Aglianico

Beneventano Rosso Vigna Ottieri 2004

Beneventano Rosso Vigna Ottieri 2004

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

En god innfallsvinkel for å lære mer om vin er å smake viner av ulike druesorter.

DEL

Mange druer er blitt vanlige på folkemunne, og for de fleste av oss har navn som Cabernet, Merlot, Riesling, Chardonnay og Sauvignon Blanc blitt kjente og kjære. Felles for disse druesortene er at de blitt internasjonale; de dyrkes i en lang rekke land, langt utover "hjemlandets" grenser. Cabernet finnes i dag like naturlig i Chile og Sør-Afrika som i hjemregionen Bordeaux.

Men kunnskap om druesorter bør ikke stoppe her. De aller fleste druesorter dyrkes kun lokalt, og blant lokale druer fra ulike land er det mye spennende å finne. En slik drue er den italienske Aglianico, som vi finner i Italias sørlige vinregioner Campania og Basilicata, hvor den gir til dels strålende kvalitet.

Druen er opprinnelig gresk, og navnet kommer av Ellenico, som er en omskriving av gresk på italiensk. I dag finnes den nesten utelukkende i Sør-Italia, der den gir viner som på mange måter kan minne litt Piemontes Nebbiolo. Vinene er på sitt beste kraftige, syrerike og holdbare, og hører hjemme blant Italias beste røde viner. Dette er matviner i superklassen, og takler det meste av kjøttretter med mye smak. Prøv en Aglianico!

Beneventano Rosso Vigna Ottieri 2004 – (vnr. 46589) kr. 99,90

En vin der Aglianico er blitt "myknet" med 25 % av de lokale druesortene Piedirosso og Sciasinoso. Deilig fruktig vin med toner av kirsebær, krydder og lær. Ueiket vin med god saftighet og med fin fylde. Syrlig og litt røff finish med god lengde. En strålende matvin og uforståelig billig til kvaliteten. Nytes på 16 grader til et stort spekter av mat; for eksempel smaksrike retter av kylling, svin og lam. 6

Ca'stelle Irpinia 2006 (vnr. 10517) kr. 108,50

Laget av 90 % Aglianico og 10 % Merlot. Frisk vin med dufter av mørkerøde bær, røyk og anis. Saftig og syrlig med strålende frukt og fine tanniner. En rimelig og god matvin som nytes på 16-17 grader til for eksempel en god gryterett med lammekjøtt. 5

Aglianico del Vulture Riserva "Vigna Caselle" 2001 (vnr. 47630 bestilling) kr. 195,50

d'Angelo er den beste produsenten i regionen Basilicata, og dette er hans Riserva. Strålende vin med dufter av kirsebær, skogbunn, lær, krydder og blomster. Robust og kraftig vin med lang ettersmak, topp syre og faste tanniner i finish. Superb vin som tar opp smakene i det meste du måtte finne på å lage av godt lammekjøtt eller en god, fettmarmorert biff. Serveres på 17-18 grader. 6

Radici Taurasi Riserva 1997 (vnr. 10140) kr. 299,90

Taurasi er et DOCG-klassifisert område i Campania i Sør-Italia, og lager (eller bør lage) regionens beste vin. Framstilt av Aglianico-druer, og krever ofte en viss lagring for å vise seg fra sin beste side. Denne utgaven er en Riserva fra topprodusenten Mastroberardino, som her har laget en solid sak med dufter av kirsebær, plommer og eik. Smaksrik vin med fin syre og god fruktrikdom, og typisk for viner av Aglianico-druen – en litt stram avslutning. Prøves til lam og storvilt på 18 grader. Moden. 5

Artikkeltags