Faustino

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Noen viner blir merkevarer, og går tilsynelatende aldri av moten.

DEL

Vinene fra Bodegas Faustino er viner i denne kategorien – de har tilsynelatende "alltid" vært der, og de fleste kjenner dem godt. En av årsakene til den store gjenkjennelsesfaktoren kan være utforming og design; både etiketter og flasker skiller seg ut, og har nok vært medvirkende til bodegaens suksess. Onde tunger vil ha det til (og ofte med rette) at jo mer glorete og spesielle flasker jo verre er innholdet.

Med Faustino er det faktisk ikke slik. Vinguruen Hugh Johnson skrev engang i sin vinguide at man ikke skulle la seg lure av de "glossy" flaskene – vinene er faktisk bra. Spesielt har dette vært tilfelle med bodegaens Gran Reserva – Faustino I. På tross av stor produksjon har denne vinen vært en av de beste Rioja-vinene i en årrekke, på tross av at den lages i et meget sort volum til Gran Reserva å være.

Familiebedrift i 4.generasjon

Bodegas Faustino (tidligere Faustino Martinez) er fortsatt i familien Martinez' eie, og er i dag hoveddelen av et større konsern, som også omfatter blant andre bodegaene Campillo og Marques de Vitoria. Vinstilen til Faustino er en blanding mellom det tradisjonelle og det moderne, og porteføljen dekker det meste fra musserende (Cava) via rosévin og hvitvin til rødviner med ulik stil og lagring.

Faustino har vært tro mot den klassiske Riojastilen der solide doser med amerikansk eik benyttes i lagringen. Amerikansk hviteik er mer porøs enn eiketre fra for eksempel Frankrike, og gir derfor lettere fra seg de søte fataromaene som er så typisk for viner fra Rioja. De senere årene har man imidlertid introdusert viner med lagring kun på fransk eik, noe som i dag er en trend i Rioja.

Faustino VII 2004 (vnr. 1393) 99,90

Faustino VII er den yngste fatlagrede rødvinen fra Faustino, og består av 95 % Tempranillo og 5 % Mazuelo. Vinen er lagret i 10 mnd. på amerikansk eik fra Virginia, og er priset i det meget utsatte 100-kroners segmentet der konkurransen er beinhard. På det spanske markedet er hovedkonkurrenten uten tvil Torres Coronas. Fruktig og grei vin som likevel ikke helt hevder seg i konkurransen med de mange gode kjøpene som er tilgjengelige rundt hundre kroner. Ikke mitt førstevalg. 3

Faustino V Reserva 2001 (vnr. 685)139,90

Med et bilde av komponisten Gluck på etiketten, og med den karakteristiske matte flasken, har Faustino V vært en merkevin i over 40 år. Dette er en reserva laget på 92 % Tempranillo- og 8 % Mazuelo-druer, og med 16 måneder på amerikanske eikefat har den litt mer lagring enn det som kreves for en Rioja-reserva (12 måneder). Klassisk Rioja med dufter av fatvanilje, kirsebær og krydder (anis/lakris). Smaken er balansert med modne tanniner og tilstrekkelig frukt. En vellykket Faustino V. 5

Faustino I Gran Reserva 1996 (vnr. 687) 179,90

Faustino I ble introdusert i 1960, og har vært en enestående suksess og et flaggskip for spansk vinindustri i de siste 40 år. En vin laget på druemiksen 85 % Tempranillo, 10 % Graciano og 5 % Mazuelo, og med 28 måneder på eikefat, hvorav 80 % er amerikansk eik, mens 20 % er fransk eik fra Vogeserne (Vosges). Jeg husker med glede de strålende 81- og 82-årgangene av denne vinen, som fortsatt er høyst oppegående. På 90-tallet er 94- og 95-årgangene allerede klassikere, og vinen skuffer heller ikke i 1996-versjon, selv om den nok er noe lettere enn tidligere versjoner. Typiske dufter av lær, søt fatvanilje og noe bærsødme med et innslag av tørket frukt. Smaken er moden og utviklet, og dette er nok ingen stayer – den bør ikke lagres lenge. Men dette smaker bra, og vil være en fin match til velkrydret lammekjøtt. Serveres på 18 grader. 5

Faustino de Autor 1998 (vnr. 45109) 289,90

Autor er Faustinos toppvin der druemiksen er 85 % Tempranillo og 10 % Graciano. Vinen har 24 måneder i fransk eik fra Allier, og den har derfor ikke det karakteristiske, søte fatpreget vi ofte finner i lagret Rioja. Strukturert vin med dufter av plommer, bjørnebær og lakris. Smaken er fyldig og god, men den slutter litt tørt. Er kanskje ikke helt verdt prisforskjellen på over hundre kroner i forhold til Faustino I? Serveres på 18 grader til lettere viltretter. 4

Artikkeltags