En europeisk undersøkelse tar for seg europeernes holdninger, atferd og begrunnelser når det gjelder å drikke alkohol. Undersøkelsen er gjennomført i Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Italia, Norge, Spania og Sverige.

Ifølge undersøkelsen er det spanjolene som drikker mest alkohol. 13 prosent drikker hver dag, og bare 12 prosent drikker alkohol mindre enn én gang i måneden.

Italienere og franskmenn følger tett etter, der 11 prosent drikker alkohol hver dag. I den andre enden av skalaen er det bare 2 prosent finner, nordmenn og svensker som drikker alkohol hver dag, og mellom 22 og 24 prosent drikker alkohol mindre enn én gang i måneden.

I Spania tror 52 prosent at det kan være positive helseeffekter forbundet med å drikke alkohol. I alle andre land i undersøkelsen er det enighet om at dette ikke stemmer.

Øl er den mest populære alkoholholdige drikken i alle landene undersøkelsen ble gjennomført. I Danmark, Finland, Norge, Sverige og Spania er vin den nest mest populære alkoholholdige drikken, mens det i Frankrike og Tyskland er cocktail som inntar andreplassen. I Italia er musserende vin eller prosecco favorittdrikk nummer to.

Saken fortsetter under grafikken.

Folk flest i Frankrike, Tyskland, Italia og Norge drikker alkohol for å feire spesielle anledninger. I Danmark, Finland, Spania og Sverige er det derimot smaken som er hovedgrunnen til å drikke alkohol.

Spanjolene drikker alkohol hovedsaklig på bar (43 prosent), mens i alle andre land i undersøkelsen drikker folk flest helst hjemme hos seg selv.

Funfacts fra undersøkelsen:

  • I Tyskland har en av fire personer vært innblandet i en slåsskamp i fylla ved mer enn én anledning.
  • Nesten en tredjedel av svenskene innrømmer at de har hatt sex med andre flere ganger bare fordi de var fulle.
  • I Danmark har to av tre personer spydd mer enn én gang etter å ha drukket for mye alkohol. (ANB)