Vinmonopolet satser på panteflasker

Vinmonopolet satser nå på miljøvennlig emballasje, og skal innføre pant på stadig flere flasker.

Vinmonopolet satser nå på miljøvennlig emballasje, og skal innføre pant på stadig flere flasker. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Infinitum forteller i en pressemelding at Vinmonopolet satser miljøvennlig og trapper opp satsningen på panteflasker. Etter vårens vinslipp har Vinmonopolet nå tre vinflasker i plast med pantemerke.

DEL

– Tunge glassflasker er en miljøversting. Det viktigste klimagrepet vi kan gjøre er derfor å stille krav om miljøsmart og lettere emballasje, sier Rolf E. Eriksen, som leder Vinmonopolets miljøarbeid.

- Bare starten

Vinmonopolet har mål om å redusere sitt CO2-utslipp med 40 prosent innen 2030. Et viktig tiltak for å nå dette målet er et miljøkrav til nye viner som skal inn i basissortimentet.

– De tre vinene i vår er bare starten. Vi har satt krav til våre leverandører om at alle nye viner på plastflasker må ha pantemerke, sier Eriksen i Vinmonopolet.

– Det er bra at stadig flere ser verdien av å ha pant på flasker og vi er glade for at alle Vinmonopolbutikkene nå er blitt en del av panteordningen, sier administrerende direktør Kjell Olav Maldum i Infinitum, som driver det norske pantesystemet.

Panterekord

3.mai 1999 ble øl-og brusbokser med pant lansert, som et miljøvennlig altervantiv til flasker i glass og hard plast.

Fra den spede starten i 1999, med 66 millioner pantede bokser, har ordningen vokst til nesten 1,2 milliarder bokser og flasker i 2018.

I fjor høst økte pantesatsene, og resultatet er at hele 87,1 % av alle bokser og 88,9 % av alle flasker ble pantet i første kvartal i år.

Brukes fem ganger

– Vi ønsker at mest mulig resirkuleres og blir til nye produkter. Dersom resirkulert materiale utgjør 80 prosent av råstoffet i nye flasker, vil materialet i flaskene i snitt brukes fem ganger. Det vil minimere klimagassutslippet, forteller Kjell Olav Maldum.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken