Côtes du Rhône

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Côtes du Rhône er ikke akkurat Frankrikes mest fasjonable vin-appellasjon.

DEL

Her domineres produksjonen av store négocianter; produsenter som eier en viss andel vinmarker selv, men som også kjøper druer, og i enkelte tilfeller ferdig vin fra mindre enheter. Viner fra slike firmaer preges alt for ofte av for høye avlinger og med en stor andel Grenache-druer som krever lave avlinger for å gi kvalitetsvin. Prisnivået på Côte du Rhône har også blitt for høyt, særlig hvis man sammenligner med andre områder i Frankrike som Languedoc Roussillon, som har satset mye på kvalitet innenfor en rimelig prisramme. Og i kampen mot de store firmaene i Australia, Chile og Argentina taper Côtes du Rhône i det lange løp hvis ikke kvaliteten heves.

Men flinke vinmakere fins det selvfølgelig fortsatt mange av i Rhône. En av få som klarer kombinere stor produksjon med god kvalitet er huset Gabriel Meffre, som i dag eies av en gigant innen internasjonal vin- og brennevinsproduksjon; Allied Domecq. Meffre eier vinmarker både i Gigondas, Costiéres du Nimes og Languedoc, og produserer et stort spekter av viner. Deres "Prestige" var nyhet på polet i mai, og gir en viss pekepinn på hva dette firmaet klarer innefor en rimelig og meget konkurransedyktig ramme.

Meffre Côtes du Rhône Prestige 2005 (vnr. 41433) kr. 101,-

En vin laget på druemiksen 60 % Grenache, 30 % Syrah og 10 % Cinsault og Mourvédre. Ueiket vin med delikat duft av bjørnebær, blåbær og krøkebær ispedd litt urter som timian og oregano. Saftig og fruktig vin med "godt hold" og struktur. En meget god vin til prisen, og serverer du den på 15-16 grader til litt sommerlig grillkjøtt som for eksempel kylling eller hvitløkspekket svinefilét er du garantert suksess! 6

Guigal Côtes du Rhône 2004 (vnr. 7304) kr. 129,90

Huset Guigal er pr. i dag et av de mest framgangsrike vinhusene i Rhône, og produksjonen dekker det meste av området, der enkeltmarksvinene "La Landonne " og "La Turque" i Côte Rotie er spydspissene. Firmaet ledes av den unge, velutdannede og ambisiøse Phillippe Guigal som styrer en effektiv stab på 25 personer. Dette er en av deres enkleste viner med "generic" Côte du Rhône-appellasjon, men Guigals fingeravtrykk er tydelig også her. En vin dominert av en stor andel Syrah (55 %) supplert med 35 % Mourvédre og 10 % Grenache, Cinsault og Carignan. Druene plukkes fra stokker som i gjennomsnitt er 35 år gamle, og vinen lagres i 1 ½ år på store eikefat. En vin med druetypiske, "mørke" dufter som bjørnebær, plommer og svartpepper, og smaken er fyldig til en Côtes du Rhône å være, med god frukt og krydderpreg. Perfekt vin til grillet viltkjøtt med smaksrikt tilbehør. Serveres på 16 grader i sommervarmen!

En annen flink fyr som holder fanen høyt for kvalitetsvin fra Rhône er Andre Brunel. Hans "Cuvée Sommelongue" er laget i en litt annen stil enn Guigals variant, men viser til fulle hva Grenache/druen kan prestere på dette nivået når den får yte lavt, og forsterkes med de mer potente sortene Syrah og Mourvédre. 5

Domaine Andre Brunel Cuvée Sommelongue 2004 (varenr. 48076) kr. 139,90

85 % Grenache og 15 % Syrah og Mourvédre har gitt en tiltalende og typisk Rhônevin med dufter av solbær, pepper og blå plommer. Smaken er "varm" med et behagelig krydderpreg og passelig med struktur i ettersmaken. Nytes på 16 grader til grillet lammekjøtt krydret med masse urter og hvitløk. 5

Artikkeltags