Gå til sidens hovedinnhold

Vinneren av Bakverket 2020 er kåret

Verket og Helgeland sparebank arrangerte for tredje gang konkurransen «Bakverket» hvor de inviterte store og små til å bake pepperkaker i førjulstiden. Denne gangen ble konkurransen kjørt digitalt, og bakerne deltok ved å publisere et bilde av sitt verk på sosiale medier. Tema for konkurransen var «Jeg gleder meg» og bakverket skulle representere noe man gledet seg til å kunne gjøre når hverdagen blir mer normal igjen.

Dette skriver festivalsjef Ingrid Alte Westman i en pressemelding.

– Det var mange utrolig fine, kreative og kompliserte bidrag som kom inn i år, og vi så kjapt at det ikke ville bli enkelt å kåre en vinner. Alle bidragene var godt begrunnet, og vi tror mange deler følelsen av å glede seg til nettopp de tingene deltakerne har visualisert med pepperkakedeig. Noen gledet seg til å reise til nye steder mens noen gledet seg til å kunne reise hjem. Å kunne samles gikk også igjen, og det var rørende å lese flere av tekstene som fulgte med bidragene, skriver Westmann.

Vinnerbidraget står Marina Ervik (26) og Ida-Sofie Langstrand (26) fra Rana for. De har laget Vasilijkatedralen i Moskva i pepperkakeform, og stikker av med førstepremien.Vinnerne forteller at de gleder seg til å kunne reise og oppdage nye steder, og at dette var inspirasjonen bak det unike pepperkakehuset.

– Arkitekturen og fargene gjorde oss spesielt inspirert til å lage dette pepperkakehuset. Vi lærte mye om arkitektur når vi gikk på videregående sammen på studiespesialisering med formgivingsfag. For oss er det viktig å få med seg arkitekturen når vi reiser, så vi gleder oss veldig til vi kan gjøre det igjen. I tillegg har Ida venner som bor i Moskva, og lenge hatt lyst til å reise dit, forteller Ervik og Langstrand.

Vinnerne av konkurransen forteller at deres beste tips for et vellykket pepperkakehus er god planlegging.

– Det hjalp veldig å lage pappmodellen slik at vi kunne gjøre endringer når det trengtes. Vi måtte finskjære mange av delene slik at delene passet fint sammen. Det tok lengre tid enn forventet, men vi har storkost oss sammen.'

Videre skriver Westmann at jentene forteller at bakverket har krevd noen timer arbeid.

– Vi brukte omlag 45 timer spredt på 6 dager på dette bygget. 26. november startet vi planleggingen ved å bruke målestokk på bilder vi fant av Vasilijkatedralen og lagde deretter pappmodell av hele bygget. Pappdelene brukte vi til å skjære ut pepperkakebitene. Vi ble sjokkerte selv når vi faktisk regnet ut hvor mange pepperkakedeler vi brukte. Det endte med 1200 biter! De siste dagene brukte vi på å sette det hele sammen og lage de fargerike kuplene. Det er 9 kupler og hver tok nesten en time å lage, sier de.

Kommentarer til denne saken