin rolle.

Gratulerer med kvinnedagen!

Linda Eide

Leder Rana Arbeiderparti


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags