Gå til sidens hovedinnhold

Côtes du Marmandais

Artikkelen er over 13 år gammel

Côtes de Marmandais ligger i den sørvestre delen av Frankrike, sør for Bordeaux, i det som franskmennene kaller Sud-Oest. Området er en av Bordeaux’ flere ”lillebrødre”, noe man ser på blant annet druevalg og vinstil generelt. Marmandais domineres av to store kooperativer, der kvaliteten ikke er voldsomt engasjerende, noe som har medført at området generelt sett har sakket akterut når det gjelder å få oppmerksomhet i en stadig tøffere konkurranse på det internasjonale vinmarkedet.

Men; som i nesten alle verdens vinområder fins det noen flinke, samvittighetsfulle og ikke minst innovative vindyrkere. Elian de Ros er en av kun fire småprodusenter i Côtes de Marmandais, og her kimser man ikke med kvalitet.

Resepten er en spennende blanding av druesorter der Merlot spiller en viktig rolle; lavt utbytte i vinmarken, samt en konvertering til økologisk og etter hvert biodynamisk tilnærming til dyrking og produksjon. Vinene smaker etter mitt skjønn utrolig bra; nærmest som en krysning mellom Bordeaux og Nord-Rhône, og kvaliteten i forhold til det vi må betale er meget høy. I forhold til den litt magre, strenge stilen som tidligere har dominerte vinene fra dette området, framstår vinene fra Elian de Ros som meget moderne, uten at det har gått på bekostning av kvalitet eller særpreg. Et meget spennende vinbekjentskap som anbefales på det varmeste!

Le Vin est une Fête 2006 (vnr.49881) kr.139,90

En vin laget av 60 % Merlot, 30 % Cabernet Franc og 10 % Arbourion, og med fine dufter av solbær, kirsebær, lær, nellik og anis. Lett fatpreget vin med flott frukt i hele smakskurven, konsentrert smak og god lengde. Litt stramhet i ettersmaken er bare behagelig i forhold til mat. En tilnærmet biodynamisk vin med en ufattelig lav pris til kvaliteten. Prøv denne til lam og oksekjøtt med god krydring, og server den på 16-17 grader. 6

Vignobles d’Elian 2005 (vnr.49133 bestilling) kr.179,-

Neste trinn på Elian da Ros’ kvalitetsstige er laget på 50 % Cabernet Franc, 30 % Merlot og 20 % Syrah. Også dette en meget solid vin med flotte dufter av kjøtt, skogbunn, krøkebær, ”bondegård” og eikefat. Fyldig og rik vin med lang ettersmak og tydelige tanniner i finish. Prøv den på 17 grader til oksekjøtt og vilt som for eksempel rein og hjort. Også denne vinen er et funn til prisen. 6

Chanta Coucou 2005 (vnr.49892 bestilling) kr.237,-

Chanta Coucou representerer det øverste kvalitetstrinnet i porteføljen til Elian de Ros. Her begynner vi å komme inn i segmentet ”store viner”, og prisen er fortsatt uforståelig lav i forhold til kvaliteten. Hoveddruen her er 60 % Merlot med 20 % Cabernet Sauvignon og 20 % Malbec i miksen. Ung vin med markante dufter av bjørnebær, krøkebær, skogbunn, lær, nye eikefat og nellik. Meget kompakt og kraftig vin med flott intensitet og tydelige tanniner i ettersmaken. En vin som ideelt sett bør lagres i 3-5 år, men som kan nytes i dag hvis den luftes tre-fire timer i en vid karaffel. Server den da på 17-18 grader til oksekjøtt og vilt som rein, hare og rådyr. 6