– Som migrert sørlending tror jeg at jeg kan tilføre en nysgjerrighet og interesse for alt Mo i Rana har å tilby. Med det mener jeg kunsten, kulturen, næringslivet og spesielt menneskene, sier Julie Trulsvik Rasmussen som siden 1. juni har kunnet titulere seg som journalist i Rana Blad.

Det var gjennom mentorordningen i studiet hun fikk mer kunnskap om og interesse for Rana Blad. Hun er nå ferdig med sitt tredje og siste år ved journalistutdanningen til Nord Universitet i Bodø, hvor hun har gått i samme klasse som Lars Martin Halvorsen, som hyggelig nok er blitt hennes kollega. For de to seilte like godt rett fra felles studie til felles redaksjon. Lars er fra byen han nå skal skrive om, men har bodd utenbys de siste syv årene på grunn av førstegangstjeneste og diverse studier.

– 2. juni var deres andre dag på jobb i Rana Blad etter fast ansettelse. Hva tenkte dere da dere våknet da?

– Hvorfor er jeg alltid trøtt om morgenen, men aldri på kvelden, repliserer Julie.

– Jeg tenkte som de fleste gjorde da jeg våknet. Det er fredag! WUHU! gliser Lars Martin.

Rettferdighetssans

Det er flere ting de nå ser fram til å jobbe med i avisen som dekker kommunene Rana, Hemnes, Nesna, Lurøy, Træna og Rødøy på Nord-Helgeland, som har 22.600 månedlige lesere og med det er Helgelands største mediehus Nord-Norges tredje største avis.

– Selvfølgelig vil jeg ta del i den daglige nyhetsdekningen, men det jeg vil tilføre er nok de historiske dypdykkene flere kanskje har lest tidligere. Dette er tidkrevende arbeid, som gjerne tar uker å bli ferdig med. Men jeg håper disse sakene kan gi oss ranværinger en stolthetsfølelse over at det er mye spennende historie i regionen, sier Lars Martin.

Og dette har de tidligere klassekompisene, nå kollegene, å si om hverandre:

– Lars Martin er som en duracellkanin, han bare går og går og går. Jeg tror jeg aldri har sett fyren sitte i ro. Han er alltid på ballen og har minst fem saker på blokka han ønsker eller skal skrive om. Han er ei heller sky for festligheter og er en natteravn, sier Julie.

– Julie er en optimistisk kvinne med en sterk sans for rettferdighet. Hun er en jeg ser opp til og kan le sammen med. Hun er interessert i popkultur, spill og viktige temaer som mental helse, kvinnerollen og arbeidsforhold. Hun er generelt samfunnsinteressert, kvitterer Lars Martin.

Respekt og innsikt

Julie mener selv hun er god til å lytte og har stor respekt for dem hun intervjuer, spesielt mennesker i sårbare situasjoner.

– Så mine største styrker er nok det å se personen jeg intervjuer. Det jeg ønsker å utvikle er alt som innebærer å være journalist. Jeg føler virkelig at det er et yrke du aldri blir utlært i og ingen dager er like.

Lars Martin mener noen av hans fortrinn er innsikt i ulike fagfelt etter en forholdsvis langvarig studenttilværelse.

– Og hvis jeg ikke vet noe, er jeg ikke redd for å stille de «dumme « spørsmålene. Jeg er også en ganske trygg fotograf og liker å gjøre opplevelsen for mine fotoobjekter til en så gøyal opplevelse om mulig.

De to ble ansatt allerede før utdanningsløpet var fullført og inngår nå i redaksjonen til Rana Blad som nå teller 12 journalister, i tillegg til digitalredaktør Tord Olander Pedersen, nyhetsredaktør Kenneth Johan Gabrielsen og sjefredaktør Marit Ulriksen. Sistnevnte er nå meget fornøyd med at staben er nesten fulltallig. Nesten, fordi en til ansatt til skal på plass før juni er omme.

– Det er alltid bra å få nye, dyktige – og særdeles hyggelige – medarbeidere på plass. Vi har en periode kjørt med en vakanse i redaksjonen i påvente av at Julie og Lars skulle bli ferdige med studiene sine. Med disse, får vi to unge og «sultne» nyhetsjegere med på laget, noe som vil styrke journalistikken vår, sier sjefredaktør Marit Ulriksen.

Nyhetsjegere på løp

Nå er begge superklare for å springe etter de gode sakene som treffer Rana Blads lesere, og de har mye de ønsker å få gjøre framover.

– Jeg håper å skrive mye om kunst og kultur, men spesielt lengre reportasjer og lengre portretter. Ingenting er mer spennende å få gå skikkelig i dybden på hvem Ola eller Kari nordmann er. Så håper jeg at jeg som tilflytter til byen får være med å dekke alt det gøye dere har å by på, for jeg har stor tro på at det er mye fart og spenning her, smiler Julie.

– Jeg ønsker å skrive flere saker om det som er litt utenfor bykjernen da jeg tror det er mye vi ikke har skrevet om i utkantene. Ellers håper jeg altså på å skrive flere historiske dypdykk. God lokaljournalistikk for meg er journalistikk som har betydning for lokalmiljøet. Det er svært viktig å ha en lokalavis. Å gjøre folk oppmerksomme på hva som skjer i lokalsamfunnet er noe vi mennesker trenger for å fungere som et godt samfunn. Det holder ikke med nasjonale og regionale nyheter. Spesielt i Rana som er Norges fjerde største kommune i areal, sier Lars Martin.

Det er også en fordel å ha noen forbilder og læremestere i arbeidsmiljøet. Her trekker Julie fram Toril Alfsvåg som også er klubbleder i Rana Blad.

– Hun er en jeg virkelig ser opp til, en utrolig dyktig journalist som virkelig vet å ta vare på alle menneskene rundt henne. Til og med de hun intervjuer. Dette er ei dame med stor arbeidskraft og selv de mest hektiske arbeidsdager, så har hun tid til deg.

I tillegg til å springe etter gode saker skal de to nyansatte i helga forsvare lokalavisas ære i Celsa-stafetten.

– Det blir absolutt å ta en for laget. Toppformen min hadde jeg inne for fem år siden, siden den gang har studenttilværelsen tatt for seg av kondisjonen, kan du si. Jeg ser fram til å være med på laget, spesielt når de har sagt at det er lavterskel. Jeg har et ufattelig konkurranseinstinkt, men det matcher dessverre ikke formen, vedgår Julie.

Småtroll, katter, Lotto og elbil

– Hva ser dere for dere at dere gjør om fem år?

– Statistisk sett har jeg da lån opp til ørene, noen småtroll og katter. Men egentlig så tror jeg at jeg kommer til å gjøre mye av det samme jeg gjør i dag. Blir kjent med nye mennesker og kulturer. En livsnyter. Så håper jeg at jeg tar det mer med ro og er stolt over arbeidet jeg utfører, sier Julie.

– Jeg ser for meg at jeg har vunnet i Lotto og er gjeldfri. Hvis det ikke skjer er det gjeld opp til ørene og så kjører jeg sikkert elbil, tipper Lars Martin.

– Hvordan ville den perfekte avistittel som omhandlet deg sett ut?

Her svarer Julie:

Thirty, flirty and thriving – Julie (30) har gått mange oppoverbakker, men har aldri gitt opp det store smilet

Og Lars Martin:

Duracellkanin blir æresmedlem i Rana historielag etter scoop i Moholmen

– Men livet handler om mer enn jobb. Hva liker dere å gjøre når dere ikke er journalister?

– Det viktige for meg i livet utenom jobb er familien min hjemme på Sørlandet, spesielt tanteungene mine. Det er vanskelig å være langt unna dem noen ganger, men det føles godt å være noen de kan se opp til. For det å være journalist er en drømmejobb for meg og det er hardt arbeid, mener Julie.

– På fritida liker jeg å gjøre alt fra å tilbringe tid med mine nære, spille dataspill, skru bil til å lese gammel historie. Det er så mangt, avslutter Lars Martin.

Relaterte saker:

Les også

Derfor skal ikke Rana Blad-journalist Vegard (31) kommentere Rana FK i år. Han står selv i sitt livs viktigste kamp. – Det blir ganske spesielt, ikke å stå i bua og gjøre jobben jeg synes er fryktelig morsom

Les også

Avisfotograf Øyvind Bratt har holdt fokus i 40 år: – Jeg er en utdøende rase, men Marit sier jeg blir værende i 80 år til