Gå til sidens hovedinnhold

Crôzes-Hermitage

Artikkelen er over 14 år gammel

For mange nordmenn er vinene fra Crôzes-Hermitage blitt ensbetydende med gode viltviner, men forståelsen for at det fins mange produsenter av disse vinene, og dermed også en viss kvalitetsforskjell er ikke like utbredt.

I den nordlige delen av Rhône-dalen finner vi Crôzes-Hermitage, den største appellasjonen i denne delen av Rhône. Over ti ganger så stor som "kvalitets-storebror" Hermitage, og dobbelt så stor som et annet kjent område; St. Joseph. Mesteparten av vinene som lages i Crôzes er rødviner av Syrah-druen, mens rundt en tiendedel er hvitviner fra druene Marsanne og Roussanne.

For mange nordmenn er vinene fra Crôzes-Hermitage blitt ensbetydende med gode viltviner, men forståelsen for at det fins mange produsenter av disse vinene, og dermed også en viss kvalitetsforskjell er ikke like utbredt. Hvilke vinmarker druene hentes fra er heller ikke likegyldig; i Crôzes finner vi både bratte, terrasserte marker men også vinmarker på flatlandet. På grunn av større solpåvirkning og et noe skrinnere jordsmonn gir vinmarkene i åssidene de beste vinene.

Fruktig

En god rød Crôzes-Hermitage vil alltid være en enklere og mindre lagringskrevende vin enn storebror Hermitage, men hos de beste vinene finner vi mange likhetstrekk med "Le Grand Vin". Dufter av bjørnebær, krøkebær, kjøtt og jod er typiske i unge viner fra Crôzes-Hermitage, og smaken er som oftest meget fruktig med et visst fatpreg der dette brukes.

Produksjonen er dominert av kooperativet Cave de Tain l'Hermitage som står for 2/3 av all Crôzes-Hermitage som lages, men de beste vinene får vi fra mindre produsenter som Louis Belle og Alain Graillot. Det billigste er som regel ikke det beste i Crôzes Hermitage.

En god utgave av Crôzes Hermitage vil alltid være nydelig til mat. Viltkjøtt er nevnt; spesielt litt mørke vilttyper som rein, rype, hare og rådyr vil være deilig til en god Crôzes, men også kraftig smaksatt lam og biffkjøtt av okse vil være topp match. Ung Crôzes-Hermitage vinner på å luftes i en vid karaffel i et par timer, og serveringstemperaturen bør ligge på 15-16 grader.

Cave de Tain Crôzes-Hermitage 2003 (vnr. 7620) 120,80

Kooperativet i Tain 'Hermitage er ansvarlig for denne vinen som lages i et stort antall flasker. Duften preges av kokt frukt med litt kamfer og plommer, mens smaken er litt ufrisk og syreslapp med tørr ettersmak. Litt utiltalende og ingen vellykket Crôzes Hermitage. Kommersiell og monoton vin. Fins også på magnumflaske i 2001-utgave, og den er ikke noe bedre. Styr unna. 2

Les Jalets Crôzes Hermitage 2003 (vnr. 6627) 143,50

Les Jalets er laget av Paul Jaboulét, et av de største vinhusene i Rhône-dalen. Jaboulét lager flere utgaver av Crôzes, der Les Jalets og Domaine de Thalabert har best ry. Men ingen bør bli imponert av denne utgaven av Jalets; muligens er den preget av den vanskelige 2003-årgangen. Slapp vin med kokte aromaer og lavt syrenivå, og langt under det vi bør forvente av Jaboulét. Marginalt bedre enn kooperativets utgave. Jeg har ikke prøvd Domaine de Thalabert i de siste årgangene, men den er forhåpentligvis bedre, og kan bestilles fra bestillingsutvalget til 199,90. 2

Cuvée Louis Belle Crôzes Hermitage 2004 (vnr. 45639)189,90

Louis Belle har vinmarker både på flatlandet og i åssidene, og denne utgaven er laget av druer hentet fra "skråplanet". Ung vin med noe fatpreg og en flott frukt der duften domineres av bjørnebær og krøkebær. Stoffrik, fruktig og solid vin med god fylde og lengde; et godt eksempel på god Crôzes. 5

Alain Graillot Crôzes Hermitage 2005 (vnr. 44933 bestilling) 199,90

Alain Graillot lager år ut og år inn noen av de beste vinene i Crôzes Hermitage. I 2005 har han overgått seg selv: Dette er en kjøttfull og aromatisk vin med dufter av velhengt kjøtt, mørke bær, jod og anis, og smaken er saftig og balansert med god fylde og en strålende fruktrikdom. Crôzes Hermitage blir ikke så mye bedre enn dette. Dessverre er dette en vin som står i bestillingsutvalget, men den er absolutt verdt bryet. 6